Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z więźbą dachową

kedlaw0

Recommended Posts

Witam. Chciałbym się poradzić odnośnie mojej więźby na dach. Pod koniec marca wyciąłem z tatą ze swojego lasu materiał na więźbę. W maju drzewa okorowałem, a na początku lipca przyjechał trakowy ze swoim tartakiem i wyciął mi więźbę. Więźbę ułożyłem z przekładkami i przykryłem folia budowlaną. Niestety część drewna ma dziwne czarne przebarwienia jakby ubrudzone sadzą. Drewno w tych miejscach jest równie twarde jak w nieodbarwionych miejscach. Może mi ktoś doradzić co to jest, czy mogę wykorzystać na dach swojego domu i dlaczego to się stało?

DSC_0394.jpg

DSC_0395.jpg

DSC_0397.jpg

Witam. Chciałbym się poradzić odnośnie mojej więźby na dach. Pod koniec marca wyciąłem z tatą ze swojego lasu materiał na więźbę. W maju drzewa okorowałem, a na początku lipca przyjechał trakowy ze swoim tartakiem i wyciął mi więźbę. Więźbę ułożyłem z przekładkami i przykryłem folia budowlaną. Niestety część drewna ma dziwne czarne przebarwienia jakby ubrudzone sadzą. Drewno w tych miejscach jest równie twarde jak w nieodbarwionych miejscach. Może mi ktoś doradzić co to jest, czy mogę wykorzystać na dach swojego domu i dlaczego to się stało?

Witam, miałem taki problem niedawno. Objawy podobne jak u Ciebie + dodatkowo jasny nalot na drewnie.

Faktycznie jest to sinica i nie ma wpływu na wytrzymałość drewna.

Jeśli chodzi o kwestie estatyczne to polecam preparat Antysin firmy delta.

Litr wychodził ok 7zł + przesyłka.

Zamawiałem bezpośrednio u producenta.

Pozdrawiam.

Jest to efekt zaparzenia wynikający z dużej wilgotności drewna,przykrycia go folią i wysokiej temperatury. Wada czysto estetyczna. Bez obaw. Odkryć drewno aby dobrze się przewiało. Zaimpregnować. Pozdrawiam.

Drewno dwukrotnie zaimpregnowałem, leży odkryte na przekładkach. Nie po to tyle się w lesie i tartaku napracowałem przy nim żeby je zmarnować. Dziękuję za porady.