Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka w garażu 25m2. Co, jak i ile ?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Noszę się z zamiarem zrobienia wylewki w moim garażu gdyż jest tam tylko ziemia. Garaż został postawiony ale wylewka nie została wylana..

Do rzeczy :

Garaż ma 20 m kwadratowych (4 m na 5 m). W garażu stawiane jest auto. W mojej głowie narodził się pomysł aby wybrać odpowiednią ilość ziemi, wsypac odpowiednią ilość piachu, zageścić to zagęszczarką a następnie wylać wylewke.

Teraz kilka pytan:

1. Ile cm wylewki? Jaką proporcje zastosować na 1m kwadratowy powierzchni PIACH : CEMENT :WODA : jakieś wzmacniacze/ lepiszcze zastosować**?

** Czy trzeba stosować jakiś plyn/preparat do umocnienia wylewki?

2. Dawać siatke zbrojeniową ?

3. Czy między cokolik a wylewkę dać folie korkowa? Chce ja dać aby wilgoć nie wchodziła mi na ściany.

4. Mam również kamyczek grubości ok. 1cm x 1cm itp. Dodać go do mieszanki? W jakich proporcjach?

Bardzo bym prosił Was koledzy o odpowiedź. Zaraz kończą się wakacje a chce to zrobić bo biorę się za to od dwóch miesięcy ;//

Pozdrawiam

Ale o co chodzi ?

Wybrać ziemię z korzonkami /tzw humus/ - ile tego będzie to nie wiemy

ale przynajmniej z te 30 cm wybrać nawet jak korzonków jest mniej...

uzupełnić do wysokości -10 do -15 cm od planowanego poziomu (tak mniej więcej trudno raczej wymierzyć co do milimetra) - może być i zagęszczony piach, można dodać tych kamyków

kupić 3 metry sześcienne betonu /4x5x0,15=3/ w betoniarni i wylać w garażu, umiejętnie i zgodnie z swoimi życzeniami poziomując...

znaleźć wstępnie miejsce na zużycie ewentualnej nadwyżki ?

Betonu z 10 cm pod samochód to pewnie minimum musisz dać, siatkę zgrzewaną też chyba dobrze dać, beton jak tylko jedna warstwa na gruncie to chyba dobrze by było na jakiejś folii ułożonej na tej podsypce z piasku lać, może to jakoś pomoże zatrzymać wilgoć.

Jak chcesz sam mieszać beton to zamów sobie np z betoniarni mieszankę kruszyw taką, jaką dają do betonu (piasek, drobny żwir, gruby żwir), koszt pewnie z 40-45zł/t, beton: worek cementu 42,5 + 20-25 kopiastych standardowych łopatek mieszanki + miarka superplastyfikatora (zgodnie z instrukcją) + max 12l wody + farfocle polipropylenowe przeciwskurczowo (niektóre superplastyfikatory mają też takie właściwości wraz z opóźnieniem wiązania cementu).