Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydzierżawienie studni głębinowej

Ari93

Recommended Posts

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy temat i mozliwe ze w zlym dziale... ale nie mam pojecia gdzie i kogo sie poradzic.

Na swojej dzialce mam zakopana studnie glebinowa. Obok za sasiada mam goscia ktory ma kilka cieplarni, hoduje kwiatki jakies itp i chcial by z naszej studni ciagnac wode. Za chwile wjada jego koparki zeby ja odkopac, sam wszystko zamontuje itp tylko ze on chce to oczywiscie wszystko notarialnie itp zalatwic zeby w razie jak bym sie wyprowadzil on dostepu do tej studni nie stracil.

I teraz kwestia pieniedzy, mowil ze moze nam placic raz na rok, co miesiac itp tylko teraz... ile? Ile moza na takiej studni zarobic? Nie mam zielonego pojecia a nie chcial bym dostawac np polowe tego co ta studnia jest warta. Oczywiscie kokosy to jakies nie beda bo jak by chcial to by sam u siebie taka studnie wykopal a nie sie bawil w odkopywanie naszej.

Dzieki serdeczne za pomoc, pozdrawiam

Siema,

Myślę, że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby założenie licznika na wodę pobieraną przez sąsiada. Warto wiedzieć, ile kosztuje woda z sieci na Twoim obszarze. Słyszałem jakiś czas temu, że koszt jednego metra sześciennego wody z prawidłowo zaprojektowanej studni powinien wynieść około 30 - 50 groszy. Wszystko jest kwestią do dogadania.

Pozdrawiam