Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom 130 m2 za 200 tys. z??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 687
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja należę do osób, które kibicują nadiiart ale spójrzmy rozsądnie na jej projekt:

.....

Nie należę do osób, które kibicują Nadiaart. Należę do osób, które dobrze jej życzą. Wiem, że jej kalkulacje spalą na panewce. Są nierealne. Dlatego też "kibicowanie" w takiej sytuacji mija się z celem.

Pisząc, że im kibicuję miałam na myśli dokładnie to samo co ty :D W dalszej części mojego postu napisałam, że ich założenia są nierealne - no ale może choć jedno pomieszczenie wykończą i zamieszkają na swojej budowie.

Pewnie, że kiedy nie dam sobie rady nie będę się upierać i kogoś zatrudnię. Ale za kopanie dołka nie dałabym 6 - 10 tyś. :D
Ale kto dał 6-10 tys za wykopanie dołka??????????? :o :o jaki to musiał być dół :roll:

Widzisz..... zależy z jakiego punktu widzenia się spojrzy. Mowa o dole pod hipermarket :wink:

Jeśli np. przyjmę założenie, że oszczędzam nie jeżdżąc do pracy autobusem lecz biegając za nim - to oszczędzam dziennie 8 zł.

Niewiele niestety .... :oops:

Dlatego też mam w zanadrzu ASA :p

Biegnę za taksówką. Codzienny zysk 150 zł. :D :p :wink:

pozdrawiam

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

popłakałam się

Ale to jest wątek po to by nabijać sobie posty? Czy na poważnie porównujemy? bo już nie wiem... :)

Czy na poważnie :o ??? No to masz BARDZO poważne porównanie, przynajmniej idealnie pasujące do dołka za 6-10 tys, trudno o lepsze.

Sama zaczęłaś.

Wierzę, że wybudujesz ten dom tanio. Przeczytałam Twój dziennik. Nawet sympatyczny, ale Ty w tym wątku zdecydowanie mniej. Po co??

Sądziłam że to forum jest dla ludzi inteligentnych - a się myliłam
Zostałam obśmiana że kalkuluję za pomocą bloczka. Niestety mało kto to rozumie

Co tu jest do rozumienia ????

Sądzisz, że pozostali kupują bloczki po max cenie ?

Są na forum osoby, które rzeczywiście wybudowały tanio, ale KONIECZNIE TRZEBA uwzględnić ilość osób z rodziny / tato / teść itp , które im pomogły.

Spoko. :D

W ciagu najblizszych 2 lat ceny nieruchomosci w Polsce spadna od 30 do 50 % .

A gdyby Nadiaart udalo sie wybudowac ten dom za mniej nawet niz oficjalny kosztorys ? :D

Dobrze zycza jej zwlaszcza ci, kktorzy budowali przez ostatnie 3-2lata he, he, he.

Nadiaart a ja zamierzam kupic dom za polwe tej kwoty :D :D :D

Spoko. :D

W ciagu najblizszych 2 lat ceny nieruchomosci w Polsce spadna od 30 do 50 % .

A gdyby Nadiaart udalo sie wybudowac ten dom za mniej nawet niz oficjalny kosztorys ? :D

Dobrze zycza jej zwlaszcza ci, kktorzy budowali przez ostatnie 3-2lata he, he, he.

Nadiaart a ja zamierzam kupic dom za polwe tej kwoty :D :D :D

kartka papieru i zacznij cwiczyc tabliczke mnozenia. polska to nie kliwlant czy ditroit, same uwarunkowania obszarowe sa inne przy tych samych zasadach ekomomii.

ci ktorzy budowali przez ostatnie 3-2 lata, w pewnej czesci nie dostaliby teraz kredytów, a budowa to nie jest okres inwestycji rozliczanej w okresie 3-2 czy 5 lat.

A wiesz właściwie to się zastanawiałam Po co?

Po co ja to piszę?

Z piaskownicy już dawno wyrosłam. :lol:

Przekrzykują się o lodówki, trawy, wypłaty, zdolności kredytowe. Co mnie to obchodzi. Idę robić swoje.

Zadałam pytanie na które nie ma odpowiedzi. Ile kosztował Was moi drodzy stan zero?

Lumpie jeszcze trochę i kupisz dom w cenie o której myślisz. I nie zdziwiłabym się jeśli sprzedającym będzie któryś z forumowiczów. :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam

Zadałam pytanie na które nie ma odpowiedzi. Ile kosztował Was moi drodzy stan zero?
Mój stan zero kosztował 22 tysie

Dom o wymiarach 10x11.

Fundament wysoki na 120cm.

Aha, zapomniałam do tego dołączony garaż o wymiarach 6x6.

czyli ławę masz na 25cm wysoką :o

teraz to się czepiam :roll: :lol:

8) zajrzyj do mojego dzienika :)

Nadiaart, dziewczynko,

najpierw poczytaj trochę o budowaniu, a potem się czepiaj ławy. Najpierw wybuduj chociaż jeden dom, a potem się wymądrzaj o cenach. Kompromitujesz się, nie widzisz tego?

co do cen nieruchomości. Trochę w tym siedzę.

Ceny nie spadną o 50% - to nie Stany. Tutaj tak się buduje domy, że same materiały do budowy są coś warte, więc nie ma co porównywać cen domów z patyków i wełny plus płyty GK z domami z solidnych materiałów.

Teraz jest i pewnie będzie domek, ale w całej historii nie było tak żeby na gruntach czy nieruchomościach stracić - ja przynajmniej nie przypominam sobie żeby nieruchomości staniały o 50%. Owszem, są powody losowe, że ktoś zmuszony jest szybko sprzedać albo jest licytowany, i wtedy można trafić okazję. Ale nie jest to tendencja.

właśnie zajrzałem :roll:

jakby nie liczyć - ława fundamentowa od podstawy + ściana fundamentowa z siedmiu bloczków+ zaprawa..... nijak nie dale podanej wielkości....

ktoś tu nie wie o czym pisze :o

pozdrawia inwestor :D

daleki jestem od krytyki....

hmmmmm, mam spieprzoną miarkę :-?

My też za duzo kasy na budowę nie mamy, zamierzamy budowac bez kredytu dopóki się da i mam do was w związku z tym prośbę. Poadżcie, zmieniac strop na betonowy czy zostawić tak jak jest, czyli drewniany (na górze nam za bardzo nie zależy). Który będzie tańszy , ciagle słyszymy, ze drewniany jednak będzie droższy, czy to prawda? (wiem wiem, projekt nie należy do najekonomiczniejszych w budowie, ale tak juz mi sie wybrało :-? )

http://pprojekt.pl/projekt676-tomaszek_ii.html

Jak widac roznie ludzie reaguja w obliczu poteznej straty finansowej jaka byla

budowa domu w ostatnich 2-3 latach Tzw balon . :D

Nadiaart ma szanse bo - raczcie to zauwazyc drodzy Panstwo - diametralnie zmienily sie warunki ekonomiczne. :D

Balon z nieruchonmosciami wzial i - pekl . :D

ludzie tu piszacy buduja w kraju, a nie kupuja w stanach. roznica prawda.

balon. trzeba byc balonem aby nie widziec roznicy.

w polsce brakuje mieszkan, banki zaostrzyly warunki kredytowe(roznica byla i jest miedzy usa-pl)), deweloprzerzy wstrzymali z tych powodow swoje inwestycje(w-wa np.9k za 1m2.) co bedzie pekac i jaki balon? kto buduje za cene ktora rzada deweloper? polak czy amerykanin, ktory jest praktycznie niewyplacalny wobec swiata....

zmieni sie popyt i podaz na domy , a ty mozesz marzyc o swoim 30-50 procentach....chyba, ze bedziesz chciala kupic u dewelopera z jego mniejsza marza.

obudz sie najezdny pseldo-amerykanski histeryku( rowniez jestem najezdny), piszesz na polskim forum.