Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obliczyć metraż tarasu

nicia

Recommended Posts

Wiem będę wyśmiewany, co niektórzy będą szydzić ( " wracaj do szkoły ! " ), a założony przeze mnie temat będzie się rozwijał jeszcze przez pół roku ale zaryzykuję i poproszę o pomoc. Mam problem z obliczeniem metrów kwadr. małego tarasu. Znajdzie się ktoś, kto mi to obliczy albo wytłumaczy jak to zrobić ?

Mniej więcej wiem jak ale jeśli chodzi o zsumowanie tego wszystkiego, to się gubię...

Całość jest długa na 3,20 m. , szeroka na 1 m.

Schodek pod tarasem również jest długi na 3.20, a szeroki na 0,30 cm.

Teraz wysokość boków: 3.20 m. x 0.20 cm x 2

1 m x 0.40 cm x 2

0.20 cm x 0.30 cm x 2

Co dalej? Pomnożyć wysokość przez szerokość, a później ...?

Oddzielamy schodek od bryły. Bryła:

3,2x1+2x1x0,4 +3,2x0,4 = 5,28m2 (dł. x szer. plus dwa boczki + front schodka)

Schodek:

3,2x0,3+2x0,3x0,2=0,96+0,12=1,08m2 (nie liczymy frontu schodka bo dodaliśmy go wyżej)

Łącznie 6,36m2

Oczywiście netto. Zamawiając materiał trzeba się liczyć z odpadami. Grubość materiału minimalnie podniesie wynik obliczeń (np. boczki będą wyższe o grubość płytki/deski)

Ponieważ niektórzy mogą mieć podobny problem to można rozwiązać go prościej.

Potrzeba tylko:

- 4 listewki 1mb każda

- 4 gwoździki

- młotek

Zbijamy listewki tworząc kwadrat o boku 1m.

Następnie przykładamy do mierzonej powierzchni i liczymy ile takich kwadratów znajdzie się na tej powierzchni. Przy niepełnie zajętych kwadratach trzeba stosować przybliżenie ( ale nie aproksymację kwadratową):bash: