leonsio 15.08.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam. Wykonuje piwnicę, która będzie dosyć niska tj. ok 2 metrów, nie chciałbym dodatkowo jej zmniejszać i w związku z tym mam pytanie, czy nie ma przeciwskazań do wykonania w taki sposób podłogi w piwnicy: czerwona kreska to izolacja z papy lub folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsio 25.08.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Hmm... czy naprawdę nikt nie może mi pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 08.09.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Teoretycznie nie ma, ale diabeł tkwi w szczegółach. Połączenie ława-posadzka jest tu najsłabszym ogniwem i wymaga systemowych rozwiązań - na pewno nie z papy czy folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 24.10.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Od strony ławy nie będziesz miał w ogóle izolacji poziomej jak i termicznej (styropianu)dla tego ta opcja jest dziwna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
born2july 04.03.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 WitamAktualnie mam ten sam problem, nie planowałem piwnic, ale gdy robiłem fundamenty, wyszedł pomysł by zagospodarować część domu pod piwnice, dolna cześć ławy znajduje się na głębokości ok 1.60, a górna ok 1.30 m, padł pomysł by posadzkę zrobić trochę powyżej dolnej część ławy, uzyskująć piwnice głęboką na ok 1.60 m.Pytanie, jak zabezpieczyć takie połączenie? w necie znalazłem jeden sposób, moze ktoś z was już przez to przechodził albo macie podobne dylematy? pozdrawiamhttp://i677.photobucket.com/albums/vv136/born2july/podlogawpiwnicy_zpsd8aee054.jpghttp://i677.photobucket.com/albums/vv136/born2july/ekspert-budowlany-2008-01-048-02_zps7fd34f0c.jpgObciążenie wilgocią i niezalegającą wodą opadową – detal doszczelnienia połączenia izolacji podposadzkowej z izolacją poziomą ław fundamentowych, gdy poziom posadzki jest niższy niż poziom ławy fundamentowej: 1 – podsypka z ubitego piasku lub żwiru płukanego, 2 – warstwa ochronna z membrany kubełkowej lub folii PE, 3 – beton podkładowy, 4 – izolacja podposadzkowa z masy KMB lub szlamuuszczelniającego, 5 – warstwa ochronna, np. z folii PE, 6 – jastrych posadzkowy, 7 – taśma uszczelniająca, 8 – dylatacja obwodowa, 9 – ława fundamentowa, 10 – warstwa ochronna przedłużenia hydroizolacji poziomejławy, 11 – hydroizolacja pionowa z masy KMB lub szlamu uszczelniającego, 12 – szlam uszczelniający (1 warstwa) – tylko gdy izolacja (17) wykonana jest z masy bitumicznej, 13 – ściana piwnicy, 14 – izolacja pozioma ław fundamentowych ze szlamu uszczelniającego lub masy KMB, 15 – warstwa ochronna hydroizolacji pionowej, 16 – sznur wypełniający, 17 – dodatkowa izolacja ze szlamu lub masy KMB łącząca izolację ław z izolacją podposadzkową, 18 – uzupełnienie jastrychu posadzkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 11.03.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam Aktualnie mam ten sam problem, nie planowałem piwnic, ale gdy robiłem fundamenty, wyszedł pomysł by zagospodarować część domu pod piwnice, dolna cześć ławy znajduje się na głębokości ok 1.60, a górna ok 1.30 m, padł pomysł by posadzkę zrobić trochę powyżej dolnej część ławy, uzyskująć piwnice głęboką na ok 1.60 m. Pytanie, jak zabezpieczyć takie połączenie? w necie znalazłem jeden sposób, moze ktoś z was już przez to przechodził albo macie podobne dylematy? pozdrawiam http://i677.photobucket.com/albums/vv136/born2july/podlogawpiwnicy_zpsd8aee054.jpg http://i677.photobucket.com/albums/vv136/born2july/ekspert-budowlany-2008-01-048-02_zps7fd34f0c.jpg Obciążenie wilgocią i niezalegającą wodą opadową – detal doszczelnienia połączenia izolacji podposadzkowej z izolacją poziomą ław fundamentowych, gdy poziom posadzki jest niższy niż poziom ławy fundamentowej: 1 – podsypka z ubitego piasku lub żwiru płukanego, 2 – warstwa ochronna z membrany kubełkowej lub folii PE, 3 – beton podkładowy, 4 – izolacja podposadzkowa z masy KMB lub szlamu uszczelniającego, 5 – warstwa ochronna, np. z folii PE, 6 – jastrych posadzkowy, 7 – taśma uszczelniająca, 8 – dylatacja obwodowa, 9 – ława fundamentowa, 10 – warstwa ochronna przedłużenia hydroizolacji poziomej ławy, 11 – hydroizolacja pionowa z masy KMB lub szlamu uszczelniającego, 12 – szlam uszczelniający (1 warstwa) – tylko gdy izolacja (17) wykonana jest z masy bitumicznej, 13 – ściana piwnicy, 14 – izolacja pozioma ław fundamentowych ze szlamu uszczelniającego lub masy KMB, 15 – warstwa ochronna hydroizolacji pionowej, 16 – sznur wypełniający, 17 – dodatkowa izolacja ze szlamu lub masy KMB łącząca izolację ław z izolacją podposadzkową, 18 – uzupełnienie jastrychu posadzkowego. Jak będziesz miał mało wody to ta izolacja powinna pomóc, a jak będzie dużo wody to raczej będzie przeciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 11.03.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Wszytko zależy od poziomu wód gruntowych i jaki grunt. Jak grunt przepuszczalny - piasek i brak wody to nic nie powinno się dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Teoretycznie nie ma, ale diabeł tkwi w szczegółach. Połączenie ława-posadzka jest tu najsłabszym ogniwem i wymaga systemowych rozwiązań - na pewno nie z papy czy folii. Guzik prawda to co piszesz. Są przeciwskazania nie tylko kwestia izolacji a również a może zwłaszcza może nastąpić wypychanie gruntu spod ławy w stronę - do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
born2july 14.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wody u mnie praktycznie nie ma, wszędzie dookoła piasek i mam działkę na górce, jak ten sposób zabezpieczenia zaakceptuje kierownik to zrobię jak wyżej na rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts