Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynna w łuku

Recommended Posts

Jak zrobić rynnę odbierającą wodę z balkonu w kształcie półkola (r=~3m)?

Na razie myślę o następujących rozwiązaniach:

1. nie robić - niech woda kapie na taras pod spodem

2. tak ułożyć płytki na balkonie, żebu woda płynęła w jedno miejsce i tam dać kawałek prostej rynny

3. zrobić rynnę z laminatu - żywica epoksydowa+ mata szklana na formie np styropianowej (dużo roboty)

4. lutować kawałki rynien blaszanych

Resztę rynien mam PCV, kolor grafitowy, więc i te muszą podobnie wyglądać.

Za wszelkie propozycje z góry dziękuję.

TG

• 8 years później...

Firma Marley wykonuje rynny w kształcie łuku, bardzo estetycznie to wygląda - system rynnowy z którego wykonywane są rynny łukowe nazywa się Alutec i jest z aluminium.

Zdjęcia rynny po łuku znajdują się np. na blogu Marley lub do tematu można dotrzeć poprzez firmowego facebooka.

a oto cytat Marley z bloga w tym temacie:

"Dzięki łatwości cięcia i spawania istnieje możliwość wykonania nietypowych elementów, takich jak: łuki o niestandardowych kątach, wyloty, kolana, itp. czas realizacji takich zamówień zazwyczaj jest dość długi, zważywszy na konieczność spawania surowego aluminium, malowania i ewentualnego umieszczenia uszczelek. Takie zapytania są traktowane indywidualnie, a cena oraz termin dostawy określane osobno dla każdego zamówienia"

Dodatkowo firma wykonuje nietypowe kształtki w technologii zgrzewania dla systemów rynnowych wykonanych w PVC.

Tyle wiem w tym temacie, bo też potrzebowałem rynny łukowe na swój dom, skorzystałem z Marleyowych rynien Alutec na zamówionie, polecam, a i jeszcze jedno w tym temacie: na swoje zamówione orynnowanie po łuku oczekiwałem 2 tygodnie, ponieważ tyle wynosił termin na ich wykonanie.

Edytowane przez bobbudowniczek

Jak zrobić rynnę odbierającą wodę z balkonu w kształcie półkola (r=~3m)?

Na razie myślę o następujących rozwiązaniach:

1. nie robić - niech woda kapie na taras pod spodem

2. tak ułożyć płytki na balkonie, żebu woda płynęła w jedno miejsce i tam dać kawałek prostej rynny

3. zrobić rynnę z laminatu - żywica epoksydowa+ mata szklana na formie np styropianowej (dużo roboty)

4. lutować kawałki rynien blaszanych

Resztę rynien mam PCV, kolor grafitowy, więc i te muszą podobnie wyglądać.

Za wszelkie propozycje z góry dziękuję.

TG

Widziałem gdzieś rozwiązanie nr 2 z kratka ściekową jak pod prysznicem.

Pod spodem rynna jako rura spustowa.