Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kostka brukowa na betonowej podpubodowie

Recommended Posts

My nigdy jej nie dajemy jeśli robimy kompleksowo.

Jeśli robimy materiałem klienta i ma takie życzenie to rozkładamy ale wg mnie nie ma przy betonie żadnego znaczenia.

Ostatnio klient-wojskowy miał geo po naprawie płyty lotniska i chciał aby ją rozłożyć więc czemu nie...

Edytowane przez lukbud

• 2 years później...

Mam problem z opaską dookoła budynku. Po srogiej zimie uniosło pierwszy rząd kostki. Podbudowa na betonie i dylatacja styropianem od ściany budynku.

Podpowiedzcie proszę co może być przyczyną i jak zabrać się do naprawy?

Wykonawca ma się pojawić w najbliższym czasie.

• 6 years później...

Odradzam układanie kostki na stailizacji (podbudowa piaskowo cementowa). No chyba, że nie ma dostępu do kruszyw.

Na podjezd pod osobówki robi się podbudowę z kruszywa 0-31 ok 40cm. Można ją wzmocnić dając najpierw 20cm kruszywa 0-63, a później 0-31.

Na wierzch daje się ok 5cm kruszywa 2,8 w celu wyrównania powierzchni. Taka podbudowa spokojnie wytrzyma wjazd kilkutonowej ciężarówki (oczywiście raz na jakiś czas). Dobrze przygotowana wytrzyma bardzo długo.

Po 8 latach u moich klientów nie ma żadnych wgnieceń ani kolein.

.

Zajmujemy się brukarstwem od 7 lat. Na 99 % posesjach podbudowa była betonowa. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla podwórek o gruncie gliniastym. Kamień i kruszywo aby odpowiednio spełniały swoje zadanie muszą być użyte w odpowiednio grubej warstwie co jest mniej ekonomiczne- chyba że ma się blisko kopalnie.

Hmmm..... :)

220 m.kw. mam zamiar położyć systemem gospodarczym.

Przy czym, tym gospodarzem będę prawdopodobnie tylko ja sam. :) Gospodyni za wiele nie pomoże.

Rozumiem za i przeciw każdej opcji. Ogólnie ilu brukarzy tyle opinii. Dużej ekipie brukarskiej na pewno wygodniej na betonie. Takiemu żuczkowi jak ja który po godzinach będzie dziubał - lepiej chyba na kruszywie. Nie będę musiał zapierdzielać jak robot żeby zdążyć przed związaniem betonu.

Jakby co to z koparką i zagęszczarką nie ma problemu.

Jak robiliście u siebie?

Edytowane przez tomasziolkowski