TomekG 05.05.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Jak zrobić rynnę odbierającą wodę z balkonu w kształcie półkola (r=~3m)?Na razie myślę o następujących rozwiązaniach:1. nie robić - niech woda kapie na taras pod spodem2. tak ułożyć płytki na balkonie, żebu woda płynęła w jedno miejsce i tam dać kawałek prostej rynny3. zrobić rynnę z laminatu - żywica epoksydowa+ mata szklana na formie np styropianowej (dużo roboty)4. lutować kawałki rynien blaszanych Resztę rynien mam PCV, kolor grafitowy, więc i te muszą podobnie wyglądać.Za wszelkie propozycje z góry dziękuję.TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 05.05.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 R = 3m to niezbyt duży balkonik. Rozważ odpuszczenie sobie rynien. Trochę będzie kapać ale może to przeżyjesz.Rozwiązanie 2 i 4 może zeszpecić miękkość łuku balkonu, a szkoda psuć taki detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobbudowniczek 23.08.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Firma Marley wykonuje rynny w kształcie łuku, bardzo estetycznie to wygląda - system rynnowy z którego wykonywane są rynny łukowe nazywa się Alutec i jest z aluminium.Zdjęcia rynny po łuku znajdują się np. na blogu Marley lub do tematu można dotrzeć poprzez firmowego facebooka.a oto cytat Marley z bloga w tym temacie: "Dzięki łatwości cięcia i spawania istnieje możliwość wykonania nietypowych elementów, takich jak: łuki o niestandardowych kątach, wyloty, kolana, itp. czas realizacji takich zamówień zazwyczaj jest dość długi, zważywszy na konieczność spawania surowego aluminium, malowania i ewentualnego umieszczenia uszczelek. Takie zapytania są traktowane indywidualnie, a cena oraz termin dostawy określane osobno dla każdego zamówienia" Dodatkowo firma wykonuje nietypowe kształtki w technologii zgrzewania dla systemów rynnowych wykonanych w PVC. Tyle wiem w tym temacie, bo też potrzebowałem rynny łukowe na swój dom, skorzystałem z Marleyowych rynien Alutec na zamówionie, polecam, a i jeszcze jedno w tym temacie: na swoje zamówione orynnowanie po łuku oczekiwałem 2 tygodnie, ponieważ tyle wynosił termin na ich wykonanie. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez bobbudowniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.08.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Jak zrobić rynnę odbierającą wodę z balkonu w kształcie półkola (r=~3m)? Na razie myślę o następujących rozwiązaniach: 1. nie robić - niech woda kapie na taras pod spodem 2. tak ułożyć płytki na balkonie, żebu woda płynęła w jedno miejsce i tam dać kawałek prostej rynny 3. zrobić rynnę z laminatu - żywica epoksydowa+ mata szklana na formie np styropianowej (dużo roboty) 4. lutować kawałki rynien blaszanych Resztę rynien mam PCV, kolor grafitowy, więc i te muszą podobnie wyglądać. Za wszelkie propozycje z góry dziękuję. TG Widziałem gdzieś rozwiązanie nr 2 z kratka ściekową jak pod prysznicem. Pod spodem rynna jako rura spustowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts