Nefer 02.02.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Ja już też nie - w pewnym wieku nie wypada Niech młodzi się męczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 02.02.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 ... inteligentni i zajadli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 03.02.2009 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 ... inteligentni i zajadli . Też zwróciłam uwagę na to określenie z naciskiem na zajadli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.02.2009 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Noooo tak, praca fizyczna wyniszcza, ale chodzenie na silownie to juz nie Integruja rodzine wyjazdy zagraniczne, ale praca przy budowie swojego domu - nie. A ja powiem - ze chetnie zostane w mniejszosci i sie z tym nie zgodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 03.02.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Noooo tak, praca fizyczna wyniszcza, ale chodzenie na silownie to juz nie Integruja rodzine wyjazdy zagraniczne, ale praca przy budowie swojego domu - nie. A ja powiem - ze chetnie zostane w mniejszosci i sie z tym nie zgodze Nie. ps. robi sie to w calkiem odmiennym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 04.02.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Nadiaart ależ jadu wycieka z twoich wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 04.02.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Można to i tak odebrać Wiem doskonale, że również na tym forum są ludzie z budownictwem jak i z nieruchomościami związani na co dzień. I za wszelką cenę nie dopuszczą do głosu takich jak ja. Będą Wam wmawiać że to tyle kosztuje. Do nowo budujących: Nie bójcie się pytać, szukać, negocjować. P.S Nasze dochody pochodzą z dwóch różnych firm. Całkiem odmiennych od siebie branż. W jednej branży kryzys jest a w drugiej nie ma - i co? Nie mogłam uwierzyć, że po wypowiedzi mojego męża 48 godzin cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.02.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ciekawe dlaczego profesjonalne , interesujace i nieglupie podejscie do budowania nazywa sie " jadem " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 04.02.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Ciekawe dlaczego profesjonalne , interesujace i nieglupie podejscie do budowania nazywa sie " jadem " ? jak zwykle bardzo ciekawa teza . masz wibitne doswiadczenie. ps. sam sobie wszystko wyliczylem, przy stalaych kosztach robocizny ("szef" nasz, "praca wszchodnia") i jak zwykle mozna bylo sobie zakladac..... mowa o budowaniu w polsce. a-ha materialow rowniez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.02.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Nadia,jesteś arogancka. Jak na razie, nie wybudowałaś. Nie odpowiedziałaś RZECZOWO na ŻADEN logiczny argument. Np. kosztów stanu zero, nt. powiększonej powierzchni twojego domu, przekroczonego budżetu już na etapie stanu zero, etc.Odpowiedz logicznie - chociaż raz. Logicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 04.02.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Arogancja? Raczej prawdomówność. Prawda w oczki kole albo lepiej uderz w stół a nożyce się odezwą (patrz kilka postów wyżej) - Pani od nieruchomości która twierdzi że nie stanieją domy, działki, mieszkania. słowo wyjaśnia ( dla osób które czytają tylko ten wątek i nie zadadzą sobie trudu czytania dziennika ) : ... logika związana z budową... i brak argumentacji logicznej... no to tu się nam dostało!! ale do rzeczy... LOGICZNA WYPOWIEDZ: stan zero bez "papierologi" ok. 15 000 zł ( ja pierd... dużo!!! - można taniej ) LOGICZNA WYPOWIEDZ: .."powiększenie powierzchni domu"... o ok. 6m2 ???? ...a co za tym idzie obniżenie kosztów budowy!!! ( dla nie wtajemniczonych.... podcień JEST KOSZTOWNY!!! Budżet? Z kosztorysu do mojego projektu wynika, że stan zero to koszt 35 000 w tym roboty ziemne i fundamentowe 23 000(tu pomyłka dwa razy podałam koszt stanu zero, druga kwota ze starego kosztorysu przepraszam). My zrobiliśmy ścianę fundamentową za 11 000 plus 4500 dokończenie do stanu zero. Łącznie: wykopy, szalunek, ławy, ściany fundamentowe, kanalizacja, doprowadzenie wody, piach, pierwsza wylewka(0,18m), izolacja pozioma,izolacja pionowa, ocieplenie fundamentu. Fundament z ławą wysoki na 1,5 m. Dom 9m na 11,5. Gdzie tu jest przekroczony budżet? W stosunku do Was??? Do kosztorysu??? P.S Proszę spróbować postawić m2 ściany nośnej nie ocieplonej i nie otynkowanej 25 P+W z Kozłowic za 61 zł - na dzień dzisiejszy. Czekam na logiczne, konstruktywne, alternatywne rozwiązania - (zachowajcie parametry). Do nowo budujących: Nie bójcie się czasem wziąć łopaty do ręki. Nie gryzie sprawdziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Po prostu mnie zatkało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ... nasz kosztorys zakłada ( do stanu "do zamieszkania" ) - robory ziemne ( fundamenty... etc...) - 14000 zł ( do tej pory wydaliśmy 11000 ) - ściany nośne i działowe + komin ( kupiony materiał na wszystko 12000 zł ) - dla niedowiarków i celem informacji : KOZŁOWICE 25 P+W - złe? - konstrukcja dachu ( więźba + pokrycie - dachówka cementowa...folia.. 10 m2 drewna... i inne duperele...) - 17500 zł - okna dachowe ( 7 sztuk ) - 5000 zł - stolarka okienna: 18000 zł - drzwi wejściowe: 2500zł - instalacja elektryczna : 2000 zł - instalacja CO: 4000 zł - kocioł/piec : 4500 zł - kominek z płaszczem wodnym: 6000 zł Zajmijmy się tylko jedną, tą najtańszą pozycją - instalacja elektryczna : 2000 zł Rozumiem, że nie wliczasz w to kosztów robocizny, gdyż posiadasz odpowiednią wiedzę oraz uprawnienia do wykonania i przeprowadzenia odbioru tej instalacji. Czy możesz powiedzieć co składa się na tę kwotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.02.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Chciałabym zobaczyć faktury za choćby kable do tego domu za 2000 PLN ... Nie mówiąc o pstryczkach - chyba koleżanka nie zdaje sobie sprawy ile kosztują pstryczki-elektryczki do całego domu, chyba że będzie je wytwarzać samodzielnie np. z plasteliny (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 04.02.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ...okablowanie:ok 650 mb 3x2,5 YDYP ... koszt ok. 800 zł ???( cześć instalacji zakłada YDYP 3x1,5 .. ale dla świętego spokoju zakładamy w górę )rozdzielnia: puszka (rozdzielnica) + wyłączniki nadprądowe .... róznicówki..."inne spięcia" : 700 zł do 2000 bark ...500zł.brak w kalkulacji puszek podtynkowych .... żarówek/halogenu... przełaczników/gnazdek... jest ich łącznie ok 65 punktów... czyli zostaje na przełaczniki/gniazdka ok. 7,7 zł brutto.. ups.... no to tu się faktycznie przeliczyliśmy....( ale załóżmy ze "znajomek" pracuje w hurt. elektyczno-inatal. ...i całe te misterne wyliczania pomimo "niedoszacowań" diabli biorą) pewnie o czymś ważnym zapomniałem...... aaa... uprawnienie.... ja juz chyba pisałem coś o zdobywaniu wiedzy/urawnień/sprawności na rękawie inwestora... ze to według mnie się opłaca....( do 1 kW) ..zawsze można posiedzieć za biurkiem i wykładać teorię że przecież wystarczy umieć na to zarobić...zawsze można się ze mną nie zgodzić... zawsze można zapłacić za niewiedzę/niedoświadczenie .... no i zawsze można skoczyć na piwo aby o tym wszystkim zapomnieć.... co czynię. czołem waszmoście/śćki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 04.02.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ludzie a czemu wy się tak kłócicie.... ? może by tak wrócić do meritum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ... pewnie o czymś ważnym zapomniałem...... Owszem, zapomniałaś o "kilku" istotnych elementach takich jak" - Kabel elektroenergetyczny. Każdy metr za około 10 zł. - jeszcze jedna szafka na licznik z zabezpieczeniem przedlicznikowym, - niczego nie będziesz puszczała w peszlach? - kostki do puszek, - izolacje, klej lub uchwyty do mocowania przewodów, opaski kablowe itp., - dyble, uchwyty do mocowania żyrandoli - dom będzie bez uziemienia? Brakuje mi tutaj np. taśmy bednarki i kilku innych elementów Zakładam, że: - będziesz zgodnie z przepisami montowała hermetyczne (czytaj droższe) gniazda w łazienkach oraz na zewnątrz budynku. - doprowadzisz prąd do bramy oraz jeszcze, co najmniej jednego punktu w ogrodzie. Mam nadzieję, że użyjesz do tego celu odpowiedniego kabla z żelową izolacja, - 650 metrów kabla to za mało, - nie masz „znajomka” w hurtowni, który „spuści” towar poniżej swojej ceny zakupu. - i ja o czymś także zapomniałem. Innymi słowy – koszt wzrasta (zagadka) 50?, 80?, 100, 150%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.02.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Nadia, jesteś arogancka. Jak na razie, nie wybudowałaś. Nie odpowiedziałaś RZECZOWO na ŻADEN logiczny argument. Np. kosztów stanu zero, nt. powiększonej powierzchni twojego domu, przekroczonego budżetu już na etapie stanu zero, etc. Odpowiedz logicznie - chociaż raz. Logicznie. No prosze, jak w 3 klasie podstawowki Prostuj sie Nadiaart bo cie pani postawi do kata Poki nie musicie zakladac sobie petli w postaci jakiegos astronomicznego kredytu przy spadajacych cenach nieruchomosci to tego nie robcie ! Bo po co. Podejscie jak najbardziej racjonalne w obecnej sytuacji. Nareszcie jakies l o g i c z n e podejscie w tym zwariowanym momencie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.02.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 też mi się zdaje że 650m kabla to "trochę" mało - u mnie na ten przykład poszło niecałe 2 km - a kabel ze skrzynki do domu 5x10mm2 60m to koszt 1200zł (20zł/1m) być może teraz jest taniej ... peszle to już grosze poszło tego ze 250m (czyli około 250zł jeżeli jeszcze dobrze pamiętam) aha sama rozdzielnica kosztowała 400zł (goła) różnicówki, wyłącznik główny, to już niestety konkretne koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ...peszle to już grosze poszło tego ze 250m (czyli około 250zł jeżeli jeszcze dobrze pamiętam) 250 zł to 12,5% zakładanych przez Nadiaart całkowitych kosztów instalacji - czyli wcale nie tak mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts