lukbud 20.02.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dzieki za zainteresowanie. Czyli podsumowujac geowluknine daje sie miedzy podbudowe a piasek? Zazwyczaj na sam spód tzn pod wszystkie warstwy konstrukcyjne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.02.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 po co ta włóknina na samym spodzie? i pod betonem, który zwykle robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukbud 21.02.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) My nigdy jej nie dajemy jeśli robimy kompleksowo.Jeśli robimy materiałem klienta i ma takie życzenie to rozkładamy ale wg mnie nie ma przy betonie żadnego znaczenia.Ostatnio klient-wojskowy miał geo po naprawie płyty lotniska i chciał aby ją rozłożyć więc czemu nie... Edytowane 21 Lutego 2015 przez lukbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.04.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Mam problem z opaską dookoła budynku. Po srogiej zimie uniosło pierwszy rząd kostki. Podbudowa na betonie i dylatacja styropianem od ściany budynku.Podpowiedzcie proszę co może być przyczyną i jak zabrać się do naprawy? Wykonawca ma się pojawić w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 04.07.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Odradzam układanie kostki na stailizacji (podbudowa piaskowo cementowa). No chyba, że nie ma dostępu do kruszyw. Na podjezd pod osobówki robi się podbudowę z kruszywa 0-31 ok 40cm. Można ją wzmocnić dając najpierw 20cm kruszywa 0-63, a później 0-31. Na wierzch daje się ok 5cm kruszywa 2,8 w celu wyrównania powierzchni. Taka podbudowa spokojnie wytrzyma wjazd kilkutonowej ciężarówki (oczywiście raz na jakiś czas). Dobrze przygotowana wytrzyma bardzo długo. Po 8 latach u moich klientów nie ma żadnych wgnieceń ani kolein. . Zajmujemy się brukarstwem od 7 lat. Na 99 % posesjach podbudowa była betonowa. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla podwórek o gruncie gliniastym. Kamień i kruszywo aby odpowiednio spełniały swoje zadanie muszą być użyte w odpowiednio grubej warstwie co jest mniej ekonomiczne- chyba że ma się blisko kopalnie. Hmmm..... 220 m.kw. mam zamiar położyć systemem gospodarczym. Przy czym, tym gospodarzem będę prawdopodobnie tylko ja sam. Gospodyni za wiele nie pomoże. Rozumiem za i przeciw każdej opcji. Ogólnie ilu brukarzy tyle opinii. Dużej ekipie brukarskiej na pewno wygodniej na betonie. Takiemu żuczkowi jak ja który po godzinach będzie dziubał - lepiej chyba na kruszywie. Nie będę musiał zapierdzielać jak robot żeby zdążyć przed związaniem betonu. Jakby co to z koparką i zagęszczarką nie ma problemu. Jak robiliście u siebie? Edytowane 4 Lipca 2023 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts