mnowak355 15.08.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 WitamKiedyś w Muratorze przeczytałem artykuł o osiedlu (w Danii lub Holandii) które do ogrzewania używa ciepła pozyskanego z instalacji solarnych, które jest akumulowane w zbiornikach wody. Zastanawiam się jak musiała by być pojemność takiego akumulatora i powierzchnia solarów aby można było ogrzać np. 100m2 domu. Ilość energii potrzebnej do ogrzania domu wynika z paszportu energetycznego, nie wiem jednak jak obliczyć pojemność takiego zbiornika. Nie mogę też znaleźć ilości energii zmagazynowanej w jednostce wody np. ile W jest w 1m3 wody ogrzanych o jeden stopień. Jeśli komuś chciało by się podyskutować zapraszam.Zaznaczam że chciałem teoretycznie poznać przybliżone chociaż wartości.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.08.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Tona wody magazynuje w przedziale 90stC do 40stC około 93kWh.Dobowy zapas na czas mrozów w dobrze ocieplonym domu. Solar, jako wsparcie ogrzewania, musiałby być naprawdę wielkopowierzchniowy (na nasze warunki).Powstanie wtedy potężna nadprodukcja ciepła latem!Sam kłopot!Aby dogrzewać się słoneczkiem to trzeba sobie dom do tego zaprojektować i zbudować.Projekt trzeba by zacząć od kotłowni z buforem-akumulatorem dobrze dobranym. Były tu gdzieś nawet fotki z takich realizacji, gdzie centralnie w bryle domu umieszczano cysternę na zład.Taki magazyn ciepełka Słonecznego gromadzonego na "chude dni". Możliwe, ale naprawdę nie łatwe! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.08.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Też tak chciałem i mam 20m2 rurowych .a dom 160 m2.NIE DZIAŁA.Przez parę lat system uruchomił sie w sezonie grzewczym kilka razy .Ale efekt był żaden .Tyle ,że pompka się uruchomiła. Po kilku latach obserwacji solarów polubiłem pompy ciepła powietrzne. Jednak jeżeli ktoś ma gaz ziemny to nie należy stosować ani pc ani solarów .Jest o nieuzasadnione ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.08.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Też tak chciałem i mam 20m2 rurowych .a dom 160 m2. NIE DZIAŁA. Przez parę lat system uruchomił sie w sezonie grzewczym kilka razy .Ale efekt był żaden .Tyle ,że pompka się uruchomiła. Po kilku latach obserwacji solarów polubiłem pompy ciepła powietrzne. Jednak jeżeli ktoś ma gaz ziemny to nie należy stosować ani pc ani solarów .Jest o nieuzasadnione ekonomicznie. witam zgadzam się nieuzasadniony ekonomicznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 17.08.2013 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 WitamDziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Skoro jak napisał Kolega Adam tona czyli 1m3 wody magazynuje zapas ciepła na jeden dzień "wystarczy" więc dobrać odpowiedzi akumulator. Jak obliczyłem zasobnik w formie walca o wymiarach 4m średnicy i 6m długości ma objętość 75m3 czyli odpowiednio ciepła woda zapewnia ok 75 dni ciepła. Pytanie ile kosztowały by solary aby nagrzały tą wodę do odpowiedniej temperatury.Gdyby ktoś znalazł zdjęcia z realizacji takich pomysłów proszę o linka bo nie mogę znaleźć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Problem powraca co jakiś czas jak bumerang.Na tym forum ze dwa razy już było. Zacznijmy od tego, ze popiermyliły się Wam totalnie solary!Chcielibyście jakim 1m2 rurek chałupę zimą ogrzać, gdy dzień ma ze 6 godzin a słonka jest wściekle mało!Zróbcie sobie bilans ciepła to wyjdzie co jest potrzebne...Solara to trzeba by tak z 200m2 mieć.No, i jaki magazyn na ciepełko odpowiednio duży.Zimowe wsparcie z solara trzeba brać w okolicy 25-30stC powietrze a do 30-35stC woda - i to wtedy, jak JEST to ciepło.System grzewczy domu MUSI być niskotemperaturowy.Im niżejtemperaturowy - tym lepiej!Wynika z tego - że wielkopłaszczyznowy, czyli NAPRAWDĘ mądra i dobrze zrobiona podłogówka.Wszystko, co pracuje ponad 30stC - ODPADA!Czyli o kaloryferach - ZAPOMNIEĆ! A jak kto napisze - ale ja CHCĘ, to... wolno mu, ale nic z tego nie będzie!I tylko mnie ... zdenerwuje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Było liczone...Potrzeba beczułkę kilkadziesiąt tysięcy litrów (30-50) ze trzy lata karmić słoneczkiem, aby do jakiej takiej równowagi zysków i poborów doszła.Jak się trafi piękny dzionek zimowy - magazynujemy, bo jest co.Jak dzionek jest znośny, to W DZIEŃ zasilamy system grzewczy a nocą skubiemy baniaczek.Powinno starczyć od jesieni do wiosny, jak rok parszywy nie będzie tak, że śnieg w końcu maje zlezie, a słoneczka cały czas nie ma.W tym roku np. było paskudnie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 hydraulik_ mar1973 Nie zbudowaliście sobie domu grzanego słonkiem - to nie wyszło! MOŻE być opłacalne.Nie jest łatwe.Nie jest dla każdego... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.08.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 hydraulik_ mar1973 Nie zbudowaliście sobie domu grzanego słonkiem - to nie wyszło! MOŻE być opłacalne. Nie jest łatwe. Nie jest dla każdego... Adam M. witam nie zbudowałem i nie zbuduję nie jest to ekonomicznie uzasadnione:yes: bawię się czytając, iż można zbudować ogromny bufor, który zmagazynuje w lecie ciepło w życiu popełniłem 2 instalacje solarne ze wspomaganiem c.o. na wyraźne życzenie klientów (oj nie dali się przekonać, naczytali się jakie to jest wspaniałe...) o wspomaganiu c.o. nie ma mowy jedyna zaleta tych 2 instalacji to podgrzewanie wody w basenach latem, tylko tyle jak ktoś chce, ma kasę może spełniać wszystkie swoje zachcianki opłacalne nigdy to nie będzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Życzę dobrej zabawy!Ostatnio jedna z elektrociepłowni postawiła sobie bufor dla... zasilanego w ciepło miasta.Tu. W naszym kraju! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.08.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 hydraulik_ mar1973 Nie zbudowaliście sobie domu grzanego słonkiem - to nie wyszło! MOŻE być opłacalne. Nie jest łatwe. Nie jest dla każdego... Adam M. `Ja sprawdziłem jak działa a ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Sprawdzałeś tymi 20m2 rurkami?! Ja mam w klockach 200m2 solara powietrzno-cieczowego.Ja TEŻ sprawdziłem i policzyłem zanim zacząłem te klocki ściągać i magazynować.Teraz zaczynam powoli je scalać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Chałupę zasilaną Słoneczkiem TEŻ powoli scalam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.08.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Życzę dobrej zabawy! Ostatnio jedna z elektrociepłowni postawiła sobie bufor dla... zasilanego w ciepło miasta. Tu. W naszym kraju! Adam M. witam chyba u mnie Bielsku-Białej ogromny - do solarów i wspomagania by sie nadał pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.08.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 A wiesz, że chyba TAK!Fotki widziałem z budowy.Tu, na forum... Znaczy - da się! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.08.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 A wiesz, że chyba TAK! Fotki widziałem z budowy. Tu, na forum... Znaczy - da się! Adam M. witam naszczęście nie wpdali na pomysł grzania tego bufora kolektorami:D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 18.08.2013 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Nie chodzi mi o ogrzewanie solarami domu zimą. Jak napisałem chciałbym zmagazynować ciepło letniego słońca a korzystać z niego w zimie. Jak napisałeś i tutaj w pełni się z Tobą zgadzam, instalacja musi być niskotemperaturowa. Co do nadprodukcji ciepła z solarów latem, to załatwi odpowiednio duży zasobnik który odbierze i zmagazynuje tą energię. Czy znacie może "wydajność" solarów.? Znalazłem dane które mówią że w Polsce słońce dostarcza ok 1 000 kWh/m2/rok. Jeśli znali byśmy sprawność kolektora z doświadczenia i wiedzieli byśmy jakiej wielkości kolektor ogrzeje 1m3 wody do temperatury dla nas potrzebnej można by obliczyć opłacalność/nieopłacalność takiego rozwiązania. Problem powraca co jakiś czas jak bumerang. Na tym forum ze dwa razy już było. Zacznijmy od tego, ze popiermyliły się Wam totalnie solary! Chcielibyście jakim 1m2 rurek chałupę zimą ogrzać, gdy dzień ma ze 6 godzin a słonka jest wściekle mało! Zróbcie sobie bilans ciepła to wyjdzie co jest potrzebne... Solara to trzeba by tak z 200m2 mieć. No, i jaki magazyn na ciepełko odpowiednio duży. Zimowe wsparcie z solara trzeba brać w okolicy 25-30stC powietrze a do 30-35stC woda - i to wtedy, jak JEST to ciepło. System grzewczy domu MUSI być niskotemperaturowy. Im niżejtemperaturowy - tym lepiej! Wynika z tego - że wielkopłaszczyznowy, czyli NAPRAWDĘ mądra i dobrze zrobiona podłogówka. Wszystko, co pracuje ponad 30stC - ODPADA! Czyli o kaloryferach - ZAPOMNIEĆ! A jak kto napisze - ale ja CHCĘ, to... wolno mu, ale nic z tego nie będzie! I tylko mnie ... zdenerwuje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.08.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Chałupę zasilaną Słoneczkiem TEŻ powoli scalam... Adam M. To jak scalisz to pogadamy ,ja już scaliłem i wiem.Mam opomiarowane i wiem ile dają energii i kiedy. Oczywiście można pokryć 200 m2 kolektorami i wybudować ogromny bufor. Ale przedstaw kalkulację . Można też wymontować reaktor z atomowej łodzi podwodnej .też się da tylko gdzie sens. Oczywiście może ktoś woli ogrzewanie atomowe od solarnego.To tyko kwestia gustu, ale nie rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.08.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Ostatnio jedna z elektrociepłowni postawiła sobie bufor dla... zasilanego w ciepło miasta. Tu. W naszym kraju! Jest takich EC więcej. Ma to jakiś związek z optymalizacją pracy kotłów w ciągu doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.08.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Jest takich EC więcej. Ma to jakiś związek z optymalizacją pracy kotłów w ciągu doby. witam zgadza się jest ich dużo więcej, a kolejne powstają http://systemyogrzewania.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Akumulatory-ciep%C5%82a-mog%C4%85-usprawni%C4%87-prac%C4%99-i-zmniejszy%C4%87-koszty-w-elektrociep%C5%82owniach-20481.html w tym artykule jest fajnie opisane po co buduje się bufory przy EC pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts