Muniamus 13.08.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam,Mam następujący problem i proszę o pomoc. Zaznaczam, że nie znam się na tym.Jestem na etapie budowy łazienki i zostałam zmuszona podgrzewać wodę jedynie z bojlera elektrycznego (80 l., 1,5 kw). Woda z wodociągów zimna idzie na poddasze do bojlera i z bojlera na 3 krany ( w pobliżu - max 4 m.) i wc. Moje pytania.1. Czy musi być pompka?2. Czy musi być zbiornik wyrównawczy?3. Jakie są wasze doświadczenia z bojlerami - jak szybko się woda nagrzewa i na co Wam wystarcza jedno grzanie? W przyszłości chcę ogrzewać dom jedynie kominkiem ( z rurami do pokoi, bez wymuszonego obiegu). Mieszkanko 68 m2. Czy lepsze będzie to, czy może ogrzewanie kaloryferów (5 sztuk) z owego bojlera? ( o takim rozwiązaniu przeczytałam tu na forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam, Mam następujący problem i proszę o pomoc. Zaznaczam, że nie znam się na tym. Jestem na etapie budowy łazienki i zostałam zmuszona podgrzewać wodę jedynie z bojlera elektrycznego (80 l., 1,5 kw). Woda z wodociągów zimna idzie na poddasze do bojlera i z bojlera na 3 krany ( w pobliżu - max 4 m.) i wc. Moje pytania. 1. Czy musi być pompka? 2. Czy musi być zbiornik wyrównawczy? 3. Jakie są wasze doświadczenia z bojlerami - jak szybko się woda nagrzewa i na co Wam wystarcza jedno grzanie? W przyszłości chcę ogrzewać dom jedynie kominkiem ( z rurami do pokoi, bez wymuszonego obiegu). Mieszkanko 68 m2. Czy lepsze będzie to, czy może ogrzewanie kaloryferów (5 sztuk) z owego bojlera? ( o takim rozwiązaniu przeczytałam tu na forum). 1. Nie potrzebujesz żadnej pompki, instalacja CWU jest zasilana z sieci i ciśnienie masz z sieci 2. Nie musi, a wręcz nie może 3. 140-tka grzała się ze 4 godziny jak pamiętam Z drugą częścią to dopiero coś źle pani naczytała, to byłoby zabójstwo finansowe i praktycznie prawie nie wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Kominkiem tak, bojler jak wyżej bo znowu może pani to źle zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muniamus 13.08.2013 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 1. Nie potrzebujesz żadnej pompki, instalacja CWU jest zasilana z sieci i ciśnienie masz z sieci 2. Nie musi, a wręcz nie może 3. 140-tka grzała się ze 4 godziny jak pamiętam Z drugą częścią to dopiero coś źle pani naczytała, to byłoby zabójstwo finansowe i praktycznie prawie nie wykonalne. Dzięki ogromne za szybką i zwięzłą odpowiedź. Jeszcze dwa pytania: 1. Zatem co oprócz bojlera, rur, złączek potrzeba do wykonania takiej instalacji? 2. Jak to możliwe, że woda w kranie wypływająca z bojlera ma ciśnienie? Czy to z sieci nie kończy się w bojlerze? Prosze mi wybaczyć takie beznadziejne pytania Może ktoś posiada schemat takiej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Dzięki ogromne za szybką i zwięzłą odpowiedź. Jeszcze dwa pytania: 1. Zatem co oprócz bojlera, rur, złączek potrzeba do wykonania takiej instalacji? 2. Jak to możliwe, że woda w kranie wypływająca z bojlera ma ciśnienie? Czy to z sieci nie kończy się w bojlerze? Prosze mi wybaczyć takie beznadziejne pytania Może ktoś posiada schemat takiej instalacji? Napisałem szybko i dość chaotycznie jak dla laika widzę, za co przepraszam. Potrzebuje pani jakieś źródło ciepła, może być kominek z płaszczem, kociołek gazowy jak jest gaz, piecyk na węgiel, może pieco-kuchnia ? jest ciśnienie bo jak napisałem bojler jest tylko jakby częścią instalacji przez którą przepływa woda z sieci, no jak przez rurę tylko po drodze jest podgrzewana w pani zamyśle przez grzałkę elektryczną. Nie wiem czy wszystko zrozumiale napisałem, jak coś to proszę zadzwonić, wytłumaczę pani a grubsza jak potrafię Numer znajdzie pani klikając na link do mojej strony w tej małej reklamce po prawej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Aha, zapomniałem dopisać że gdyby zastosować jeden z nośników które wymieniłem można rozważyć zakup bojlera z wężownicą lub płaszczem + grzałka elektryczna.Wtedy latem grzejemy wodę prądem żeby nie przepalać a zimą grzejemy z wybranego nośnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muniamus 14.08.2013 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Aha, zapomniałem dopisać że gdyby zastosować jeden z nośników które wymieniłem można rozważyć zakup bojlera z wężownicą lub płaszczem + grzałka elektryczna. Wtedy latem grzejemy wodę prądem żeby nie przepalać a zimą grzejemy z wybranego nośnika. Dziękuję, obejdzie się bez dzwonienia. Ale oczywiście bez tegoż źródła energi bojler sam też może działać? Czyli taki układ może być?: woda zimna z sieci -> zawór odcinający -> zawór bezpieczeństwa (?) -> bojler -> ciepła woda na krany. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.08.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Jeśli chodzi o samo grzanie ciepłej wody to będzie działać.Jeśli grzanie mieszkania to trzeba coś wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muniamus 14.08.2013 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Tylko wody. A z Pana doświadczeń z bojlerem - czy jeśli nagrzał całość wody to jak długo ona była ciepła po odłączeniu bojlera z prądu?I drugie pytanie: Czy bojler grzeje non stop czy z przerwami by podtrzymać temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.08.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Dziękuję, obejdzie się bez dzwonienia. Ale oczywiście bez tegoż źródła energi bojler sam też może działać? Czyli taki układ może być?: woda zimna z sieci -> zawór odcinający -> zawór bezpieczeństwa (?) -> bojler -> ciepła woda na krany. Dobrze myślę? witam po zaworze odcinającym wstaw zawór zwrotny, a dopiero potem zawór bezpieczeństwa, lub zawór zwrotny połączony z zaworem bezpieczeństwa (takie 2 w 1) przy bojlerze pewnie będzie schemat montażu, tam będzie wszystko pokazane dokładnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.08.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Tylko wody. A z Pana doświadczeń z bojlerem - czy jeśli nagrzał całość wody to jak długo ona była ciepła po odłączeniu bojlera z prądu? I drugie pytanie: Czy bojler grzeje non stop czy z przerwami by podtrzymać temperaturę? Chodzi pewnie jak długo trzyma bojler temp. gdy nie korzystamy z wody ? Zależy to od izolacji bojlera, dobra izolacja trzyma długo, słaba odwrotnie Tak te z grzałkami mają termostaty, ustala się na pokrętle do ile ma nagrzać ( do jakiej temp.) i później dogrzewa co jakiś czas jak jest strata czy odbiór. Kolega mar1973 podał już szczegółowo jak ma być to podłączone ale to powinien wiedzieć też instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muniamus 14.08.2013 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie za pomoc. Już mniej więcej wiem, czego chcę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts