Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom 130 m2 za 200 tys. z??

Recommended Posts

Rok 2004

Sama dzialka (uzbrojona) 120 tys. Szczecin (2km od granicy, Bezrzecze).

Nie da sie juz i juz.

Dzisiaj jest juz za pozno, ale przez najblizsze 4-5 lat bedzie tylko drozej.

Po 2007 roku trzeba przyjac +- ceny jak u sasiadow za Odra.

Zabawa w ukopanie sobie piasku w lesie, wydlubanie pretow ze slupow elektrycznych na zbrojenie, zakupy bez faktury (najlepiej z placu budowy sasiada), zagonienie zony do roboty daje jakis wynik, ale te metody dla wielu (wiekszosci) sa abstrakcyjne i mozna je pominac.

Rabaty w hurtowniach dostaja wszyscy i to taka metoda niezdrowego podniecania inwestora, to chwyt stosowany przez wszystkie hurtownie budowlane. Mnie on osobiscie drazni, bo prowadzi do prostego naciagania kupujacego.

Cena jest 100%, a po upuscie specjalnie dla Pana 80% i tylko czekaja kiedy stracisz czujnosc i wepchna Ci cos za 100%, albo wykonawca Cie naciagnie, bo sprzeda Ci za 90% z wynegocjowanym dla Ciebie upustem.

To taki troche arabsko-bazarowy system kupna/sprzedazy.

Czesc nabiera sie na to i popisuje swoimi zdolnosciami negocjacyjnymi na tym forum.

Za cene 100% nikt nie kupuje i super przykladem jest Porotherm z cenami producenta w internecie.

Kto kupil w tej cenie albo drozej? Wiem ze nikt, bo kazdy "wytargowal" rabat, ale czy napewno?

• Odpowiedzi 687
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po raz kolejny powtórzę - kto domu nie wybudował niech będzie ostrożny w swoich sądach - to może być niebezpieczne dla Waszych kieszeni. :)

Jak już kiedyś pisałem, też byłem pewnien tego, że uda się zbudować. Ale się nie udało, przekroczyłem o 5-10%. Za parę dni opublikuję na swojej stronie koszty - będziecie mogli się przekonać, co kupowałem i ile to kosztowało.

Mój pierwszy kosztorys opiewał na około 150 tys. zł - byłem szczęśliwy i pewny siebie. Co to w końcu za trudność policzyć ile cegieł, ile metrów tynku. I takie wyliczenia właściwie się zgadzały. Ale spróbujcie policzyć dokładnie ile będzie trzeba piasku do zasypania fundamentów, ile pójdzie cementu, czy tego tynku będzie na 1 cm grubości, czy może czasami 2-3 cm (bo ściany krzywe), wątpię czy ktoś dokładnie obliczy ilość wieszaków, prętów i zapinek do sufitu podwieszanego. Oczywiście można powiedzieć, że takie głupoty tylko parę groszy więcej, ale zobaczycie, że to dojdzie do ok. 10%. Prawie każdy kto tego już doświadczył powie, że do obliczonej kwoty dolicz 5-10% a może Ci się uda.

I to jest najrozsądniejszy post, po prostu zaczynjąc budowę widzimy tylko te duże rzeczy, a koszty tak naprawdę naganiają duperele, ile już mam takich małych pozycji od kilku do kilkuset zł o których bym wcześniej nawet nie pomyślał, że będą, a w sumie dają niezłą kwotę.

pzdr

• 3 months później...

DwM muszę przyznać Ci rację. Churtownie nabijają inwestorów w butelkę. Zamierzam budować się w 100licy. Za samą działkę z domkiem z lat 50tych wybuliłem 140tyś. a jak sobie pomyślę o projektach przyłączy i wszelkich uzgodnieniach i wykonaniu tych przyłączy to nie mam w kieszeni następnych 20tyś. Jak myślę o cenach usług na tym terenie to aż mnie trzęsie.

Zaczynający przygodę budowlaną - etap papierologii

Pietka

Po raz kolejny powtórzę - kto domu nie wybudował niech będzie ostrożny w swoich sądach - to może być niebezpieczne dla Waszych kieszeni

Ech, to czarnowidztwo :D

Spokojnie, za 200tys. się da - o to pyta Redakcja. Nie pyta jak :D A mówię to ja, która już wybudowała co widać pod nickiem, wprawdzie stan surowy otwarty (te okna to tymczasowe), ale za to za 65tys (ktoś tu pisał, że 70 to rekord jakiś :wink: ). Zatem jak dodam okna za, no niech zawyżę, za 20tys i drzwi za 5 tys To stan surowy zamknięty będę mieć za 90.tys. I żeby nie było, że budowaliśmy z badziewia w tych 65tys jest:

ława fundamentowa szalowana i foliowana

fundament z bloczków betonowych (oczywiście ocieplony)

ściany z Poromuru Jopek (ceramika)

kominy w części widocznej z klinkieru CHR ze specjalną zaprawą fugującą, poniżej pełna cegła (nie dziurawka!)

strop Terriva oraz częściowo wylewany

dachówka cementowa Braas

więźba w częściach widocznych (słupy pod daszkiem) z modrzewia, reszta świerk lub jodła nie pamiętam - żeby nie było, że z gruszki spod płotu :D

Ceny z 2003r (sprzed VAT), dom 156m2

Cena bez robocizny, bo robotnicy to mój mąz i ja, czasem ktoś z rodziny lub znajomi. Do tej pory zapłaciliśmy 3tys za robociznę, w tym 2 cieśli.

Żeby nie było, że reszta mnie 'zje' jak się odezwą niektórzy: za darmo będzie elektryka (wydam na materiały 4tys plus kwota za odbiór), CO i woda w granicach 20- 25tys, 10 tys na ocieplenie (bez tynku). Zostawiam sobie 20 tys na koszta inne, nie zakładam w tej kwocie kafelek, podłóg docelowych ani mebli (na razie będą stare). I tak zamknę się w 150tys. Jakbym miała jeszcze te ekstra 50, jak chce Redakcja, dom byłby odpicowany na przeprowadzkę wraz z obrazkami na ścianiach. :D

Bez kosztów zakupu działki i mediów na pewno można. Oczywiście myślę tutaj o prostym projekcie - np. parterowy z poddaszem użytkowym, bez podpiwniczenia, dach dwuspadowy.

Zgadza się, ale Redakcja pyta czy można zbudować. Biorąc pod uwagę, że w niektórych rejonach 1000m2 ziemi kosztuje połowę z kwoty, którą biorą pod uwagę na budowę to się na pewno nie da, nawet jeśli te działki są uzbrojone.

Redakcja napisała:

Warunki wyjściowe są takie: mieszkanie warte 70 tys. zł, oszczędności - 70 tys. zł i kredyt - 60 tys. zł. Zakładamy że inwestor ma działkę z przyłączami. Co Wy na to? Można zbudować dom o powierzchni około 130 m2 czy nie?

Ten post został napisany w dniu 16 Lis 2001 15:52

Czyli - było to przed ponad 3 laty

Od tego czasu ceny materiałów i usług tak się zmieniły, że pytanie jest już nieaktualne i odpowiadanie na ten post a przede wszystkim polemizowanie z pierwszymi odpowiedziami jest już bezsensowne

Ponadto Redakcja Wasze odpowiedzi sprzed lat już wykorzystała w jednym z numerów Muratora.

Witam !!!!

Nie chcę polemizować z pierwszymi odpowiedziami tylko przypomniałem wszystkim że w pierwszym poście jesy zawarta podstawowa informacja dotycząca tego jak należy podchodzić do tematu ( bez działki i przyłączy ) .

Fakt było to 4 lata temu ,ale myślę że nawet teraz jest to mozliwe . Czytelnicy tego forum dają takie przykłady ( 100 % własnej pracy i zaangażowania ) i mysle że nie kłamią . Ja ciągle podaje przykład polskiej wsi gdzie powstaje mnóstwo domów ( bynajmniej juz nie klocków) i co ???

Ludzie na wsi są tak bogaci i mają po 400tyś zł ???? Bzdura .Wkładają w to ogrom własnej pracy i rodziny dlatego to sie udaje za mniejsze pieniądze .

pozdr D,RZ

Redakcja napisała:

Warunki wyjściowe są takie: mieszkanie warte 70 tys. zł, oszczędności - 70 tys. zł i kredyt - 60 tys. zł. Zakładamy że inwestor ma działkę z przyłączami. Co Wy na to? Można zbudować dom o powierzchni około 130 m2 czy nie?

Od tego czasu ceny materiałów i usług tak się zmieniły, że pytanie jest już nieaktualne i odpowiadanie na ten post a przede wszystkim polemizowanie z pierwszymi odpowiedziami jest już bezsensowne

Ponadto Redakcja Wasze odpowiedzi sprzed lat już wykorzystała w jednym z numerów Muratora.

Taki dom jestem w stanie wybudować pod klucz każdemu(2005r) .,jeśli spełnia założenia z 2001r..

Dom C97a pod klucz w podwyższonym standarcie -150 tys.złL

• 3 years później...
Redakcja napisała:

Piszesz, ze sie nie uda w 2005 roku, a tu sa na forum ludzie (nie ja) ktorzy w 2007 roku taki domek wybudowali za takie pieniadze.

Magicy czy majacy kłopoty z liczeniem?

... ..Piszesz, ze sie nie uda w 2005 roku, a tu sa na forum ludzie (nie ja) ktorzy w 2007 roku taki domek wybudowali za takie pieniadze.

Magicy czy majacy kłopoty z liczeniem?

W tym wątku nigdy nie pisałem, że się nie uda

Przed dwoma laty napisałem

pytanie jest już nieaktualne i odpowiadanie na ten post a przede wszystkim polemizowanie z pierwszymi odpowiedziami jest już bezsensowne

Po upływie kolejnych dwóch lat, swoje zdanie tym bardziej podtrzymuję.

Marzanna - napisz tutaj jeszcze raz jak te wszystkie rzeczy będą zrobione. Oczywiście masz dużą szansę żeby się w tej kwocie zmieścić, ale...

Witam po prawie 3 latach od mojego poprzedniego postu. Fakt, trudno dziś ocenić ile jest warte wspomniane w temacie 150 tys. dziś. Ale oto dokładniejsze moje zestawienie budowy. Dziś to stan zamieszkany od prawie 1,5 roku, nie wszystko jest wykończone na cacy, nie ma nowych mebli oprócz kuchennych, ale to był stan zakładany na wstępie budowy.

Przypominam, że poniżej podane ceny są bez robocizny (robocizna własna, znajomych) i prawie na cały stan surowy otwarty kupiono materiały przed unijnym vatem. (na podstawie zeszytu wydatków z budowy!)

fundamenty: 13. 000 zł

ściany nośne i strop: 22.168 zł

ściany kolankowe, szczytowe i działowe: 5000zł

dach +kominy (2) + okna dachowe (2, z szybą P4): 28 950zł

taras i schody: 4500zł

kanalizacja i hydraulika: 29.296zł

elektryka: 7559zł

okna (z szybą P4), roleta, drzwi zewn: 21 339zł

Posadzki i podłogi: 12 471zł

Parapety zewn i wewn.: 1847zł

kuchnia (meble plus podst. wyposażenie jak zlew, piekarnik, płyta cer. bateria) 12 000zł

łazienka (kafle, wanna, wc, umywalka, obudowa wanny, baterie) 1923zł

malowanie ścian (farba): 429zł

rynny: 1600zł

drzwi wewn (sztuk 3): 3000zł

schody: 10 000zł

W sumie : 175. 082 zł zamknął się dom w roku 2008, czyli przekroczył zakładane 150 000zł, zwłaszcza, że ostatnio ceny materiałow poszybowały w górę a budowa trwała prawie 3 lata. Oczywiście jest jeszcze sporo do zrobienia (np. cała druga łazienka na górze, wykończenie podłóg w 4 pokojach, 4 drzwi na górze) ale stan jest w pełni nadający się do zamieszkania (w pełni funkcjnalny cały dół i 1 pokój na poddaszu), w dodatku po odbiorze.

A ja jestem szczęśliwa, że zrealizowałam marzenie życia. Czego wszystkim forumowiczom życzę!

Redakcja

Tak w okresie od maja do listopada 2003 :D . My tak zrobiliśmy :wink: