arrton 05.05.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Mam wyjazdową pracę i taka właśnie firma to dla mnie jedyne wyjście by mieć dom. Nie chce, a nawet nie mogę myśleć czy wystarczy cementu i na którą godzinę zamówić betoniarkę. Przez tydzień nawet niema mnie w miejscu zamieszkania. ... tyle tytułem wstępuFirma chce 1400zł+7% VAT za metr kwadratowy powierchni domu, wliczając piwnice i garaż. Standard: z zewnątrz komplet, wewnątrz gładź gipsowa, instalacje (alarmowe, hydrauliczne, elektryczne, gazowe, a nawet centralnego odkurzacza) bez osprzętu. Okna klasy K=1,1 profil VEKA, jezeliw projekcie są połaciowe to ROTO czy jakieś tam, drzwi zewnetrzne, antywłamaniowe do 2tys. zł. Posadzki też robią. Brak jest drzwi wewn. buałego montażu, parapetów, osprzetu elektrycznego, gazowego, i innych. Jeżeli cokolwiek chce zmienić, dodać zrezygnować to ankes do umowy. Umowa przewiduje kary za nie dotrzymanie terminów. Technologia wg projektu, YTONG SILKA beton komórkowy klinkier, cokolwiek. Macie jakieś dośw. z takimi firmami ? Można im zaufać ? Oglądałem domy, które wybudowali i takie które teraz budują, ale z ludźmi nie rozmawiałem. tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 05.05.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Można im zaufać ? nie można, powinieneś zatrudnić jakiegoś nadzorcę (choćby wujka/dziadka emeryta - byle nieprzekabacalnego, ew. inspektora nadzoru - takiego, który się przypadkiem z ekipą nie dogada). Po dotychczasowych swoich doświadczeniach wiem, że wystarczy na chwilę się rozluźnić, ba, nawet odwrócić na 5 minut i już ekipy zaczynają robić coś nie tak. Gdybym nie chodził i nie sprawdzał wszystkiego miałbym mostki termiczne, pękające ściany i cholera wie co. Staram się cały czas wszystkiego pilnować, a i tak na 100% nie wiem czy wszystko mi zrobili dobrze. Musiałbym przez cały czas siedzieć na budowie i patrzeć im na ręce. Powinienneś porozmawiać z ludźmi, którzy mieszkają w wybudowanych przez nich domach kilka miesięcy. Wtedy się do wiesz, co im przemarza, gdzie przecieka, co dymi, skrzypi, odpada, wypaczyło się itp. Firma raczej będzie chciała zarobić jak najwięcej i będzie ci wciskać tanie, może nie najtańsze materiały. No chyba, że dadzą ci np. 5-cio letnią gwarancję (tylko musisz mieć ją potem jak wyegzekwować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 05.05.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 i jeszcze dorzucęnie ma w 100% zaufanych ekip, ludzie to tylko ludzie - mylą się, czegoś niezrozumieją, albo po prostu czegoś im się nie chce Ludzie, którzy budują Ci dom nie będą w nim mieszkać i obchodzi ich znacznie mniej co i jak robią, niż Ciebie. Tym bardziej, że większość błędów wychodzi długo po wykonaniu robót i robotnicy nie ponoszą praktycznie żadnej odpowiedzialności za to co zrobili. Robola raczej nie pozwiesz do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 05.05.2004 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 To wiem, że zaufeać w sensie zaufania nie można. Jednak na jakiś sposób musze się zdecydować, sam niestety za cegły się nie wezmę. Rada żeby zatrudnić kierownika jest dobra - DZIĘKI. Z ludźmi pogadam i się zobaczy, firm takich jest kilka na naszym Bydgoskim rynku, narazie tylko z jedną rozmawiałem. Zobaczymy ... W piątek idę do notariusza, podpisać swoją działkę tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 05.05.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 don't give up, be strąk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbapis 06.05.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 don't give up, be strąk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dario27 10.05.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 A czy ktos z Was ma jakieś doswiadczenia dot. podobnych firm w okoliczch Wrocławia? Dario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts