GraMar 15.08.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) w swoim życiorysie zalano mi mieszkania kilka razy wodą, raz c.o., a ja też mam conieco za uszami... jak swoją chałupkę piętrową ochronić przed ciągiem dalszym tej passy? Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 26.08.2013 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Nikt nie robił żadnych zaworów??!!To nie robić?- instalatorzy jeszcze prac nie skończyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.08.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Ale... zawory przed zalaniem niespecjalnie chronią. Czy robić? Oczywiście robić, w zasadzie każdy możliwy do logicznego sensownego wydzielenia fragment instalacji powinien mieć zawór odcinający, a w przypadku CO - zwyczajowo odcięcia są robione przed każdym rozdzielaczem, a potem czasem (nie zawsze) na poszczególnych pętlach. Przed zalaniem najlepiej się chronić czystą prewencją: instalację robić porządnie, nie używać giętkich wężyków, a jeśli gdzieś takowy jest konieczny, to montować go w sposób prawidłowy, czyli nie zginać zbyt mocno i nie skręcać!!! - to ostatnie jest szczególnie ważne, bo bardzo łatwo o to przy dociąganiu nakrętek wężyka kluczem, a skręcony wężyk to aktywna bomba zegarowa. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts