Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Tak się domów nie buduje !!" czyli parterówka ze strychem w podkieleckiej wiosce ;)

Recommended Posts

Dawno nie pisałem, ale szukałem czegoś na forum a przy okazji wczoraj dostałem rachunek za prąd za 1 półrocze to stwierdziłem że cośtam skrobnę..

Tak z grubsza to założyliśmy tego multisplita i w sezonie 2022/23 grzaliśmy po połowie kablami a w połowie klimą.. oczywiście opomiarowałem sobie wszystko i wyszło co najmniej zachęcająco.. niestety zdrowie mi się nieco posypało i ze względu na operację oka trochę musiałem przystopować z wykończeniem poddasza (robię to teraz) i na dole zamontowane zostały dwie jednostki wewnętrzne (5 i 2.7 kW) - jedna na salonokuchnię a druga w korytarzu żeby grzać sypialnie.. przez cały sezon kable włączone były tylko w łazience i to w zasadzie dla komfortu ciepłej podłogi niż jakiegoś dodatkowego grzania ale w bilansie wiadomo - trzeba uzwględnić..

Rezultat - cały sezon - zużycie 2664 kWh na klimę i 512 kWh na kable w łazience. aktualnie poddasze jest całe ocieplone (2x15cm wełny) i do tego GK już zaszpachlowane i pomalowane, teraz panele i drzwi.. za tydzień lub dwa będą zainstalowane właśnie tam kolejne dwie jednostki klimy do grzania..

Co to PV.. w 2023 zużycie pociągnięte "z elektrowni" było 9995 kWh i załapałem się tym samym na zniżkę 10% za zmniejszone zużycie energii.. z racji tego że grzanie drugim klimatyzatorem odpaliłem dopiero pod koniec sezonu grzewczego 2022/23 to rok do roku będę wiedzieć w styczniu pewnie jak wyjdzie ale z moich szacunków wynika że powinienem z produkcji PV prawie wyzerować zużycie.. za pół roku przyszło mi 600zł dopłaty do prądu.. Rozważamy jeszcze montaż rolet zewnętrznych, zawsze byłem sceptyczny ale nie wiem czy nie zmienię zdania.. aha - GWC cały czas działa, wentylacja mechaniczna tak samo, jeśli chodzi o sterowanie domem to trochę przerobiłem - ale nie "core" bo tu cały czas PLC ale odpaliłem homeassistant'a do różnych integracji (np. z klimą czy żarówkami phillips)..

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku