Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom 130 m2 za 200 tys. z??

Recommended Posts

Nadiart podała konkrety, liczby, wyliczenia. Nie rozumiem, dlaczego wymiany tego typu opinii ma nie być.

Przecież są gdzie indziej wątki o najlepszych solarach, rekuperatorach, podłogówkach i tam dewetoperzy i inni różnej maści pośrednicy oraz monterzy mogą hulać do woli. :wink:

Popirna, zaczynasz mówić jak oni :D Wymiana zdań jest jak najbardziej wskazana, z tym, że jak ktoś zadaje pytanie to chyba wartałoby odpowiedzieć. Póki co uchylają się od nich :roll:

No i nikt nie nazwał ich kretynami :-? Zauważyłaś, że większość dobrze im zyczy?? :roll:

• Odpowiedzi 687
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nadiart podała konkrety, liczby, wyliczenia. Nie rozumiem, dlaczego wymiany tego typu opinii ma nie być.... :

Ależ wymiana opinii jest. W swoim poscie wykazałem, że wyliczenia Nadiart , o których piszesz, że są konkretne, nijak mają się do rzeczywistych kosztów. O robociźnie nie zająknąłem się ani słowem.

...

Nawet jakby mąż miał z pracy zrezygnować, to samodzielne dopilnowanie budowy sprawia, że obcina się koszty ok. 6500 miesięcznie. Nam się taki urlop opłaca, rozumiem, że są też tacy, co im się nie opłaca, ale to nie powód żeby obrzucać kogoś inwektywami.

Droga (drogi) popiryna. Co do inwektyw, to pozwalam sobie zacytować kilka zdań z wypowiedzi Nadiaart

szlag mnie trafił jak poczytałem....

rozpisujące się forumowiczki jaj nie mają

tu znowu zacznie się "szczekanie" ze jednak sami doszliśmy do tych "marginesów" - otóż gówno - margines błędu!!!

przeciętny facet ( wykluczam branżę finansową ) nie wie jak zagiąć DRUT???? kur... to każdy miał na technologii

"ktoś" nam wytknął ze bez instalacji nie można mieszkać - szacunek za uwagę!!!

ale KTO kur... myśli o domu bez CO i kanalizacji???? myślący??? gumiś???

...kosztorys z pracowni.... w d... można go sobie wsadzić...

tak kibel i tak kibel...

tak między nami ...... i tak każdy na zadane przez redakcję pytanie ma swoje zdanie.... i co wypierd.... po 500 000 za domy .... i co mają zamiar wypierd....po tyle samo i więcej i imię zasady - "do tak trzeba i mniej się nie da"....... i ci mają zamiar wypierd... 200 000 na dom....

w tej dyskusji nie będzie nigdy kompromisu....ale ile można oszczędzić budując samemu nikt się nie dowie dopóki łap nie popaprze w gównie budowlanym.

mam nadzieję iż nie będzie musiał wiece się tu udzielać i tłumaczyć "nierobom'' co i jak. I jak się człowiek z wyższym wykształceniem nauczył wiązać zbrojenie i go to nie zabiło to...na tym forum umrę w samotności

Droga (drogi) popiryna. Czy znajdziesz podobne słownictwo w wypowiedziach osób, które wyrażają inną opinię niż Nadiaart ?

Taaaaaak ......przyszla Nadiaart i chciala wszystkich zjesc . :D

Juz tak absurdalnych zarzutow pod ich adresem to dawno tu nie bylo - ze szkoda czasu, ze chlop sie marnuje. ze straca zdrowie i zycie ........ze wczasy pod palma im umkna a w ogole to jak smieja wyskakiwac z takim pomyslem. :D

szkoda czasu do tobie jest, na zwrocenie uwagi na co zostalo napisane.....i do dosc "profesjonalnie" , ze sie tak wyslowie.

Nawet jakby mąż miał z pracy zrezygnować, to samodzielne dopilnowanie budowy sprawia, że obcina się koszty ok. 6500 miesięcznie.

A w jakiż to sposób można na dopilnowaniu własnej budowy zarobić ponad 10000zł /mc? Mogłabyś mnie oświecić? Szkoda, że o tym tricku nie wiedziałem przed rozpoczęciem budowy. Ale jeszcze jej nie zakończyłem więc może nie wszystka kasa stracona... :lol:

Sa profesjonalni

jak mialbym byc taki profesjonalny, to musialbym zmienic zajecie.

ps.najlepiej na sprzedawce felg aluminiowych. felga jest "prosta" , nawet dres o tym wie.

:lol: :lol: :lol:

Nie sprzedawcą a importerem. I nie tylko felg - szukaj dalej.

Najistotniejsze jest to że daję ludziom bardzo dobry towar w bardzo dobrej cenie. A czy to kupi kowalski - prawnik, kowalski - lekarz, kowalski - dres nie mam na to wpływu.

następnym razem jak już chcesz się czepiać to przeczytaj uważnie.

...

pewnie o czymś ważnym zapomniałem......

Owszem, zapomniałaś o "kilku" istotnych elementach takich jak"

- Kabel elektroenergetyczny. Każdy metr za około 10 zł. 250zł

- jeszcze jedna szafka na licznik z zabezpieczeniem przedlicznikowym, muszę? może zrobię

- niczego nie będziesz puszczała w peszlach? nie

- kostki do puszek, :?

- izolacje, klej lub uchwyty do mocowania przewodów, opaski kablowe itp., grosze

- dyble, uchwyty do mocowania żyrandoli grosze jeśli już

- dom będzie bez uziemienia? Brakuje mi tutaj np. taśmy bednarki i kilku innych elementów :?

Zakładam, że:

- będziesz zgodnie z przepisami montowała hermetyczne (czytaj droższe) gniazda w łazienkach oraz na zewnątrz budynku. w łazienkach

- doprowadzisz prąd do bramy oraz jeszcze, co najmniej jednego punktu w ogrodzie. Mam nadzieję, że użyjesz do tego celu odpowiedniego kabla z żelową izolacja, nie

- 650 metrów kabla to za mało, za dużo

- nie masz „znajomka” w hurtowni, który „spuści” towar poniżej swojej ceny zakupu. mam

- i ja o czymś także zapomniałem.

Innymi słowy – koszt wzrasta (zagadka) 50?, 80?, 100, 150%?

Powtarzam swój post "z góry" strony, licząc, że Nadiaart się do niego jednak ustosunkuje.

Pozdrawiam

Spuszczam z tonu - tak bo już nie widzę sensu dalszej mądrej dyskusji. Na stronie 4 już mi się odechciało.

Pozdrawiam

Nadiart podała konkrety, liczby, wyliczenia. Nie rozumiem, dlaczego wymiany tego typu opinii ma nie być.

Przecież są gdzie indziej wątki o najlepszych solarach, rekuperatorach, podłogówkach i tam dewetoperzy i inni różnej maści pośrednicy oraz monterzy mogą hulać do woli. :wink:

Popirna, zaczynasz mówić jak oni :D Wymiana zdań jest jak najbardziej wskazana, z tym, że jak ktoś zadaje pytanie to chyba wartałoby odpowiedzieć. Póki co uchylają się od nich :roll:

No i nikt nie nazwał ich kretynami :-? Zauważyłaś, że większość dobrze im zyczy?? :roll:

Właśnie wymiana zdań. Gdzie w takim razie mogę odnaleźć twoje wywody świadczące o konkrecie. Jakoś nie widzę. A zaczęłaś ty moja droga na stronie 4.

Niestety jakoś ciężko mi uwierzyć w twoją życzliwość.

Ty zdążyłaś nas nazwać od różnych stworów....

Nigdzie chyba nie napisałam, ze jesteś głupia..

Poza tym, nie odróżniasz jak widzę życzliwości od wiary: ja nie wierzę w to, ze za 200 tysi można wybudować (nawet w stanie developerskim) tak dom jak twój, niemniej jednak życzę ci, żebyś dała radę :D

Wybuduj, zrób nam na złość i wybuduj :D TEGO CI ŻYCZĘ Z CAŁEGO SERCA :D

A co do życzliwości to Wowka wypunktował cię pierwszorzędnie 8)

Ja udzieliłam konkretnej odp na twoje pytanie, ty dalej robisz uniki.

Ale spoko, ja mam cierpliwość nieograniczoną 8)

Wiecie co.

Dla mnie ta dyskusja straciła już sens - jeśli to była dyskusja. Nie mam ochoty brać udziału w tym przedstawieniu.

Swojego zdania nie zmienię. Oczywiście można zarzucać margines błędu 10, 20 %. Ale to i tak moi drodzy nie wyjdzie 250 tyś - o tyle się nie pomylę.

Gadajcie sobie dalej, czepiajcie się. Idę sobie robić swoje. Niczego się tu nie dowiem.

Czołem.

Pozdrawiam

Poza tym, nie odróżniasz jak widzę życzliwości od wiary: ja nie wierzę w to, ze za 200 tysi można wybudować (nawet w stanie developerskim) tak dom jak twój, niemniej jednak życzę ci, żebyś dała radę :D

Nie musiałam ci napisać że głupia jesteś -samo wylazło. Widzisz ja nikomu na złość nie chcę zrobić. Achhh bez sensu.

jak wyżej - znikam

Pa

...... Niczego się tu nie dowiem.

Przeciwnie Nadiaart, przeciwnie.

Przykładowo - z "wyliczanki elektrycznej" -masz okazję dowiedzieć się np., że uziemienie budynku jest konieczne. Bez tego Twój budynek nie zostanie odebrany. W Twoim wyliczeniu brak materiałów składających się na uziemienie. Wyrażasz zdziwienie, co to jest taśma bednarka. Zdziwisz się dopiero, gdy się dowiesz ile tej taśmy musisz kupić. Być może sądziłaś, że wystarczy dopiąć uziemienie do rurki z wodą? Oświadczam stanowczo – Nie wystarczy.

Powątpiewasz, czy musisz zrobić szafkę z zabezpieczeniem przelicznikowym. Oświadczam – musisz.

Twierdzisz, że niczego nie będziesz puszczała w peszlach a koszty kostek do puszek, uchwytów, dybli izolacji itp. to grosze. Daj ci zdowie.

Twierdzisz, że 650 metrów przewodu to zbyt dużo jak na dom dwukondygnacyjny o pow. 170m2. Widocznie Twoja instalacja będzie się składała z jednego gniazdka w każdym pomieszczeniu (w porywach z dwóch). A zabezpieczona będzie (jak w blokowiskach z lat 70-tych) dwoma bezpiecznikami. Większa ilość bezpieczników wymaga (ja mam ich 24 i nie jest to wcale rekord ) wymaga odpowiedniej ilości przewodów.

Twierdzisz, że nie będziesz miała gniazdek na zewnątrz budynku. Nie będzie też prąd doprowadzony np. do bramy. Zrewiduj swoje stanowisko. Popełniasz olbrzymi błąd.

Twierdzisz, że koszt 250 zł za kabel elektroenergetyczny to niewiele?

Przypominam, że to jest aż 1/8 zakładanych przez Ciebie kosztów instalacji elektrycznej.

Kosztów, których nie ujęłaś w swoim wyliczeniu. Jeśli dodasz koszt kolejnych akcesorii, których konieczności zakupu nie przewidziałaś (a które ja wymieniłem), to przekraczasz znacznie swój kosztorys.

Zresztą przypuszczam, że przekroczysz każdy swój kosztorys.

Nie musiałam ci napisać że głupia jesteś -samo wylazło. Widzisz ja nikomu na złość nie chcę zrobić. Achhh bez sensu.

jak wyżej - znikam

Pa

Nadia "wylazło", ale Twoje chamstwo. W domu, sąsiedztwie, rodzinie też się tak zachowujesz :o ?

Sa profesjonalni

jak mialbym byc taki profesjonalny, to musialbym zmienic zajecie.

ps.najlepiej na sprzedawce felg aluminiowych. felga jest "prosta" , nawet dres o tym wie.

:lol: :lol: :lol:

Nie sprzedawcą a importerem. I nie tylko felg - szukaj dalej.

Najistotniejsze jest to że daję ludziom bardzo dobry towar w bardzo dobrej cenie. A czy to kupi kowalski - prawnik, kowalski - lekarz, kowalski - dres nie mam na to wpływu.

następnym razem jak już chcesz się czepiać to przeczytaj uważnie.

ja swoja usluge sprzedaje i nie jestem sprzedawca. :p

mam nadzieje , ze w swej sprzedazy liczysz wszystko tak profesjonalnie :lol: jak przy budowie? tak jak pisalem, felga jest prosta i nawet dres o tym wie.

ps. szukac czego? sama wklejasz zdjecia wystarczy przeczytac.