Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można zdemontować ???

Recommended Posts

Witam, mój wspaniały wykonawaca chce zdemontować profile nabite przez geodete żeby dojechać koparką bo inaczej nie zasypie fundamentów w środku.

Obecny stan na budowie to wyciągnięte zaizolowane i ocieplone ściany z bloczków, czyli tylko zasypywać zostało.

Czy te profile nie bedą potrzebne mi jak zaczną murować ściany z silki ???

zalezy jak skomplikowana budowla, jak bryla to prostokat, to sobie nawet srednio udana ekipa poradzi nakladajac wymiary na nowo (choc polecam polatac i wszystko posprawdzac z projektem, czy sie nie przesunely np drzwi, itp ;)

ale jak duzo kombinacji ze scianami/pomieszczeniami, to takie gotowe nabicie osi bardzo pomaga - rozciagaja sznurek wzdluz osi i po nim muruja bez wiekszego myslenia.

mozesz np. przeniesc wymiary na inne profile wbite dalej od fundamentow, albo odniesc sie do krawedzi scian z bloczkow i wg. nich jechac jak sa rowno zrobione

U Mnie był taki dołek na działce że przygotowałem geodecie 1.5 metrowe łaty do nabicia, i miał wytyczyć poziom 0.00 budynku (czyli warstw wykończeniowych) a musiał niestety poziom góry bloczków betonowych wytyczyć bo łaty za krótkie się okazały, między czasie zdecydowałem że podniose jeszcze o jeden bloczek wiec sznurek przeciągnięty od profilu do profilu już wadzi o bloczki wiec chyba już z nic nie wyciągnę z tych profili, budynek nie jest kształtem skomplikowany