Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Także biorę pod uwagę zakupy w tym roku styropianu na elewację. Ze względu na małą grubość elewacji w projekcie i zagrożenie przekroczeniem linii zabudowy, jestem skazana na grafitowy.

Może ktoś mnie oświeci, czy jednak nie lepiej przeprowadzić to jednak przez firmę podczas wykonywania ocieplenia razem z zestawem wszystkich materiałów?

Ponadto chyba jestem, racjonalnie patrząc, przypisana do producentów z pobliskimi zakładami-koszt transportu jest wysoki.

Jak sądzicie- czy teraz poprawia się już jakość styropianu, znaczy czy już producenci tną wyleżakowane bloki?

Czytałem wątek, wiem że IV kwartał- "szkoda gadać", ale muszę kupić styropian w tym roku.

Myślę czy nie poczekać do grudnia, nawet ceny może by trochę spadły ;-) normalnie chyba firmy produkowałyby już na magazyn, ale z uwagi na koniec odliczenia Vat-u w tym roku może być inaczej...

I po lekturze zmieniłem, pierwotnie chciałem TO, jednak chyba pójdę w kierunku Swisspora, ewentualnie Knauf, Austroterm

Oliwkawawa- gdybym wiedział że już "normalnie" produkują brałbym teraz, ale rzeczywiście chyba będę opóźniał zakup do grudnia, może nawet potanieje ;-)

Problem może być jak nawali śniegu...

Fotohobby- jeśli można spytać, ile płaciłeś i gdzie kupowałeś?

Też chcę Swisspora, Lambdę 0,031 dach/podłoga i fasadę, dodatkowo parę płyt XPS-a

Gramar- jak bierzesz tzw minimum logistyczne to masz transport producenta gratis, dla Swisspora to jest właśnie wspomniane 25 m3

Choć rzeczywiście np. Termoorganika ma zróżnicowane ceny w zależności od regionu, myślę że miedzy innymi w związku z kosztami transportu

Ja mam około 60 m3, więc będzie transport gratis ;-)

Jesli jestes zdecydowany na ten konkretny styropian, to nie czekaj, tylko lap za telefon i zamawiaj, jesli potrzebujesz go na przyszly tydzien. Teraz juz moze takiego szalu nie ma, ale jesli kupisz u Bednarka, to pewnie transport bedzie bezposrednio z fabryki, wiec troche to potrwa. Ja czekalam we wrzesniu ponad 2 tygodnie.

Niestety w moim regionie kupic dobry styropian z cudem graniczy, bo kroluje Mariola. Ja bralam pod uwage TO, Knauf i Austrotherm. Ostatecznie kupilam Austrotherm, bo o TO w tamtym czasie pisali, ze krzywe plyty, a Knauf by do mnie nie dojechal. One sa wszystkie trzy podobne cenowo i jakosciowo, chyba jeszcze Swisspor jest dobry. Wydaje mi sie, ze obojetne, ktory z tych trzech kupisz, to bedzie dobrze, ale pamietaj, ze rownie wazne jest miec dobrego wykonawce:yes:

w idealnym swiecie jest tak:

spieniony blok 120x100x5000cm lezakuje w wentylowanej hali przez kilka tygodni. <...>

A w sezonie jest tak: spieniony, cieply jeszcze idzie na druty i w paczki.... i wtedy kazda plyta zmienia wymiar i robia sie.... trapezy, lodki itd itd.....

To kiedy kupować styropian ? Czy teraz zaczyna się ten okres idealnego świata ?

Fighter (jak pisałem na PW) będę potrzebował materiału i usługi do elewacji i izolacji przeciwwodnej tarasów nad salonem i garażem. I to dla dwóch budynków (bliźniak). Najlepiej jeden wykonawca do obu prac, ale może być dwóch, byle na siebie nie narzekali :).

Wstępnie mam kontakt z p. Zbyszkiem Hołdą co do wykonania, ale muszę mieć spójny system do elewacji i izolacji.

Chcę zamawiać już terminy u wykonawców na wiosnę przyszłego roku. Poważnie.

Edytowane przez janoush

janoush - sorki... ostatnio lekko wyoutowany bylem. Dzisiaj juz pierwszy dzien po przerwie dluzszej w ogarnieciu sie. Mam troche zaleglych spraw ale pamietam o Tobie.

Poczatki idealnego swiata w styropianach wlasnie sie zaczynaja... swiadczy o tym chociazby obnizka cen w listopadzie na Termoorganike i skrocenie czasow dostaw.

Ze wzgledu na mozliwa zmiane w prawie i odliczenie VAT z materialow trzeba rozwazyc 2 opcje:

- 1 zakup materialu na inwestora prywatnego na sam koniec roku (nizsza cena, koniec roku to juz w zasadzie sezonowany styropian) tylko trzeba miec gdzie to zlozyc

- 2 zakup materialu na wykonawce i fakturowanie towar + usluga na 8% stawce VAT i wtedy najlepiej tego zakupu dokonac na przelomie stycznia i lutego, od zawsze w tym okresie styropian jest najtanszy a jednoczesnie najlepszy jakosciowo.

Bede sie odzywac na pw i tel dzisiaj albo jutro