Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Posiadam starą stodołe której przydałby się remont.Stodoła jest bez fundamentu,ściany drewniane z bala i desek i pokryta eternitem i jest około 1m od sąsiada.Chcę zrobić fundament ,posadzke i pokryć blachą trapezową i ewentualnie ściany zrobić murowane ,co gdzie i jak musze zgłosić , czy to co chce zrobić podchodzi pod remont??

Burząc budynek i stawiając od nowa musiałbym chyba zachować odstęp od sąsiada chyba 3m :jawdrop: co mi niezbyt pasuje.

https://forum.murator.pl/topic/181999-remont-stodo%C5%82y/

Witam

Chcę zrobić fundament ,posadzke i pokryć blachą trapezową i ewentualnie ściany zrobić murowane ...

Burząc budynek i stawiając od nowa musiałbym chyba zachować odstęp od sąsiada chyba 3m....

A jak chcesz to zrobić nie burząc budynku ? Wprawdzie jak narazie zbudowałem tylko jeden dom więc moja wiedza może być niepełna, ale takich cudów to nawet na Discovery nie pokazują.

Nazwijmy sprawy po imieniu - chcesz rozwalić starą budę i zbudować w tym samym miejscu nowy budynek, ale najlepiej bez "kwitologi". Taka przebudowa to moim zdaniem normalna procedura pozwolenia na budowę (chyba że zabudowa zagrodowa jest jakoś inaczej regulowana, tego nie wiem).

Opcje są dwie :

- albo dobrze żyjesz z sąsiadem i zrobisz to "na partyzanta", choć jak dobrze żyjesz z sąsiadem to zapewne zgodzi się na odbudowanie starej stodoły w ostrej granicy (a może on też tak ma jakieś budynki i wtedy zgoda jest tak jakby z "definicji")

- sąsiad zauważy że robisz demolkę (a trudno takiej przebudowy nie zauważyć) i zaraportuje gdzie trzeba i wtedy będą problemy.

https://forum.murator.pl/topic/181999-remont-stodo%C5%82y/#findComment-6049998

Prawo budowlane:

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

6) budowie - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego;

7) robotach budowlanych - należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego;

7a) przebudowie - należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego;

8 ) remoncie - należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;

Sam sobie odpowiedz. Dodam, że przebudowa podlega takiej samej procedurze jak budowa.

Edytowane przez robert skitek
https://forum.murator.pl/topic/181999-remont-stodo%C5%82y/#findComment-6050074

Zmiana sposobu użytkowania musi być, ale ona z definicji idzie na zgłoszenie, więc nie chciałem mieszać.

Są dwie możliwości:

- w projekcie przebudowy od razu będzie zawarty projekt zmiany sposobu użytkowania i to wszystko na PnB

- najpierw projekt przebudowy z PnB, a potem dopiero zmiana sposobu użytkowania na zgłoszenie.

https://forum.murator.pl/topic/181999-remont-stodo%C5%82y/#findComment-6051434