Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o rade

Recommended Posts

Witam serdecznie, chciałbym prosić o rade tych którzy znają się na budownictwie, otóż jestem w trakcie budowy konkretnie etap fundamentów , wczoraj panowie zasypali mi fundament nie ubijając warstwami, tylko od razu całość. ścianka fundamentowa ma 85 cm i w środku podczas kopania ław zostały ładne kupki rodzimego gruntu które właściwie nie były nigdy ruszane. czy da radę to ubić odpowiednio nie wybierając piasku ze środka ? lepszy będzie skoczek czy wibrator płytowy, a może polewać wodą ? Panowie doradźcie coś. z góry dziękuje za konstruktywne odpowiedzi. Z kierownikiem jeszcze nie gadałem...

Dokładnie w ten sposób chcięli mnie uszczęśliwić moi fachowcy. Kazałem wstrzymać zasypywanie (byli w trakcie zapełniania na full) i zacząć zagęszczanie jak najcięższą maszyną. Jeżeli w fundamencie została część rodzimego, nie ruszanego gruntu to nie problem. Warstwa humusu oczywiście została usunięta? Jeżeli nie to trzeba to niestety zrobić. Zagęszczenie warstwy do 50cm jest możliwe i do wykonania zagęszczarką płytową 300kg. Lżejsze sobie z tym nie poradzą. Jeżeli ekipa nie dysponuje maszyną tego kalibru to na pewno ma na stanie szpadle, którymi powinna usunąć bez dyskusji pospółkę z fundamentu. Polewanie nic nie pomoże. Możesz sprawdzić zagęszczenie prętem zbrojeniowym fi12mm, a później fi6mm. Po zameldowaniu przez moich orłów zakończenia ubijania, wziąłem grubszy pręt i wbiłem go w kilkunastu miejscach na gł.20-25cm, cienki na 30cm :no: Wniosek? Jadziem dali z koksem :). Po kolejnych kilku godzinach zagęszczenie osiągnęło wymagany poziom czyli pręty dało się wbić na 2, 3 cm, głębiej nie było szans. Nie daj się zrobić w "bambuko" i wmówić, że wszystko będzie dobrze. Powodzenia

• 2 months później...
sprawa zagęszczenia piasku rozwiązana, ale teraz mam pytanie bo postanowiłem ze na zimę zakryje cały fundament (stan zero) folią i tak zrobiłem , niestety widzę ze zbiera się pod nią dużo wody podejrzewam ze to skroplona para która nie ma za bardzo ucieczki, czy zdjąć folie czy zostawić ? Poradźcie coś panowie .