adam_mk 18.08.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) hydraulik_ Rozumiem, że Rym-Sole Ci się nie sprawdziły...Może kiepsko do problemu podszedłeś?http://www.econergia.org/RymSol_broszura.pdf Adam M. Rozumiem!Ty zatrzymałeś się na etapie cieczowych!Nic dziwnego, że Ci się nie udało. A.M. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.08.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Takie kolektory montowałem ponad 10 lat temu.No może nie taka powierzchnia .efekt marny.Tu nie chodzi ,że one źle działają .One w zimne pochmurne dni nie działają .A w zimie słońca jest bardzo mało .Nawet jak przyjmiesz 100 W /m2 w pochmurny dzień to ile energii uzyskasz.Pokaż chociaż hipotezę ,jak to się bilansuje.Nazywa się ślicznie tylko nie działa.W Warszawie przy ul.Czereśniowej jest taki dom bez ogrzewania.Ale działa na zasadzie odzysku ciepła i super izolacji.Trudno sie w nim żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Wiem.Ale...Od kilku lat mam na ścianie zewnętrznej przyczepiony czujnik termometru elektronicznego.Popatruję sobie czasem na ten wyświetlacz i widzę ciekawe rzeczy.Zimą, w słoneczne i mroźne dni wskazuje mocno dodatnie temperatury.NICZYM nie jest osłonięty ten czujnik. Cieczy w odpowiedniej ilości zimą nie nagrzejesz do "zjadliwych" temperatur.Powietrza w solarze powietrznym - ile chcesz i prawie codziennie!Średnia moc rozpraszana w dni pochmurne to około 400W.Dla wielkopowierzchniowego powietrznego - aż dość!System wentylacji z nadmuchowym dogrzewaniem w chałupie trzeba pożenić i zadziała.Potrzebujesz nadmuchiwać więcej jak 30stC?W ocieplonym POPRAWNIE domu, wygrzanym, nadmuch o temperaturze około 25stC w zupełności wystarczy. Wtedy system grzewczy stoi (jak poprawnie zbudowany).Czasem nawet DA SIĘ w nim co uzupełnić, jak ostro przyświeci te trzy godzinki...Masz wtedy 200m2 x 1000W x sprawność przetwarzania.Nawet jak "złapiesz" tylko 50% tego, co się da, to wychodzi 100kW.Trzy godziny to 300kWh schowane "na zaś".Pisałem - TRZEBA SOBIE ODPOWIEDNIO DOM ZBUDOWAĆ aby to działało. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.08.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 W broszurce napisano ,że zysk roczny z montażu tego systemu wynosi 150 kWh /m2a i z" izolacyjności " 100 kWh/m2a co daje 30 W /m2 średnio na godzinę .Z tego pewnie większość w lecie .Izolacja ścian wynosi 0,2 W /m2K co daję straty ciepła na poziomie 8 W /m2 dla -20C co daję średnią 4W/ m2 w sezonie (ładnie).Ale są jeszcze okna ,dach i wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Odlicz u mnie 200m2 ściany zewnętrznej w dzień a w nocy policz na jakie 0,1W.Odpuść wentylację, bo ona u mie nieco dogrzewa.Dolicz zyski bytowe. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.08.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 ja w Warszawie jakoś nie mam tyle słońca.A co do działania jeśli masz nawet 400 W -to ile ucieknie przez szybę lub poliwęglan.(ja stosowałem poliwęglan.dla -10 a 30+ dt 40 C(dla szyby pojedynczej ) Ale generalnie ,życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Nie projektujesz rurociągów technicznych i mostów.Trudno, abyś wiedział, że DZIENNE minimalne zyski w całym roku przyjmuje się jako 400W/m2.Do tego liczy się kompensatory (wydłużeń).Nie mam szklanych ścian.Mury mam z cegły pełnej i kamienia polnego po 50-60cm.Akumulacja gigantyczna.W ostatnie upały trudno mi było wymusić (przeciągami) nędzne 20stC w niektórych pomieszczeniach.Akumulator ciepła ma mieć 8 ton. Podłogowe po całości będzie.Cztery tony już czeka gotowe do połączenia.Czasu ciągle mało... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Wcale nie potrzeba bezchmurnego nieba, aby ciepełko słoneczne się pojawiło.MASZ go w Warszawie prawie tyle samo co ja. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.08.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Nie projektujesz rurociągów technicznych i mostów. Trudno, abyś wiedział, że DZIENNE minimalne zyski w całym roku przyjmuje się jako 400W/m2. Do tego liczy się kompensatory (wydłużeń). Nie mam szklanych ścian. Mury mam z cegły pełnej i kamienia polnego po 50-60cm. Akumulacja gigantyczna. W ostatnie upały trudno mi było wymusić (przeciągami) nędzne 20stC w niektórych pomieszczeniach. Akumulator ciepła ma mieć 8 ton. Podłogowe po całości będzie. Cztery tony już czeka gotowe do połączenia. Czasu ciągle mało... Adam M. Ty nie projektujesz rakiet i to ma być argument? Ja jestem akurat inżynierem o tej specjalności i wiem co piszę . Jeżeli ty projektujesz mosty i rurociągi ,to gratuluje ,ale postudiuj jeszcze ciepłownistwo. Mój dom waży 200 ton -to też akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Nie projektuję, ale zetknąłem się z tym problemem. Z wieloma innymi też. 200 ton to nie jest nic. Ale jakoś tak Tobie - nie wyszło. Nie pisz - że się nie da, tylko, że nie zawsze wychodzi. Ciepłownictwo, praktycznie i teoretycznie, studiuję od lat. Nadal trafiają mi się ciekawostki, które uzupełniają mój stan wiedzy. Urządzenia jakie projektuję czy tworzę - działają poprawnie i tak, jakie były założenia. Ciepła niskotemperaturowego cały czas jest wokół nas sporo. Nieliczni umieją/mogą z niego korzystać. Sam widzisz, czytając forum, ile ludzie mają problemów choćby z doborem POPRAWNEJ termoizolacji tego czy owego. To co gadać o ogrzewaniu wspieranym siłami Natury? Najprościej - wsadzić wtyczkę od grzejnika w kontakt lub co spalić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.08.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 ja napisałem o moich doświadczeniach z konkretnym przypadkiem.Robię podobne rzeczy już 20 lat.testuje na sobie (mam to testów 6 domów w rodzinie)Ty wybuduj i opisz swoje doświadczenia.Ja też uważałem ,że się da.Ale praktyka jest jaka jest.A to rozwiązanie które opisujesz znam od wielu lat.Jest ciekawe .Ale nie znam efektów działania.(co nie oznacza ,że nie działa).Napisz gdzie działa i jakie są efekty w rzeczywistości albo poczekaj aż sam sprawdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Tak specjalizowanych domów u nas się nie buduje. To zero-energetyczne a wszyscy pchają się w pasywne! (Co ja uważam za błąd) Dziś się już nie opłaca być "badylarzem" to wszędzie szklarnie straszą powybijanymi szybami i rdzą... Wiedza - jak działają - zanikła. Ale ja w rodzinie miałem szklarnię, niejedną i przez lata całe. TAM się CIĄGLE sprawdzało. CAŁOROCZNIE! Bywało, ze je też stawiałem czy łatałem. Problem znam nie z teorii! Teraz taką mini postawię na ścianie. Kąty padania zimą są "lepsze". Boksuję się z kwitami, co przeszkadza, bo już by stało i działało. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psychiatrist 29.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Tak specjalizowanych domów u nas się nie buduje. To zero-energetyczne a wszyscy pchają się w pasywne! (Co ja uważam za błąd) ciach Adam M. taki planuję, zechcesz mi powiedzieć dlaczego? Szanuję twoje zdanie bo choćby wątek o wymiennikach czytałem od początku do końca, zresztą nie doczytałem jak ci poszło z wymiennikiem pp ale to inny temat.. więc czemu błąd? dziękuję psychiatrist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Czemu błąd?- Bo dom ma być dla mnie a nie ja mam żyć dla domu! Nie wiem, czy masz świadomość KONIECZNOŚCI zmiany swojego trybu życia jeśli zamieszkasz w domu pasywnym.MUSISZ stale, ciągle i nieustannie zwracać uwagę na to aby go nie przegrzać (gotowaniem dodatkowej kawy czy sporej zupy) w niewłaściwym momencie.Dom wymusi na Tobie to, co Ci wolno a czego nie pod groźbą rażącej zmiany komfortu klimatycznego wnętrz.Mnie by się takie życie nie podobało... Dom POWINIEN mieć możliwość tracenia energii, samoczynnie i w niewielkiej, nie bolesnej ilości.WTEDY można sobie ŻYCZYĆ, aby tu czy tam była nieco inna temperatura - bo ja TAK lubię!Automatyka systemu grzewczego bez trudu zrobi to, co potrzebne, bo będzie w pełni REALNE ustawienie BILANSOWANIA strumienia ciepła traconego i dostarczanego.Nalezie ludzi to ogrzewanie stanie a straty własne nie pozwolą na przegrzanie chałupy.Będzie tak, jak "ustawiłem" na termostacie naściennym, najwyżej tańszym kosztem. W pasywnym TAK nie będzie!!! Obejrzyj sobie ścianę domu zwróconą na południe, południowy-zachód.Ma te 30 do 60m2?To znaczy, że w słoneczny dzień pada na nią od 30 do 60kW ciepła przez czas nasłonecznienia!ILE z tego Twój planowany dom będzie umiał "wziąć, skonsumować i zatrzymać na noc"?Pasywny - praktycznie NIC!Bo?Bo jego ideą jest zbliżenie konstrukcji do konstrukcji naczynia Dewara!ZERO zysków i ZERO strat! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.09.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 No właśnie rzecz w tym, że pasywny ma pozyskiwać sporo energii przez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 I sporo przez te okna tracić, czy na noc okna się likwiduje? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.10.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Właśnie pozyskuje sporo energii przez okna tylko czy pozyskana energia w lecie jest zaletą?Kiedyś, kiedyś, jak budownictwo pasywne raczkowało takie domy kojarzyły się z małymi przeszkleniami. Do pozyskiwania energii zalecane były izolacje transparentne ale jakoś się nie przebiły. Teraz forsowana jest idea pozyskiwania energii z dużych przeszleń, które są odpowiednio zacienione. Jeżeli o duże przeszklenia to nikt o nich nie zapomina bo firmy produkujące okna nie pozwolą nam o tym zapomnieć. Tyle o odpowiednim zabezpieczeniu przed przegrzewaniem nie ma kto przypominać. Adam taki kolektor w lecie może wspomagać wentylację. Znany jest jako ściana Trombe'a. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aciana_Trombe'a Edytowane 2 Października 2013 przez Przemysław_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Tromba, bo Rym-Sola przedziurawił... Znane od dawna... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.10.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Jak dla mnie, to optimum byłyby okna dwuszybowe, zasłaniane na noc grubą okiennicą. Tak to sobie kiedyś liczyłem i daje to lepszy efekt (większy zysk, mniejsze straty) niż znacznie droższe okna trzyszybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.10.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Jak dla mnie, to optimum byłyby okna dwuszybowe, zasłaniane na noc grubą okiennicą. Tak to sobie kiedyś liczyłem i daje to lepszy efekt (większy zysk, mniejsze straty) niż znacznie droższe okna trzyszybowe. albo roletą zewnętrzną. Rzeczywiście to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts