Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy przydomowe oczyszczalnie ŚMIERDZĄ? pytanie do posiadających.

stam222

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Stoję przed dylematem jak zresztą wielu przede mną szambo czy OŚ? Puki co kanalizacji nie ma i pewnie długo nie będzie. Byłem swego czasu zdecydowany na przydomową oczyszczalnie ale skutecznie (jak narazie) mi ją wybito z głowy a powód jest właśnie taki jak w temacie.

Proszę tych, którzy na co dzień korzystają/mają z takowych o wypowiedź czy śmierdzi czy też nie a może tylko czasami? Dodatkowo prosił bym o typ waszych OŚ?

Dziękuję i pozdrawiam.

Jeżeli oczyszczalnia śmierdzi to coś zostało zaniedbane. Moja śmierdziała dwukrotnie od 2011 r. i dwukrotnie po interwencji przestała. Za pierwszym razem wypompowałem osadnik wstępny i dodałem biopreparatu, a za drugim (przy upałach) dosypałem biopreparatu i zwiększyłem napowietrzanie. Z oczyszczalnią jest podobnie jak z szambem: regularnie wywożone nie śmierdzi, a oszukiwane - czyli nie wywożone z rozszczelnionym dnem albo przelewem do rowu lub potoku capi na kilometr. Najbardziej śmierdzą "oczyszczalnie" podobne do nieszczelnego szamba, czyli zbiornik z drenażem rozsączającym. Taki wynalazek może działać bez smrodu od kilku, do (w korzystnych warunkach) max. kilkunastu lat zanim zacznie nieodwołalnie, permanentnie śmierdzieć. Wielokrotnie widziałem (i wąchałem) grunt po odkopaniu w pobliżu nieszczelnego szamba. Wygląda to podobnie jak na tej stronie. Mam oczyszczalnię Bioekocent - inną niż oferowana na linku z przykładem śmierdzącej. Każda biologiczna przy odrobinie nadzoru działa bez smrodu. Na forum są użytkownicy innych oczyszczalni z osadem czynnym, które też nie śmierdzą. Wybór należy do Ciebie, ale jedno jest pewne: chcesz nie mieć smrodu - wybierz oczyszczalnię, która "wypluwa" oczyszczone ścieki na wylocie zamiast "drenażówki". Ostatnio ze względu na suszę namiętnie podlewam rabatki tym, co wylatuje z oczyszczalni. Pytałem sąsiadów, czy przypadkiem nie wyczuli smrodku, ale zaprzeczyli. Jeżeli chcesz się przekonać jak czuć oczyszczalnię to zapraszam do mnie - napisz na priv. to się umówimy.

Ostatnio moja pompa zaniemogła i wszystko w mojej oczyszczalni się przemieszało. Musiałem na nowo rozruszać oczyszczalnię. Na początku nieźle zalatywało, ale teraz coraz mniej. To niezłe zalatywanie z początku w porównaniu do "zapachów" z szamba to raczej zapach kwiatków w ogródku niż smród :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Ja również jestem właścicielem przydomowej oczyszczalni ścieków. Wybudowaliśmy ją ok. 2 lat temu i jak na razie wszystko sprawuje się bardzo dobrze. To, o czym piszecie moze być wynikiem niewłaściwego zamontowania oczyszczalni.

• 3 months później...
  • 7 months później...