Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszkodzona ściana fundamentowa, proszę o pomoc!

elzole

Recommended Posts

111.jpgWitam,

Po wybudowaniu ścian fundamentowych (bloczki fundamentowe B20 14x25) zamówiliśmy piasek, który częściowo został wysypany na jedną ze ścian, co spowodowało jej "wgięcie" się do środka. Czy nasze ściany fundamentowe są za słabe, że wysypanie piasku spowodowało ich uszkodzenie czy może taka ilość zrzucanego piasku zawsze spowodowałaby szkody?

sciana z bloczka jest projektowana zeby przenosic obciazenia w pionie. Poczytaj na forum, przypadki sa gdy zageszczano wewnatrz i rozpychalo tak wykonane fundamenty - powinno byc obsypane z dwoch stron, wtedy nic nie grozi. Zauwaz fakt, sciany piwnic nigdy nie sa wykonaywane z samuych bloczkow - wstawia sie betonowe slupy albo robi monolit - wszystko po to, zeby wlasnie uniknac tego co sie stalo u Ciebie. Ale Ty nie masz piwnic wiec obsypywanie z dwoch stron jest wymagane....

Poczytaj na forum, przypadki sa gdy zageszczano wewnatrz i rozpychalo tak wykonane fundamenty - powinno byc obsypane z dwoch stron, wtedy nic nie grozi.

A czy takie zagęszczanie bez obsypania z zewnątrz może poskutkować pionowym pęknięciem ściany z bloczka na całej wysokości? Ława pod pęknięciem na pierwszy rzut oka wydaje się być cała.

Podejrzewam u siebie pękniecie ściany podczas zagęszczania piasku. Kierownik budowy w takiej sytuacji kazał wykonać wieniec na ściance fundamentowej. Na szczęście dla mnie, dzięki analizie dużej ilości zdjęć robionych w trakcie budowy, okazało się, że to było niedokładne wypełnienie spoiny pionowej, które od góry wyglądało jakby pęknięcie...

(...)okazało się, że to było niedokładne wypełnienie spoiny pionowej, które od góry wyglądało jakby pęknięcie...

U mnie jest to ewidentne pęknięcie w dwóch miejscach, na dwóch ścianach. Obie wystawione na pełne słońce (jedna płd, druga zach.) i obie akurat najwyższe (7 bloczków). Więc jeśli nie ława, to albo temperatura, albo piasek :( Pytanie - co teraz?

Pytanie do kierownika budowy...

Jak pisałem ja musiałbym zrobić dodatkowy wieniec zbrojony prętami na wszystkich ściankach fundamentowych, żeby zabezpieczyć przed ewentualnym dalszym rozchodzeniem się ścianek... choć ja wiem czy to na pewno byłoby potrzebne - chyba dla własnego spokoju...

Edytowane przez piotrek0m

Może odpowiesz na pytanie, co za inteligent wysypał piach z wywrotki bezpośrednio na tą ścianę i po co ? Średnio duża wywrotka bierze 15m3 piasku, co daje nam w przybliżeniu 1,7 tony na kubik piasku.. w zależności od zamówienia każdy kubik można pomnożyć x1,7 tony i to ktoś jak widać na zdjęciach zrzucił Ci na ścianę z tym, że taka masa piasku miała jakąś tam swoją prędkość..

Ty mu tak kazałeś zrzucać w tym miejscy piasek, czy może po prostu ludzie myśleli, żeby było bliżej, zeby sobie nie utrudniać roboty, a wyszło wręcz przeciwnie..

Myślę, że warto o to zapytać kierowce felernej wywrotki a wszystko się wyjaśni, obciążyć kosztami kierownika budowy, chyba, ze Ty w tym miejscu kazałeś zrzucać piasek, wtedy masz pozamiatane. Niezależnie od tego czy byłeś na miejscu, jest osoba odpowiedzialna za prace, jest nią kierownik budowy i niech on szuka winowajców.

Edytowane przez m4rsh4ll

[ATTACH=CONFIG]207185[/ATTACH]Witam,

Po wybudowaniu ścian fundamentowych (bloczki fundamentowe B20 14x25) zamówiliśmy piasek, który częściowo został wysypany na jedną ze ścian, co spowodowało jej "wgięcie" się do środka. Czy nasze ściany fundamentowe są za słabe, że wysypanie piasku spowodowało ich uszkodzenie czy może taka ilość zrzucanego piasku zawsze spowodowałaby szkody?

No i jak się temat skończył? Jakie decyzje i działania zostały podjęte? Niechby zostało dla potomnych.

Ja też mam wbite kołki w górę ściany, podtrzymują one styropian XPS (który stanowił też szalunek dla podłogi) oraz folię kubełkową. Na tej wysokości ściana nie będzie miała styku z ziemią, będzie to obłożone cegłą klinkierową. Oczywiście warto też myśleć o porządnej izolacji poziomej, izolacji przeciw wodnej (np. Izohan MW).

P060813_15.46.jpg

• 5 months później...