stam222 18.08.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam wszystkich.Stoję przed dylematem jak zresztą wielu przede mną szambo czy OŚ? Puki co kanalizacji nie ma i pewnie długo nie będzie. Byłem swego czasu zdecydowany na przydomową oczyszczalnie ale skutecznie (jak narazie) mi ją wybito z głowy a powód jest właśnie taki jak w temacie.Proszę tych, którzy na co dzień korzystają/mają z takowych o wypowiedź czy śmierdzi czy też nie a może tylko czasami? Dodatkowo prosił bym o typ waszych OŚ?Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 18.08.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Jeżeli oczyszczalnia śmierdzi to coś zostało zaniedbane. Moja śmierdziała dwukrotnie od 2011 r. i dwukrotnie po interwencji przestała. Za pierwszym razem wypompowałem osadnik wstępny i dodałem biopreparatu, a za drugim (przy upałach) dosypałem biopreparatu i zwiększyłem napowietrzanie. Z oczyszczalnią jest podobnie jak z szambem: regularnie wywożone nie śmierdzi, a oszukiwane - czyli nie wywożone z rozszczelnionym dnem albo przelewem do rowu lub potoku capi na kilometr. Najbardziej śmierdzą "oczyszczalnie" podobne do nieszczelnego szamba, czyli zbiornik z drenażem rozsączającym. Taki wynalazek może działać bez smrodu od kilku, do (w korzystnych warunkach) max. kilkunastu lat zanim zacznie nieodwołalnie, permanentnie śmierdzieć. Wielokrotnie widziałem (i wąchałem) grunt po odkopaniu w pobliżu nieszczelnego szamba. Wygląda to podobnie jak na tej stronie. Mam oczyszczalnię Bioekocent - inną niż oferowana na linku z przykładem śmierdzącej. Każda biologiczna przy odrobinie nadzoru działa bez smrodu. Na forum są użytkownicy innych oczyszczalni z osadem czynnym, które też nie śmierdzą. Wybór należy do Ciebie, ale jedno jest pewne: chcesz nie mieć smrodu - wybierz oczyszczalnię, która "wypluwa" oczyszczone ścieki na wylocie zamiast "drenażówki". Ostatnio ze względu na suszę namiętnie podlewam rabatki tym, co wylatuje z oczyszczalni. Pytałem sąsiadów, czy przypadkiem nie wyczuli smrodku, ale zaprzeczyli. Jeżeli chcesz się przekonać jak czuć oczyszczalnię to zapraszam do mnie - napisz na priv. to się umówimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 18.08.2013 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki za ważne informację. Takich konkretnych odpowiedzi oczekiwałem i w dalszym ciągu oczekuję. Raz jeszcze dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 18.08.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Ostatnio moja pompa zaniemogła i wszystko w mojej oczyszczalni się przemieszało. Musiałem na nowo rozruszać oczyszczalnię. Na początku nieźle zalatywało, ale teraz coraz mniej. To niezłe zalatywanie z początku w porównaniu do "zapachów" z szamba to raczej zapach kwiatków w ogródku niż smród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 18.08.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 A o jakiej oczyszczalni mówimy? Dzięki za info. Każda informacja od Was (a szczególnie te mówiące o tym, że jednak nie śmierdzi) są dla mnie bardzo cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.08.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Hmmm, no ludzie kochani czy tylko 2 uzytkownikow forum ma POS.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 20.08.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 a o jakiej oczyszczalni mówimy? Dzięki za info. Każda informacja od was (a szczególnie te mówiące o tym, że jednak nie śmierdzi) są dla mnie bardzo cenne. bio-hybryda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archi23 21.08.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Użytkuje oczyszczalnie biologiczną AT-6 od lutego tego roku jak narazie póki co nie smierdzi a mam ją niedaleko od domu ok 5m. Wszystko kwestia regulacji poziomu napowietrzenia. Narazie jestem zadowolony pomimo kosztów jakie poniosłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 01.09.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Dzięki za wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekzagorski 19.11.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Ja również jestem właścicielem przydomowej oczyszczalni ścieków. Wybudowaliśmy ją ok. 2 lat temu i jak na razie wszystko sprawuje się bardzo dobrze. To, o czym piszecie moze być wynikiem niewłaściwego zamontowania oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 03.03.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Sam też mam nadzieję na więcej pozytywnych opinii na ten temat. Link z drugiego posta bardzo przydatny do zaznajomienia się z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrianno 09.10.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 sąsiad ma i nie zanotowałem żadnych nieprzyjemnych zapachów, ale z tego co wiem to kwestia jest jakiś odpowiednich bakterii które trzeba uzupełniać w oczyszczalni, właśnie po to żeby nie śmierdziało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts