Alberciczek 15.08.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam. Kupiłem domek i musze go wyremontować. Domek nie ma piwnic. Muszę wymienić podłogę w kuchni i w pokoju. W obu pomieszczeniach podłoga jest taka, jak ją się kidyś robiło - ziemia z piaskiem ( w większej ilości ziemia ), legary, na nich deski. Jako że ma to już kilka lat, niestety deski pogniły, legary też pognite z powodu wilgoci w owej ziemi, na której stoją legary. Muszę tą podłogę zrobić od nowa. Zaczynam od kuchni, bo tam już jest tragedia. Pokój może jeszcze poczekać.I teraz pytanie - jak i czym to zrobić? Plan mam taki, że wybieram tą starą ziemię około 10 cm, sypię piasku około 10 cm, potem papę albo folię izolacyjną, na to nowe legary i na legary płyta osb. Płytę przykręcam wkrętami tymi czarnymi, do płyt gipsowych. Zasłyszałem też, że przy kładzeniu płyt osb trzeba między nimi zostawić kilka milimetrów przerwy, bo z czasem się one schodzą. Czy to prawda? No i czy mój plan ma jakieś błędy? Jaką izolacje zastosować - papę izolacyjną czy jakąś folię? Czy wysypywać tym piaskiem czy nie ma potrzeby, ewentualnie co tam wysypać? Jakie płyty osb zastosować - 18 czy 22 mm? Czy są różne rodzaje tych płyt czy tylko wystarczy patrzeć na grubość? No i jakie legary? Podobno najlepsze są akacjowe. Na co zwrócić uwagę kupujac te legary?Wiem, że mnóstwo pytań, ale tak to jest jak się człowiek chce zabrać za remont sam A ja lubie robić takie rzeczy. Dlatego proszę was o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 13.10.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ja myślę, że i to się przyda: http://pobierz.rockwool.pl/media/42488/zeszyt32_e-book.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts