Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dawno mnie tu nie było :) Fundusze wyschły i remonty zostały zawieszone, więc chociaż czasem czytam, pisać nie bardzo miałam o czym. I dzisiaj muszę prosić was o pomoc.

Pokrótce: stary, ponad 50- letni dom drewniany. Dach wymieniony 3 lata temu, oględziny belek i desek stropowych wypadały obiecująco - brak ubytków, niechcianych gości itp.

Postanowiliśmy odświeżyć dzieciakom pokój. Miało być szybko odmalowane, tak żeby było czysto, bo w przyszłości (mam nadzieję niedalekiej) czeka nas zdzieranie płyt gk i układanie od nowa. Ponieważ tu i tam odchodziła stara farba zaczęliśmy skrobać. I przy skrobaniu sufitu wyszedł "kwiatek". Na długości ok. 40 cm belka stropowa jest spróchniała. Nie na całej szerokości - po wyczyszczeniu powstała dziura szerokości nie więcej niż 5cm. Nie sądzę, żeby zagrażało to konstrukcji budynku (trzeba tylko zamocować na nowo dwie deski w stropie).

Pytanie brzmi: jak fachowo i skutecznie uzupełnić ten ubytek żeby nie oglądać z pokoju strychu :)

I czym zabezpieczyć to wyczyszczone miejsce?

coś mi się zdaje, że trzeba będzie sprawdzić wszystkie belki....

Edytowane przez qulka
https://forum.murator.pl/topic/182011-nadpruchnia%C5%82a-belka-stropowa/

• 2 months później...

WITAM też szukałam pomocy na forum pytanie czy belkę widać czy jest do niej przybity jakiś karton gips.

Miałam podobną sytuację natrafiłam na artykuł w necie o taśmie węglowej i żywicach epoksydowej generalnie da się to samemu zrobić jeśli ubytek jest mały foto by się przydało

Serdecznie pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/182011-nadpruchnia%C5%82a-belka-stropowa/#findComment-6180020