teres1719510421 15.08.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam forumowiczów! Potrzebuje dobrać moc nowego kotła do domu piętrowego o pow. ~120m2. Ocieplenie to bodajże styropian 6 , ocieplona podłoga nad piwnicą, ocieplony strop na strychu wełną. Stary kocioł to polski Torus na licencji holenderskiej o mocy od 11-24kW powoli się już kończy. Z tego co sprawdziłem to od początku chodzi na ustawieniu minimalnym, czyli 11kW. Temperatura wody w instalacji przez cały sezon grzewczy nie przekracza 50°C (grzejniki są dość duże). Temperatura w domu w okolicach 20°C. Kocioł niestety nawet na takich ustawieniach ma sporo cykli włącz/wyłącz, tak jakby nawet najniższa moc była za duża. Prowadziłem zapiski zużycia dobowego gazu i zazwyczaj w sezonie jest to około 10-13m3, w największe mrozy dochodziło do 20m3. Przyjmując wartość opałową gazu GZ50 = 34,43 MJ/m3 wychodzi, że przy zużyciu 20m3 wytwarzamy energię 34,43*20 = 688MJ, przeliczają to na kWh = 191kWh i dzieląc na 24h = 7,95kW <--- takie wychodzi mi zużycie przy największych mrozach. Nowy kocioł chciałem kupić kondensacyjny Immergas VICTRIX X 12 2 I o regulowanej mocy 1,9-12kW. Kocioł ten jest w stanie spalić nawet 28m3 gazu na dobę (nigdy nie było takiego zużycia na starym kotle), dostarczając 12kW energii. Rozważam jeszcze kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB14-3C (tutaj już jest drożej). Do Immergasa przekonuje mnie 5 lat gwarancji oraz to, że jest nieco tańszy. 2 firmy, które zaprosiłem na oględziny mówią, że kocioł to minimum 18kW najlepiej Vailant. Napiszcie proszę czy zrobiłem gdzieś błąd w rozumowaniu/obliczeniach i ogólnie jaką macie opinię o tych kotłach. Serdecznie pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.08.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) wiesz ile ciepła potrzebujesz ponieważ to sobie wyliczyłeśspróbuj jeszcze wykonać dodatkowe obliczenia(przybliżone) http://www.cieplowlasciwie.pl/startmyślę że 12KW to świat i ludzie chociaż przy kotłach gazowych przewymiarowanie nie jest tak bolesne jak przy węglowych Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Witam forumowiczów! Przyjmując wartość opałową gazu GZ50 = 34,43 MJ/m3 wychodzi, że przy zużyciu 20m3 wytwarzamy energię 34,43*20 = 688MJ, przeliczają to na kWh = 191kWh i dzieląc na 24h = 7,95kW <--- takie wychodzi mi zużycie przy największych mrozach. Nowy kocioł chciałem kupić kondensacyjny Immergas VICTRIX X 12 2 I o regulowanej mocy 1,9-12kW. Kocioł ten jest w stanie spalić nawet 28m3 gazu na dobę (nigdy nie było takiego zużycia na starym kotle), dostarczając 12kW energii. Rozważam jeszcze kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB14-3C (tutaj już jest drożej). Do Immergasa przekonuje mnie 5 lat gwarancji oraz to, że jest nieco tańszy. 2 firmy, które zaprosiłem na oględziny mówią, że kocioł to minimum 18kW najlepiej Vailant. Napiszcie proszę czy zrobiłem gdzieś błąd w rozumowaniu/obliczeniach i ogólnie jaką macie opinię o tych kotłach. Serdecznie pozdrawiam, Tomek W tych wszytkich obliczeniach mieszasz zapotrzebowanie na ciepło z obciązeniem cieplnym To co obliczyłes czyli 7,95 kW to projektowe obciązenie cieplne budynku czyli straty przy temp ok. -20 oC. W takim przypadku, jezeli jestes pewien swoich pomiarów wystarczy ten kocioł immergas. Kotły o mocy 18 kW za duże. Jest wątek na tym forum dotyczący immergasa, mozna sie skontaktowac z zadowolonymi jego uzytkownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.08.2013 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 wiesz ile ciepła potrzebujesz ponieważ to sobie wyliczyłeś spróbuj jeszcze wykonać dodatkowe obliczenia(przybliżone) http://www.cieplowlasciwie.pl/start myślę że 12KW to świat i ludzie chociaż przy kotłach gazowych przewymiarowanie nie jest tak bolesne jak przy węglowych Właśnie tymi moimi obliczeniami się sugerowałem, według tej strony którą podałeś dobierany kocioł powinien mieć 8kW czyli praktycznie tak jak w obliczeniach. W tych wszytkich obliczeniach mieszasz zapotrzebowanie na ciepło z obciązeniem cieplnym To co obliczyłes czyli 7,95 kW to projektowe obciązenie cieplne budynku czyli straty przy temp ok. -20 oC. W takim przypadku, jezeli jestes pewien swoich pomiarów wystarczy ten kocioł immergas. Kotły o mocy 18 kW za duże. Jest wątek na tym forum dotyczący immergasa, mozna sie skontaktowac z zadowolonymi jego uzytkownikami. Hmm doczytałem sobie o tych pojęciach i według tego co pisze w http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/warszawa2008_pormet.pdf Natomiast nowa norma w „projektowym obciążeniu cieplnym” (odpowiednik „zapotrzebowania na moc cieplną”) umożliwia uwzględnienie dodatkowo nadwyżki mocy cieplnej do skompensowania skutków osłabienia ogrzewania (rys.1). Jednak bardzo wyraźnie zaznacza, że uwzględnienie tej nadwyżki jest opcjonalne i należy to uzgodnić z inwestorem pomijając tą nadwyżkę dalej liczymy po staremu (przynajmniej tak to zrozumiałem, ale to i tak szczegół w tym wszystkim Dzięki za link do Immergasa, poczytałem i wygląda na to, że niezadowolonych brak Mogę dodać jeszcze, że w tym zużyciu gazu było jeszcze ogrzewanie CWU w bojlerze oraz gotowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.08.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Napiszcie proszę czy zrobiłem gdzieś błąd w rozumowaniu/obliczeniach Wszystko OK, tylko pominales jeszcze taki parametr jak sprawnosc kotla. Przy zamianie tego starego na nowy moze miec to jakies tam znaczenie w obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.08.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Wszystko OK, tylko pominales jeszcze taki parametr jak sprawnosc kotla. Przy zamianie tego starego na nowy moze miec to jakies tam znaczenie w obliczeniach. Tak, masz rację, zrobiłem to świadomie . Nowy kocioł będzie na pewno sprawniejszy, czyli z konkretnej ilości gazu (załóżmy 20m3 przy dużym mrozie) wyprodukuje więcej ciepła niż stary kocioł - albo w domu będzie cieplej albo zużyje się mniej gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.08.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 masz zatem potwierdzenie z kilku źródeł iż słusznie rozumujesz i więcej niż ten Immergas Ci daje nie potrzebujesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts