Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylemat - płot czy drogę ? co pierwsze ?

Recommended Posts

witam

jest taki problem że mam postawioną siatkę 80m z podmurówką po całej długości która nie idzie po granicy

im dalej od ulicy tym bardziej idzie klinem i na końcu jest ok 1m na moją niekorzyść (sąsiad o tym wie)

wdłuż tego płotu musze zrobić utwardzoną drogę (wybrać ziemie i nawieźć gruz/tłuczeń) myślę że ze 3,5-4m pas mam na 6m ale takiej szerokości nie będę utwardzał i teraz moje pytanie brzmi

czy

A.

pierwsze robić drogę a poźniej płot

czy

B. najpierw niech ekipa założy nową siatkę a poźniej wpuścić koparkę i niech ryje ziemie ?

tylko czy koparka nie zrujnuje mi nowej siatki i słupków bo będzie musiała też rozwalać betonową podmurówkę

aha w drodze

będą w media woda/energia ale o tym może w innym temacie

dzięki za podpowiedzi

Oczywiście najpierw drogę później płot !

ok robię drogę

z 6m wybieram humus i utwardzam ok 3,5-4m szerokości

media puści się obok żeby nie pruć utwardzonego dojazdu

a teraz stary płot jest na podmurówce, nowy ze względu na koszty każdy słupek będzie zabetonowany

o ile na początku pierwsze 2-3 słupki są ok to każdy kolejny zaczyna oddalać się od granicy na moją niekorzyść i co,

utwardze, potem zdejme płot żeby założyć nowyi zostanie mi betonowy murek i na końcu metr między

nowo postawioną siatką a utwardzoną drogą ?

rozumiecie ?

...o ile na początku pierwsze 2-3 słupki są ok to każdy kolejny zaczyna oddalać się od granicy na moją niekorzyść i co,

utwardze, potem zdejme płot żeby założyć nowyi zostanie mi betonowy murek i na końcu metr między

nowo postawioną siatką a utwardzoną drogą ?

rozumiecie ?

Rozwal tą podmurówkę, a materiał użyj do utwardzenia drogi - przecież nie będziesz tej drogi robił ręcznie, a koparka łyżka tylko złapie i całość pewnie się rozleci.