Artix123 20.08.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ok więc na poważnie U góry obudowy też tylko jedna kratka wentylacyjna więc widzę że też mało. Jestem w trakcie remontu i potem trudno będzie mi coś rozwalać więc chcę jak najwięcej zrobić teraz. A więc z tego co widzę powinienem zrobić przynajmniej jeszcze jeden dolot powietrza z pomieszczenia (np. taki dodatkowy łuk pod wkładem), dodatkowo pod wkład doprowadzę powietrze z zewnątrz (posadzka już wykuta), zrobię dodatkową kratę wentylacyjną u góry kominka oraz zrobi sobie rozprowadzenie ciepła na inne pomieszczenia. Czy takie coś będzie grało ? Aby "w miarę grało" z otworami wentylacyjnymi w obudowie warto przeliczyć sobie potrzebną wielkość otworów według klasycznego przelicznika dla wkładów kominkowych, czyli 50 cm2 otworu na 1 kW mocy nominalnej wkładu (otwory na dole obudowy) oraz dla otworów na górze obudowy zwiększyć tę powierzchnię razy 1.4. Podane wymiary dotyczą otworu nie przesłoniętego siatką, zależnie jakie będą kratki czy też tunele (na ile stłumią przepływ powietrza) należy zwiększyć wyliczoną powierzchnię. Moc nominalną dla takiego wkładu jak ze zdjęć ( jeżeli jest to Hajduk 2PRh ) należy przyjąć 14 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechuuu 22.08.2013 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam.W sobotę biorę się za podłączenie dolotu z zewnątrz. Skułem posadzkę a pod nią styropian około 8 cm. Czy rurę kłaść pod styropianem czy na styropianie i zalać posadzką? Wg mnie chyba pod styropianem wtedy podłoga będzie odizolowana od zimnego powietrza z zewnątrz, ale może się mylę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 23.08.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jeżeli jest "możliwość" to rurę doprowadzającą powietrze lepiej ułożyć pod styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motylek1719515936 02.03.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam deweloper buduje mi szeregowiec z kominkiem( okna plastikowe bez nawiewu takie były w umowie) . Dom stoi na płycie żelbetowej. Podłoga już zalana a pod nią ogrzewanie podłogowe. Brak nawiewu do kominka z zewnątrz. Na początku budowy zauważyłam rurę na środku salonu oddaloną od kominka. Deweloper twierdził że to nawiew. Potem mówił że będzie od tego ciągnięte napowietrzenie pod kominek. Prawda jest taka że na etapie budowy kierownik tego nie dopilnował i zrobili atrapę rury, która jest w złym miejscu i nie wychodzi z budynku( po wlaniu do środka wody woda stoi). Budynek jest jeszcze przed odbiorem. Pisma od prawnika odnośnie naprawy wad( bo to nie jedyna wada) pozostają bez odpowiedzi. Deweloper w rozmowie na budowie twierdził że to wina kierownika , kierownik zgania na dewelopera. Jaka dokładnie ustawa to reguluje??? co mogę zrobić aby zmusić dewelopera do wykonania rury na jego koszt i odpowiedzialność oraz wykonanie dodatkowych prób szczelności podłogówki po zamontowaniu nawiewu? Dodam że w innych szeregach są wyprowadzone rury a u mnie zrobił samowolkę poza standardem wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts