Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka wannowa na środku wanny - czy to praktyczne?

Sniper

Recommended Posts

Witam,

Wpadł mi w oko zestaw podtynkowy Grohe Eurocube i wanna Duravit Vero 170 x 75.

Na środku długiego boku wanny chciałbym zamontować wylewkę wannową z osobnym mieszaczem podtynkowym:

Grohe Eurocube 13303 000.jpg Grohe Eurocube 19898 000.jpg 51122_web2_prod_normal_2_170x75.jpg

Z kolei na krótszym boku chciałbym zamontować deszczownicę i prysznic:

Eurocube_Ambiente_3.jpg

I tu moje pytanie: czy takie rozwiązanie jest praktyczne? Wylewka ma dość ostre krawędzie. Czy taki wystający element na środku wanny jest praktyczny? Macie z tym jakieś doświadczenia? Czy to dobry pomysł, czy szukać innego rozwiązania?

• 2 weeks później...
No właśnie też myślałem, że najbardziej kłopotliwe będzie obijanie nóg o wylewkę podczas leżenia. Ale wykonałem makietę wylewki ze starego segregatora, szczelnie zakleiłem boki, podłączyłem wąż prysznicowy i puściłem przez to wodę. Przykleiłem do ściany 30 cm nad górną krawędzią wanny i nie dość, że świetnie wyglądała kaskada, to jeszcze nie zawadzałem o nią ani nogą, ani ramieniem podczas siedzenia na środku wanny. Tylko nie wiem jak daleko pryska taka prawdziwa kaskada. Czy przy maksymalnym ciśnieniu woda z takiej wysokości nie wyskoczy za wannę?

• 2 months później...

Pojawił się nowy pomysł - wanna Villeroy & Boch Squaro Edge 12 170x75 - dostępna od listopada 2013:

http://strony.aster.pl/sniper/Mieszkanie/Villeroy%20&%20Boch%20Squaro%20Edge%2012%20170x75%20(1).jpg

http://strony.aster.pl/sniper/Mieszkanie/Villeroy%20&%20Boch%20Squaro%20Edge%2012%20170x75%20(2).jpg

Ktoś już widział taką i potrafi coś na jej temat powiedzieć? Czy oparcia nie są za mało nachylone?