elzole 17.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Witam, Po wybudowaniu ścian fundamentowych (bloczki fundamentowe B20 14x25) zamówiliśmy piasek, który częściowo został wysypany na jedną ze ścian, co spowodowało jej "wgięcie" się do środka. Czy nasze ściany fundamentowe są za słabe, że wysypanie piasku spowodowało ich uszkodzenie czy może taka ilość zrzucanego piasku zawsze spowodowałaby szkody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 18.08.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 sciana z bloczka jest projektowana zeby przenosic obciazenia w pionie. Poczytaj na forum, przypadki sa gdy zageszczano wewnatrz i rozpychalo tak wykonane fundamenty - powinno byc obsypane z dwoch stron, wtedy nic nie grozi. Zauwaz fakt, sciany piwnic nigdy nie sa wykonaywane z samuych bloczkow - wstawia sie betonowe slupy albo robi monolit - wszystko po to, zeby wlasnie uniknac tego co sie stalo u Ciebie. Ale Ty nie masz piwnic wiec obsypywanie z dwoch stron jest wymagane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 19.08.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Poczytaj na forum, przypadki sa gdy zageszczano wewnatrz i rozpychalo tak wykonane fundamenty - powinno byc obsypane z dwoch stron, wtedy nic nie grozi. A czy takie zagęszczanie bez obsypania z zewnątrz może poskutkować pionowym pęknięciem ściany z bloczka na całej wysokości? Ława pod pęknięciem na pierwszy rzut oka wydaje się być cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 20.08.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Chodzi mi o takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.08.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Podejrzewam u siebie pękniecie ściany podczas zagęszczania piasku. Kierownik budowy w takiej sytuacji kazał wykonać wieniec na ściance fundamentowej. Na szczęście dla mnie, dzięki analizie dużej ilości zdjęć robionych w trakcie budowy, okazało się, że to było niedokładne wypełnienie spoiny pionowej, które od góry wyglądało jakby pęknięcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 20.08.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (...)okazało się, że to było niedokładne wypełnienie spoiny pionowej, które od góry wyglądało jakby pęknięcie... U mnie jest to ewidentne pęknięcie w dwóch miejscach, na dwóch ścianach. Obie wystawione na pełne słońce (jedna płd, druga zach.) i obie akurat najwyższe (7 bloczków). Więc jeśli nie ława, to albo temperatura, albo piasek Pytanie - co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.08.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Pytanie do kierownika budowy... Jak pisałem ja musiałbym zrobić dodatkowy wieniec zbrojony prętami na wszystkich ściankach fundamentowych, żeby zabezpieczyć przed ewentualnym dalszym rozchodzeniem się ścianek... choć ja wiem czy to na pewno byłoby potrzebne - chyba dla własnego spokoju... Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.08.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie chce mi się wierzyć ,że w projekcie nie miałeś wieńca na bloczkach...do bazyl13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 20.08.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Odgarnij piasek, rozbierz i postaw od nowa odkształcony fragment muru, a na przyszłość obsypuj i zagęszczaj równomiernie warstwami po obu stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 25.08.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Może odpowiesz na pytanie, co za inteligent wysypał piach z wywrotki bezpośrednio na tą ścianę i po co ? Średnio duża wywrotka bierze 15m3 piasku, co daje nam w przybliżeniu 1,7 tony na kubik piasku.. w zależności od zamówienia każdy kubik można pomnożyć x1,7 tony i to ktoś jak widać na zdjęciach zrzucił Ci na ścianę z tym, że taka masa piasku miała jakąś tam swoją prędkość.. Ty mu tak kazałeś zrzucać w tym miejscy piasek, czy może po prostu ludzie myśleli, żeby było bliżej, zeby sobie nie utrudniać roboty, a wyszło wręcz przeciwnie.. Myślę, że warto o to zapytać kierowce felernej wywrotki a wszystko się wyjaśni, obciążyć kosztami kierownika budowy, chyba, ze Ty w tym miejscu kazałeś zrzucać piasek, wtedy masz pozamiatane. Niezależnie od tego czy byłeś na miejscu, jest osoba odpowiedzialna za prace, jest nią kierownik budowy i niech on szuka winowajców. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 25.08.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 obciążyć kosztami kierownika budowy, . Nie wiem czemu kierownik miałby odpowiadać za bezmyślność ludzi których pewnie nawet nie zna z imienia i ma wpływ na ich wybór jak na ruchy ciał niebieskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 25.08.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) BiG35 masz rację kierownik chyba nie odpowiada za błędy podwykonawców.. tak czy inaczej winnego trzeba znaleźć.. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.08.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 [ATTACH=CONFIG]207185[/ATTACH]Witam, Po wybudowaniu ścian fundamentowych (bloczki fundamentowe B20 14x25) zamówiliśmy piasek, który częściowo został wysypany na jedną ze ścian, co spowodowało jej "wgięcie" się do środka. Czy nasze ściany fundamentowe są za słabe, że wysypanie piasku spowodowało ich uszkodzenie czy może taka ilość zrzucanego piasku zawsze spowodowałaby szkody? No i jak się temat skończył? Jakie decyzje i działania zostały podjęte? Niechby zostało dla potomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 27.08.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 To w ogóle jakaś lipa pomijam głupotę osoby co sypnęła piachem na ścianę ale po co te izolacje przeciwwilgociowe jak jest wwalony kołek w ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.08.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Ja też mam wbite kołki w górę ściany, podtrzymują one styropian XPS (który stanowił też szalunek dla podłogi) oraz folię kubełkową. Na tej wysokości ściana nie będzie miała styku z ziemią, będzie to obłożone cegłą klinkierową. Oczywiście warto też myśleć o porządnej izolacji poziomej, izolacji przeciw wodnej (np. Izohan MW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 28.08.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie chce mi się wierzyć ,że w projekcie nie miałeś wieńca na bloczkach...do bazyl13 Teraz już mam + słupy w miejscu spękań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 29.08.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 No i oczywiście jak 2 miesiące nie padało, to jakieś 5-6 godzin po zalaniu wieńca spadł deszcz. Niezbyt intensywny, ale ... Martwić się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 30.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Po takim czasie beton już jest podwiązany. Zakładam, że był z betoniarni i i z dodatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcol 11.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 m4rsh4ll ma rację, jak masz fakturę za ten piasek to powinieneś domagać się odszkodowania od tego specjalisty co ci ścianę zdemolował. A swoją drogą jak wysoka jest ta ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts