joka_debian 14.08.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam,Na poddaszu przystosowanym do mieszkania robię łazienkę i hcciałem się upewnić, że dobrze robię kanalizę. Wygląda ona tak:Do rury 110 (która jest pionem) podłączony jest WC, umywalka, prysznic, pralka, zmywarka oraz zlew z kuchni (wszystkie wymienione są bardzo blisko pionu). Czu do pionu mogę podłączyć rurę fi50 z kominem (mam komin z 4 kanałami - jeden jest wolny) - pełniłaby ona rolę wentylacji kanalizacji.Mianowicie do umywalki w łazience i zlewie w kuchni podłączył bym zawór napowietrzający.Czy takowy zawór powinienem także zamontować w prysznicu, przy przyłączu pralki i zmywarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.08.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 wiele razy już to opisywaliśmy każdy przypadek jest troszkę inny w dziale woda i ścieki znajdziesz te tematy ogólnie główny pion powinien być tej samej średnicy do końca czyli ponad dach a zawory napowietrzające na długich odcinkach gdzie nie da się wykonać odpowietrzenia dla konkretnej odpowiedzi najlepiej wklej rysunek z wymiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.08.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 odpowietrzenie dn 50 to mało zawory napowietrzające (zło ) tylko na długich odcinkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joka_debian 21.08.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Załączam zarys kanalizacji na poddaszu. Dodam, że rura od piony, to fi 110, natomiast rura od umywalki i prysznica w łazience, to fi 50. Pozostałe nie zostały jeszcze położone - też chcę dać fi 50. Odpowietrzenia także jeszcze nie ma, więc tu można jeszcze dobrać coś sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Wyprowadź na dach fi 110 i będzie spokój .w rurze ma być podciśnienie.zmniejszenie średnicy spowoduje nadciśnienie i będzie śmierdziało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joka_debian 22.08.2013 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Zamiast wyprowadzać rurę aż na dach mogę wpiąć ją do komina skoro i tak kanał jest wolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Zamiast wyprowadzać rurę aż na dach mogę wpiąć ją do komina skoro i tak kanał jest wolny? Ale rura musi iść w kanale do końca komina .nie wystarczy wprowadzić do kanału. Odległość końca rury od wylotów wentylacji grawitacyjnej min 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joka_debian 24.08.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 W takim razie wyciągnę rura ponad dach.Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts