fido2001 14.08.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Witajcie. Jestem na ukończeniu budowy garażu wolnostojącego. Garaż ma wewnątrz powierzchni użytkowej 6m x 3.5m. Na zagęszczonej ziemi jest wysypane 35cm klińca w rozmiarze 4mm - 36mm. Kliniec był sypany 12cm i zagęszczany, znowu ok. 12cm i znowu zagęszczanie.....i tak do osiągnięcia 35cm. Na to wszystko zostało wylane 14cm chudziaka zrobionego z betonu b15 (CEM II B-V 32,5 R; woda; piasek i kliniec. ten sam co na podsypkę - stwierdziłem że ten kruszec będzie lepszy od otoczaka). Chudziak ten jest wykonany bez dylatacji i wylany jest w linii ścian fundamentowych. Można powiedzieć ża jest zlicowany o góry z poziomem fundamentów. Na fundamentach została położona masa bitumiczna dwuskładnikowa Ceresitu, Oprócz tego folia izolacyjna i dodatkowo papa 5.2mm. Pewnie wielu z Was stwierdzi że taka potrójna ilość izolacji jest przesadna, ale w tą stronę lubię przesadzać. Nie zaszkodzi, a będzie mocniejsza izolacja przeciwwilgociowa. Jak chudziak wyschnie chcę na niego ułożyć taką samą papę i zgrzać ją z tą wystającą z pod ściany. Na to dopiero będzie robiona właściwa wylewka. I tutaj pojawia się kilka pytań do Was doświadczeni użytkownicy forum. Wylewkę będę kręcił sam w betoniarce. Z piasku, wody i tego samego cementu co dawałem do chudziaka. Będę starał się półsuchą, tak aby można było formować spadek. Przy bramie wylewka będzie miała 5cm grubości a przy końcu 11cm. Co daje 1cm spadku na metrze. Wydaje mi się że tyle wystarczy. Wylewka będzie dodatkowo zbrojona siatka z drutu 6mm z oczkami 15x15 Wylewkę chce na koniec pokryć żywicą epoksydową - systemowe rozwiązanie firmy BASF - MASTERTOP 1324 R Teraz pytania. 1. czy 1% spadku w kierunku bramy wystarczy ? 2. Czy dodawać do wylewki jakiś włókien czy zrobić klasycznie w oparciu tylko o typowe składniki - woda, piasek, cement ? 3. Czy taka wylewka musi mieć zrobioną dylatacje obwodową z pianki 5mm. 4. Chudziaka polewałem wodą przez 7 dni, właściwie to przez 7 dni woda na nim stała ok1-2cm Ile należy polewać/zraszać właściwą wylewkę ?? 5. Jeżeli musi być dylatacja, to co później zrobić. Czy powłoka epoksydowa przykryje piankę ?? Czy lepiej wyciągnąć tą piankę jak wylewka wyschnie i wypełnić tą szczelinę czymś innym, czy po prostu uciąć taśmę na równo z wylewka i niech ekipa położy na niej warstwę epoksydu razem z wylewką. Coś musze zrobić bo chce aby tym epoksydem wyjechali mi 15cm na ściany. Nie chcę też aby z czasem zbierała mi się woda/wilgoć w tej szczelinie dylatacyjnej.... Proszę o radę. Dziękuję. Rafał. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez fido2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 14.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 nie doradze w niektorych kwestiach, ale: - spadek w kierunku bramy to nie najlepszy pomysl, co prawda nie mam jeszcze wylewki, ale zbieram informacje z tego forum i zdarza sie, ze w zimie woda plynaca spod auta lubi przymarzac na dolnej uszczelce bramy/drzwi.. -skoro bedziesz mial system BASF to zrobic mozna tak samo jak sie robi przy laczeniu podlogi tarasu z progiem drzwi, u mnie inny system, ale mieli cos a'la plasteline na wzor sznura i to szlo jako faseta w rogu, a na to wszystko czyli podloge i sciane szla izolacja. Pozwalalo to na pracowanie osobno podlodze przy utrzymaniu szczelnosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 14.08.2013 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Spadek musze zrobić w taki sposób bo jak inaczej ?? 50cm przed bramą na zewnątrz mam odwodnienie liniowe. Brama będzie montowana marki Hormann. Zapewniają że woda pod uszczelką spokojnie przepłynie, a i mróz w zimie nie jest groźny... Ja też się tego obawiałem, ale przedstawiciel Hormanna zapewnił mnie że będzie OK. mam to na piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts