Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom 130 m2 za 200 tys. z??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 687
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napisał w jednym ze swoich postów a odnosiło się to jego domu, którego zdjęcie można zobaczyć klikając na link, do którego prowadzi hiperłącze pt" Dziennik budowy" znajdujące się pod każdym postem użytkownika "odważny"

Lepiej? :)

Radziej!!

No zlituj się, przecież wiem co napisał w tym wątku, czytałam ten jego "dziennik". NIc z niego nie wiem, i nawet nie chodzi tu o ceny.

Co do dachu Radzieja

Widzę, że obróbka dachu była wykonana z blachy. Brak dachówek skrajnych, wentylacyjnych oraz gąsiorów. Na tym można sporo zaoszczędzić. Powiem więcej, można bardzo dużo zaoszczędzić. Nie każdemu się to podoba, ale błędu nie ma (no ... może poza brakiem dachówek wentylacyjnych).

Ponadto, brak orynnowania a to też jest spory koszt.

Wowka, czyżbyś pomylił mój dach z blachy z dachem z dachówki??? No to cieszę się, że tak dobrze moja blachodachówka świetnie wygląda :-). Rynny są (widać rynny poziome na fotce - fakt słabo). Rynny spustowe zdjęte do gruntowania ścian. Gąsiory również są... Wentylacja również jest. Akurat za dach to uważam, że przepłaciłem bo brałem dwie ekipy (więźba i krycie osobno).

czyli blacha he, jednak BK miala racje.....

czyli blacha he, jednak BK miala racje.....

w sprawie czego miała BK rację?

A dalej, co z tego miałoby wynikać?

duzo, skoro ktos twierdzi , ze postawil za k80(wlasnie oglam zdjecie), a ty za cene ktora zaprezentowales.....

ps. blacha jest zwyklym tanim badziewiem , nawet gdy stawiamy ja w" pojedynek" z betonowka....

a kupno wiezby?

WhyNot,

nadal widocznie nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania...

Ktoś twierdzi, że postawił stan surowy z dachem z cementowego Brassa za 80k (dom mały) - OK

Ja za 150k stan "prawie już" deweloperski z blachodachówką (dom ze dwa razy większy) - OK

I co to jest to "dużo" co z tego zestawienia wynika? Bo akurat widzę, że betonowy Brass jest przynajmniej 15% tańszy niż moja blacha. Więc nie wiem co jest Twoim celem, pokazanie zapewne jakiejś nieścisłości porównania (tylko nie mogę załapać jakiej..). Zatem na pewno nie jest blacha "tanim badziewiem". Może jest badziewiem - mi się podoba.

No i o co chodzi w Twoim oderwanym od kontekstu "a kupno więźby?"

Nie nadążam, nie umiem czytać w myślach... :-)

WhyNot,

nadal widocznie nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania...

Ktoś twierdzi, że postawił stan surowy z dachem z cementowego Brassa za 80k (dom mały) - OK

Ja za 150k stan "prawie już" deweloperski z blachodachówką (dom ze dwa razy większy) - OK

I co to jest to "dużo" co z tego zestawienia wynika? Bo akurat widzę, że betonowy Brass jest przynajmniej 15% tańszy niż moja blacha. Więc nie wiem co jest Twoim celem, pokazanie zapewne jakiejś nieścisłości porównania (tylko nie mogę załapać jakiej..). Zatem na pewno nie jest blacha "tanim badziewiem". Może jest badziewiem - mi się podoba.

No i o co chodzi w Twoim oderwanym od kontekstu "a kupno więźby?"

Nie nadążam, nie umiem czytać w myślach... :-)

jaki bo mowa ciagle o 130 m/2, lub 170 m/2 czy co w ten desen.

czy dachowka jest po 23pln czy 45pln za 1m/2 ?

wiezbe taka jak opisana sie kupuje, wiem bo w tym siedze.

zapodaj foty(z detalami) z etapow budowy, bo jesli ktos buduje poza standartem na zielonej trawie to......

badziew? ok. blacha miedziana, rowniez mi sie podoba.....i moze byc trwalsza od dachowki(betonowej).

odważny, sorry ale chyba nie do końca to prawda.

Mam taki dach o jakim piszesz. w 2004 roku takie wiązary z drewna czterokrotnie struganego, suszonego komorowo i impregnowanego kosztowały 25 tysięcy (dach kopertowy). Takiego dachu nie da rady złożyć samemu :) więc musi to robić ekipa, żeby była gwarancja i odbiór.

Nie wierzę że teraz dom z dachem w tej technologii kosztuje 80 tysięcy. Do dachu są jeszcze ściany i fundamenty. Chyba że dom ma np. 70 metrów kwadratowych, mój dla porównania to parterówka 170 metrów.

aha - i nie uważam się za sępa co ma radochę, widzę to tak że ludzie którzy dopiero myślą o budowie powinni znać prawdę a nie snuć mrzonki że wybudują za 200 tys szczególnie w czasie kryzysu. Nie wierzę coś w 50% spadek cen ... ale może się mylę?

możliwe. Dom 90m2+garaż 30m2. Wiązary kosztowały mnie 13tyś. montaż 3tyś. bez faktury. dach mam z podwójną kopertą.

odważny podaje koszt 80k, a Wy mu nie wierzycie. Podaje nawet link do fotki domu, wg mnie jego koszt jest (może być) realny, za dom w takim stanie.

No, ale jak ktoś sceptyk to nie uwierzy... I domylśnie się zarzuca komuś, że "kręci"

PS. Więźby nie musi robić ekipa, żeby był odbiór. A i samemu (w kilka osób 3-4) da się wiązary złożyć.

Radziej, czytałeś ten dziennik????? :roll:

Na podstawie dziennika nie można stwierdzić czy mówię prawdę czy nie, ja poprostu nie umiem pisać nie jestem dobry z polskiego. Nie musisz mi wieżyć ale nie mam celu żeby kłamać.

zapodaj foty(z detalami) z etapow budowy, bo jesli ktos buduje poza standartem na zielonej trawie to......

badziew? ok. blacha miedziana, rowniez mi sie podoba.....i moze byc trwalsza od dachowki(betonowej).

ŁajNot - ja Ciebie nie rozumiem...

Dachówka betonowa IBF lub Braas od 23 zł/m2

http://allegro.pl/item547836420_natwoj_dach_dachowka_betonowa_euronit_ekstra.html

http://allegro.pl/item548754814_dachowka_cementowa_braas_celtycka_lumino_z_22_vat.html

Nie chce mi się wklejać więcej przykładów pokazujących, że się mylisz. Więźbę (a dokładnie wiązary, o których piszesz) się kupuje - jak wszystko zresztą. Rekompensatą wyższego kosztu wiązarów jest niższy koszt montażu niż w przypadku tradycyjnej więźby - zatem tu Twój argument?? też chyba nie działa.

A fotki z budowy zapodam może, żeby pokazać wszystkim wątpiącym, że da się inaczej i wcale nie musi to być badziew. Może dla Ciebie wszystko co własnoręczne to badziew. I co to znaczy "poza standartem"? Na razie jednak korzystam z forum, aby zdobyć wiedzę, a nie po to, żeby się pokazywać. Póki co Twoje wywody mają dla nie niewielką wartość, mało rzeczowych argumentów i jakieś niezrozumiałe zdania bez kontekstu.

Pozdrawiam,

Radzio :-)

ŁajNot - ja Ciebie nie rozumiem...

Dachówka betonowa IBF lub Braas od 23 zł/m2

http://allegro.pl/item547836420_natwoj_dach_dachowka_betonowa_euronit_ekstra.html

http://allegro.pl/item548754814_dachowka_cementowa_braas_celtycka_lumino_z_22_vat.html

Nie chce mi się wklejać więcej przykładów pokazujących, że się mylisz. Więźbę (a dokładnie wiązary, o których piszesz) się kupuje - jak wszystko zresztą. Rekompensatą wyższego kosztu wiązarów jest niższy koszt montażu niż w przypadku tradycyjnej więźby - zatem tu Twój argument?? też chyba nie działa.

A fotki z budowy zapodam może, żeby pokazać wszystkim wątpiącym, że da się inaczej i wcale nie musi to być badziew. Może dla Ciebie wszystko co własnoręczne to badziew. I co to znaczy "poza standartem"? Na razie jednak korzystam z forum, aby zdobyć wiedzę, a nie po to, żeby się pokazywać. Póki co Twoje wywody mają dla nie niewielką wartość, mało rzeczowych argumentów i jakieś niezrozumiałe zdania bez kontekstu.

Pozdrawiam,

Radzio :-)

radziu, czego nie rozumiesz w 23 pln w najtanszej dachowce braasa, podajac mi cene z allegro 22,20 pln? he .....a moze jest za 45pln? he he

wyzszosci blachy na dachowka?

wszystko sie kupuje, tylko to nie pracuje w stylu 1000 zloty za wiezbe jak to chciales zaplacic za robocizne dla ciesli.he

natomiast smialo sprawdza sie w niestandartowym wykonaniu, np. budowaniu na trawie jak powyzej i itp. he :p

chetnie poogladam tego typu zdjecia.:p

a ile za transport :roll:

radziu, czego nie rozumiesz w 23 pln w najtanszej dachowce braasa, podajac mi cene z allegro 22,20 pln? he .....a moze jest za 45pln? he he

wyzszosci blachy na dachowka?

wszystko sie kupuje, tylko to nie pracuje w stylu 1000 zloty za wiezbe jak to chciales zaplacic za robocizne dla ciesli.he

natomiast smialo sprawdza sie w niestandartowym wykonaniu, np. budowaniu na trawie jak powyzej i itp. he :p

chetnie poogladam tego typu zdjecia.:p

WhyNot,

ja naprawdę szczerą chęcią chciałbym Ci odpowiedzieć, ale za cholerę nie potrafię uchwycić sedna Twojego postu... Nie wiem co chcesz wykazać, więc nie wiem z czym ewentualnie mogę się zgodzić, a czemu zaprzeczyć. Zdjęć mam dużo, co chciałbyś na nich zobaczyć - pytam poważnie.

bobiczku, jakiego domu nie ma??