Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu solarami+zasobnik wody

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Kiedyś w Muratorze przeczytałem artykuł o osiedlu (w Danii lub Holandii) które do ogrzewania używa ciepła pozyskanego z instalacji solarnych, które jest akumulowane w zbiornikach wody. Zastanawiam się jak musiała by być pojemność takiego akumulatora i powierzchnia solarów aby można było ogrzać np. 100m2 domu. Ilość energii potrzebnej do ogrzania domu wynika z paszportu energetycznego, nie wiem jednak jak obliczyć pojemność takiego zbiornika. Nie mogę też znaleźć ilości energii zmagazynowanej w jednostce wody np. ile W jest w 1m3 wody ogrzanych o jeden stopień. Jeśli komuś chciało by się podyskutować zapraszam.

Zaznaczam że chciałem teoretycznie poznać przybliżone chociaż wartości.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tona wody magazynuje w przedziale 90stC do 40stC około 93kWh.

Dobowy zapas na czas mrozów w dobrze ocieplonym domu.

Solar, jako wsparcie ogrzewania, musiałby być naprawdę wielkopowierzchniowy (na nasze warunki).

Powstanie wtedy potężna nadprodukcja ciepła latem!

Sam kłopot!

Aby dogrzewać się słoneczkiem to trzeba sobie dom do tego zaprojektować i zbudować.

Projekt trzeba by zacząć od kotłowni z buforem-akumulatorem dobrze dobranym.

Były tu gdzieś nawet fotki z takich realizacji, gdzie centralnie w bryle domu umieszczano cysternę na zład.

Taki magazyn ciepełka Słonecznego gromadzonego na "chude dni".

Możliwe, ale naprawdę nie łatwe!

Adam M.

Też tak chciałem i mam 20m2 rurowych .a dom 160 m2.

NIE DZIAŁA.

Przez parę lat system uruchomił sie w sezonie grzewczym kilka razy .Ale efekt był żaden .Tyle ,że pompka się uruchomiła.

Po kilku latach obserwacji solarów polubiłem pompy ciepła powietrzne.

Jednak jeżeli ktoś ma gaz ziemny to nie należy stosować ani pc ani solarów .Jest o nieuzasadnione ekonomicznie.

Też tak chciałem i mam 20m2 rurowych .a dom 160 m2.

NIE DZIAŁA.

Przez parę lat system uruchomił sie w sezonie grzewczym kilka razy .Ale efekt był żaden .Tyle ,że pompka się uruchomiła.

Po kilku latach obserwacji solarów polubiłem pompy ciepła powietrzne.

Jednak jeżeli ktoś ma gaz ziemny to nie należy stosować ani pc ani solarów .Jest o nieuzasadnione ekonomicznie.

witam

zgadzam się nieuzasadniony ekonomicznie

pozdrawiam

Witam

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Skoro jak napisał Kolega Adam tona czyli 1m3 wody magazynuje zapas ciepła na jeden dzień "wystarczy" więc dobrać odpowiedzi akumulator. Jak obliczyłem zasobnik w formie walca o wymiarach 4m średnicy i 6m długości ma objętość 75m3 czyli odpowiednio ciepła woda zapewnia ok 75 dni ciepła.

Pytanie ile kosztowały by solary aby nagrzały tą wodę do odpowiedniej temperatury.

Gdyby ktoś znalazł zdjęcia z realizacji takich pomysłów proszę o linka bo nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Problem powraca co jakiś czas jak bumerang.

Na tym forum ze dwa razy już było.

Zacznijmy od tego, ze popiermyliły się Wam totalnie solary!

Chcielibyście jakim 1m2 rurek chałupę zimą ogrzać, gdy dzień ma ze 6 godzin a słonka jest wściekle mało!

Zróbcie sobie bilans ciepła to wyjdzie co jest potrzebne...

Solara to trzeba by tak z 200m2 mieć.

No, i jaki magazyn na ciepełko odpowiednio duży.

Zimowe wsparcie z solara trzeba brać w okolicy 25-30stC powietrze a do 30-35stC woda - i to wtedy, jak JEST to ciepło.

System grzewczy domu MUSI być niskotemperaturowy.

Im niżejtemperaturowy - tym lepiej!

Wynika z tego - że wielkopłaszczyznowy, czyli NAPRAWDĘ mądra i dobrze zrobiona podłogówka.

Wszystko, co pracuje ponad 30stC - ODPADA!

Czyli o kaloryferach - ZAPOMNIEĆ!

A jak kto napisze - ale ja CHCĘ, to... wolno mu, ale nic z tego nie będzie!

I tylko mnie ... zdenerwuje...

Adam M.

Było liczone...

Potrzeba beczułkę kilkadziesiąt tysięcy litrów (30-50) ze trzy lata karmić słoneczkiem, aby do jakiej takiej równowagi zysków i poborów doszła.

Jak się trafi piękny dzionek zimowy - magazynujemy, bo jest co.

Jak dzionek jest znośny, to W DZIEŃ zasilamy system grzewczy a nocą skubiemy baniaczek.

Powinno starczyć od jesieni do wiosny, jak rok parszywy nie będzie tak, że śnieg w końcu maje zlezie, a słoneczka cały czas nie ma.

W tym roku np. było paskudnie...

Adam M.

hydraulik_ mar1973

Nie zbudowaliście sobie domu grzanego słonkiem - to nie wyszło!

MOŻE być opłacalne.

Nie jest łatwe.

Nie jest dla każdego...

Adam M.

witam

nie zbudowałem i nie zbuduję:yes:

nie jest to ekonomicznie uzasadnione:yes:

bawię się:lol2: czytając, iż można zbudować ogromny bufor, który zmagazynuje w lecie ciepło

w życiu popełniłem 2 instalacje solarne ze wspomaganiem c.o. na wyraźne życzenie klientów (oj nie dali się przekonać, naczytali się jakie to jest wspaniałe...)

o wspomaganiu c.o. nie ma mowy

jedyna zaleta tych 2 instalacji to podgrzewanie wody w basenach latem, tylko tyle

jak ktoś chce, ma kasę może spełniać wszystkie swoje zachcianki

opłacalne nigdy to nie będzie

pozdrawiam

Nie chodzi mi o ogrzewanie solarami domu zimą. Jak napisałem chciałbym zmagazynować ciepło letniego słońca a korzystać z niego w zimie. Jak napisałeś i tutaj w pełni się z Tobą zgadzam, instalacja musi być niskotemperaturowa. Co do nadprodukcji ciepła z solarów latem, to załatwi odpowiednio duży zasobnik który odbierze i zmagazynuje tą energię.

Czy znacie może "wydajność" solarów.? Znalazłem dane które mówią że w Polsce słońce dostarcza ok 1 000 kWh/m2/rok. Jeśli znali byśmy sprawność kolektora z doświadczenia i wiedzieli byśmy jakiej wielkości kolektor ogrzeje 1m3 wody do temperatury dla nas potrzebnej można by obliczyć opłacalność/nieopłacalność takiego rozwiązania.

Problem powraca co jakiś czas jak bumerang.

Na tym forum ze dwa razy już było.

Zacznijmy od tego, ze popiermyliły się Wam totalnie solary!

Chcielibyście jakim 1m2 rurek chałupę zimą ogrzać, gdy dzień ma ze 6 godzin a słonka jest wściekle mało!

Zróbcie sobie bilans ciepła to wyjdzie co jest potrzebne...

Solara to trzeba by tak z 200m2 mieć.

No, i jaki magazyn na ciepełko odpowiednio duży.

Zimowe wsparcie z solara trzeba brać w okolicy 25-30stC powietrze a do 30-35stC woda - i to wtedy, jak JEST to ciepło.

System grzewczy domu MUSI być niskotemperaturowy.

Im niżejtemperaturowy - tym lepiej!

Wynika z tego - że wielkopłaszczyznowy, czyli NAPRAWDĘ mądra i dobrze zrobiona podłogówka.

Wszystko, co pracuje ponad 30stC - ODPADA!

Czyli o kaloryferach - ZAPOMNIEĆ!

A jak kto napisze - ale ja CHCĘ, to... wolno mu, ale nic z tego nie będzie!

I tylko mnie ... zdenerwuje...

Adam M.

Chałupę zasilaną Słoneczkiem TEŻ powoli scalam...

Adam M.

To jak scalisz to pogadamy ,ja już scaliłem i wiem.Mam opomiarowane i wiem ile dają energii i kiedy.

Oczywiście można pokryć 200 m2 kolektorami i wybudować ogromny bufor.

Ale przedstaw kalkulację .

Można też wymontować reaktor z atomowej łodzi podwodnej .też się da tylko gdzie sens.

Oczywiście może ktoś woli ogrzewanie atomowe od solarnego.To tyko kwestia gustu, ale nie rozsądku.

Jest takich EC więcej. Ma to jakiś związek z optymalizacją pracy kotłów w ciągu doby.

witam

zgadza się jest ich dużo więcej, a kolejne powstają

http://systemyogrzewania.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Akumulatory-ciep%C5%82a-mog%C4%85-usprawni%C4%87-prac%C4%99-i-zmniejszy%C4%87-koszty-w-elektrociep%C5%82owniach-20481.html

w tym artykule jest fajnie opisane po co buduje się bufory przy EC

pozdrawiam