kedlaw0 13.08.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam. Chciałbym się poradzić odnośnie mojej więźby na dach. Pod koniec marca wyciąłem z tatą ze swojego lasu materiał na więźbę. W maju drzewa okorowałem, a na początku lipca przyjechał trakowy ze swoim tartakiem i wyciął mi więźbę. Więźbę ułożyłem z przekładkami i przykryłem folia budowlaną. Niestety część drewna ma dziwne czarne przebarwienia jakby ubrudzone sadzą. Drewno w tych miejscach jest równie twarde jak w nieodbarwionych miejscach. Może mi ktoś doradzić co to jest, czy mogę wykorzystać na dach swojego domu i dlaczego to się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 14.08.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Miałem takie coś w pojedyńczych miejscach. Z tego co się dowiedziałem to nic strasznego. Na wszelki wypadek przeleciałem to impregnatem. Bardziej uważałem aby gdzieś nie została kora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 14.08.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Znajomy mi mówił że to jakby piła tartaku przypaliła drewno. Całe drewno 2 razy impregnowałem. Martwi mnie czy ta więźba nadaje się tylko do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabc 14.08.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 To zwykła sinica jest. Wada,ale czysto kosmetyczna w żaden sposób nie wpłynie na wytrzymałość drewna. Przykrywanie drewna folią to nie jest dodry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekmk 14.08.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam. Chciałbym się poradzić odnośnie mojej więźby na dach. Pod koniec marca wyciąłem z tatą ze swojego lasu materiał na więźbę. W maju drzewa okorowałem, a na początku lipca przyjechał trakowy ze swoim tartakiem i wyciął mi więźbę. Więźbę ułożyłem z przekładkami i przykryłem folia budowlaną. Niestety część drewna ma dziwne czarne przebarwienia jakby ubrudzone sadzą. Drewno w tych miejscach jest równie twarde jak w nieodbarwionych miejscach. Może mi ktoś doradzić co to jest, czy mogę wykorzystać na dach swojego domu i dlaczego to się stało? Witam, miałem taki problem niedawno. Objawy podobne jak u Ciebie + dodatkowo jasny nalot na drewnie. Faktycznie jest to sinica i nie ma wpływu na wytrzymałość drewna. Jeśli chodzi o kwestie estatyczne to polecam preparat Antysin firmy delta. Litr wychodził ok 7zł + przesyłka. Zamawiałem bezpośrednio u producenta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 14.08.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Właśnie doczytałem, że to sinizna a nie sinica. Na części krokiew ma zaawansowana postać i jest jej dużo. Martwi mnie to, że po kilku latach więźba będzie cała zarażona i dojdą do niej inne grzybki lub owady. Na razie mam całą więźbę zaimpregnowaną Seleną Tytana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 14.08.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Błędy w przechowywaniu zarówno świeżego drewna jak i gotowej więźby.Proponuje obserwację czy nie pojawi się zgnilizna bo twoje drewno może być zaatakowane przez grzyby ją wywołujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 15.08.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Błędy w przechowywaniu zarówno świeżego drewna jak i gotowej więźby. Proponuje obserwację czy nie pojawi się zgnilizna bo twoje drewno może być zaatakowane przez grzyby ją wywołujące. Pojawiły się małe żółte wykwity ale po opryskaniu impregnatem wyschły na biały proszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.08.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Jest to efekt zaparzenia wynikający z dużej wilgotności drewna,przykrycia go folią i wysokiej temperatury. Wada czysto estetyczna. Bez obaw. Odkryć drewno aby dobrze się przewiało. Zaimpregnować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 17.08.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Jest to efekt zaparzenia wynikający z dużej wilgotności drewna,przykrycia go folią i wysokiej temperatury. Wada czysto estetyczna. Bez obaw. Odkryć drewno aby dobrze się przewiało. Zaimpregnować. Pozdrawiam. Drewno dwukrotnie zaimpregnowałem, leży odkryte na przekładkach. Nie po to tyle się w lesie i tartaku napracowałem przy nim żeby je zmarnować. Dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts