Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom 130 m2 za 200 tys. z??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 687
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sa profesjonalni .

Okreslili sobie cel - i konsekwentnie do niego daza .

Ich dom bedzie zbudowany na pewno solidniej i lepiej niz niejeden budowany przez gromady ekip i profesjonalow.

No i taniej. :D

Mowie " da sie " i bardzo prawdopodobne, ze im sie uda ! :D

Ale skadinad to interesujace ile mozna chciec zaplacic za " pstryczki " ???????

!00 zl za jeden ? ? ? Podswietlany z wodotryskiem ? Kredyt dobra rzecz, ale ma jedna wade : trzeba go splacac. :D

Uprzedzając twoją odpowiedz, że tu nie jest dokładnie napisane, że Nadia jest profesjonalistą proponuję przeczytać od początku dlaczego to do tego wyewaluowało

Olaso, owszem zadałem sobie trud i przeleciałem cały wątek. Po raz pierwszy słowa "profesjonalista" użyła kaśka maciej pisząc o swoim teściu na 5 lub 6 stronie.

I nijak nie wynika z dalszej rozmowy określenie Nadii jako "profesjonalistki".

A profesjonalne podejście to wg mnie zupełnie co innego. Będąc amatorem można z powodzeniem cechować się profesjonalnym podejściem, tak samo będąc "fachowcem-profesjonalistą" można mieć podejście olewcze i odwalić amatorszczyznę.

To na co zwracam uwagę (teraz ja się czepiam) to fakt, że przekręcacie słowa, szukacie swojej racji, wybiórczo szastacie informacjami Nadii, tylko po to, żeby udowodnić swoją tezę.

Mi jest ogólnie szkoda czasu na dyskusję w tym temacie bo mało mi zależy. Nudzi mi się dziś w pracy to piszę.

Mam nadzieję, że się Nadii uda (buduje tak jak ja) - jeśli będzie miała łazienkę, kuchnię i podłogi należy powiedzieć "stop" i sprawdzić rachunki :-)

Tak naprawdę istotą tego wątku nie jest czy Nadia się zmieści co do złotówki w 200-220k PLN. Chodzi o to, że ona wybrała (jak mniemam) taki styl budowania, że nie potrzebuje 400k czy 600k na dom, ale znacznie, znacznie mniej. I to jest istota pytania tego wątku.

Moja odpowiedź na nie nadal brzmi TAK - 120-130m - 200-220k PLN.

zgadzam się ... też wierzę że jak ktoś sobie postawi cel to prędzej czy później go dopnie. Nie uda się za 200k pln to może zmieści się w 300k. Jak te 100k da się skądś "wyskrobać"... Albo budowa się przeciągnie w czasie na kilka lat.

ja sobie zakładałem stan deweloperski swojego domu na 260 k pln. Kalkulowałem to w 2006r. Pominąłem kilka całkiem sporych wydatków (których nie byłem świadom), no i szaleństwo cenowe w 2007r zmasakrowało mi moje kalkulacje.

Na dzień dzisiejszy wydałem około 100k więcej niż zakładałem i praktycznie mam stan developerski. Dom 180m2 (po podłogach 240) + garaż z kotłownią w bryle 50m2. Trochę spory domek wyszedł...

Za robociznę do tej pory zapłaciłem około 60k zł. Resztę robie własnymi siłami.

edit: przypomniało mi się coś i weryfikuję. Robocizna ekip to 80k pln a nie 60k (zapomniałem o robociźnie za tynki i jastrych)

Ktoś może sobie policzyć że skoro on dom 300m wybudował za 360k pln to ja domek 100m2 wybuduję za 120k... Niestety to tak nie działa...

...

pewnie o czymś ważnym zapomniałem......

Owszem, zapomniałaś o "kilku" istotnych elementach takich jak"

- Kabel elektroenergetyczny. Każdy metr za około 10 zł.

- jeszcze jedna szafka na licznik z zabezpieczeniem przedlicznikowym,

- niczego nie będziesz puszczała w peszlach?

- kostki do puszek,

- izolacje, klej lub uchwyty do mocowania przewodów, opaski kablowe itp.,

- dyble, uchwyty do mocowania żyrandoli

- dom będzie bez uziemienia? Brakuje mi tutaj np. taśmy bednarki i kilku innych elementów

Zakładam, że:

- będziesz zgodnie z przepisami montowała hermetyczne (czytaj droższe) gniazda w łazienkach oraz na zewnątrz budynku.

- doprowadzisz prąd do bramy oraz jeszcze, co najmniej jednego punktu w ogrodzie. Mam nadzieję, że użyjesz do tego celu odpowiedniego kabla z żelową izolacja,

- 650 metrów kabla to za mało,

- nie masz „znajomka” w hurtowni, który „spuści” towar poniżej swojej ceny zakupu.

- i ja o czymś także zapomniałem.

Innymi słowy – koszt wzrasta (zagadka) 50?, 80?, 100, 150%?

Powtarzam swój post "z góry" strony, licząc, że Nadiaart się do niego jednak ustosunkuje.

Pozdrawiam

Ło matko, ale się tu lobby pośredników uruchomiło. Wizja bankructwa?

A może jednak człowieka, który omija pośredników, rezygnuje z dewelopera, rozumie, że sam najlepiej dopilnuje swoich spraw nie biorąc przy tym na całe życie kredytu wysokości 200 tysia, żeby potem spłacać w sumie z odsedkami 800, nazwać istotą po prostu - racjonalną?

Nawet jakby mąż miał z pracy zrezygnować, to samodzielne dopilnowanie budowy sprawia, że obcina się koszty ok. 6500 miesięcznie. Nam się taki urlop opłaca, rozumiem, że są też tacy, co im się nie opłaca, ale to nie powód żeby obrzucać kogoś inwektywami.

to nie powód żeby obrzucać kogoś inwektywami.
obawiam się, że tego nie zaczął Wowka, BK, Edybre czy ja :roll:

Nikt ich nie nazwał nieinteligentnymi Gumisiami.

Nikt też nie zwrócił im uwagi na orty 8)

Nie mów więc, że ktoś obrzuca ich inwektywami :p