oliwkawawa 10.11.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Ja bym teraz brała Austrotherma, ew. Swisspora. Ale u mnie już po ptokach Jak musisz kupić styropian w tym roku, to cóż Ci da wiedza czy styro jest tragiczny czy tylko kiepski? Kupuj w II połowie grudnia, jak najpóźniej. Ja bym tak zrobiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.11.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 W zeszłym tygodniu kupowalem Swisspora, głownie grafitową Podlogę/Dach, ale żeby "wyrobić" minimum logistyczne, dobralem tez kilka paczek Fasady 0.031 20cm.Dwie paczki rozpakowałem i płyty były proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 11.11.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Witam Także biorę pod uwagę zakupy w tym roku styropianu na elewację. Ze względu na małą grubość elewacji w projekcie i zagrożenie przekroczeniem linii zabudowy, jestem skazana na grafitowy. Może ktoś mnie oświeci, czy jednak nie lepiej przeprowadzić to jednak przez firmę podczas wykonywania ocieplenia razem z zestawem wszystkich materiałów? Ponadto chyba jestem, racjonalnie patrząc, przypisana do producentów z pobliskimi zakładami-koszt transportu jest wysoki. Jak sądzicie- czy teraz poprawia się już jakość styropianu, znaczy czy już producenci tną wyleżakowane bloki? Czytałem wątek, wiem że IV kwartał- "szkoda gadać", ale muszę kupić styropian w tym roku. Myślę czy nie poczekać do grudnia, nawet ceny może by trochę spadły normalnie chyba firmy produkowałyby już na magazyn, ale z uwagi na koniec odliczenia Vat-u w tym roku może być inaczej... I po lekturze zmieniłem, pierwotnie chciałem TO, jednak chyba pójdę w kierunku Swisspora, ewentualnie Knauf, Austroterm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.11.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 A ile tego styropianu potrzebujesz ? 25m3 będzie ? Zlecanie zakupu materiałów wykonowacy będzie miało wiekszy sens w przyszłym roku, dla tych, którzy nie beda mogli korzystac z odliczenia VAT. Póki co to samemu da się wyszukać taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 11.11.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Oliwkawawa- gdybym wiedział że już "normalnie" produkują brałbym teraz, ale rzeczywiście chyba będę opóźniał zakup do grudnia, może nawet potanieje Problem może być jak nawali śniegu... Fotohobby- jeśli można spytać, ile płaciłeś i gdzie kupowałeś? Też chcę Swisspora, Lambdę 0,031 dach/podłoga i fasadę, dodatkowo parę płyt XPS-a Gramar- jak bierzesz tzw minimum logistyczne to masz transport producenta gratis, dla Swisspora to jest właśnie wspomniane 25 m3 Choć rzeczywiście np. Termoorganika ma zróżnicowane ceny w zależności od regionu, myślę że miedzy innymi w związku z kosztami transportu Ja mam około 60 m3, więc będzie transport gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.11.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jarekvw, kupowałem na allegro, sklep Bednarek. Bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 dobrze wiedzieć, chcę od Bednarka kupić spooooro styropianu w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 11.11.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Fotohobby- dzięki To Bednarek będzie miał w grudniu żniwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAG 13.11.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Potrzebuje około 50m3 dobrego styropianu grafitowego 12cm.Na razie mam ofertę od przedstawiciela Termoorganiki: TERMONIUM FASADA 12cm, 213zł/m3Co o tym sądzicie? Ktoś ma lepsze propozycje?Dostawa woj. pomorskie, powiat Pucki,Termin: przyszły tydzień na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 13.11.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Termonium Fasada to ten 032? Zapytaj fightera:cool: albo jak wyzej Fotohobby pisal, Bednarek na allegro ma dobre ceny:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAG 13.11.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Doczytałem o Bednarku i faktycznie ma lepszą ofertą na ten TERMONIUM FASADA 032.Czekam na inne propozycje od osób, które znają się w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 13.11.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Jesli jestes zdecydowany na ten konkretny styropian, to nie czekaj, tylko lap za telefon i zamawiaj, jesli potrzebujesz go na przyszly tydzien. Teraz juz moze takiego szalu nie ma, ale jesli kupisz u Bednarka, to pewnie transport bedzie bezposrednio z fabryki, wiec troche to potrwa. Ja czekalam we wrzesniu ponad 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAG 13.11.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 W tym sęk że nie jestem, dlatego w tym temacie piszę z prośbą o pomoc w wyborze czegoś konkretnego w granicy 200-210zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 13.11.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Niestety w moim regionie kupic dobry styropian z cudem graniczy, bo kroluje Mariola. Ja bralam pod uwage TO, Knauf i Austrotherm. Ostatecznie kupilam Austrotherm, bo o TO w tamtym czasie pisali, ze krzywe plyty, a Knauf by do mnie nie dojechal. One sa wszystkie trzy podobne cenowo i jakosciowo, chyba jeszcze Swisspor jest dobry. Wydaje mi sie, ze obojetne, ktory z tych trzech kupisz, to bedzie dobrze, ale pamietaj, ze rownie wazne jest miec dobrego wykonawce:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 13.11.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Swisspor 031 masz u niego po 205zl http://allegro.pl/styropian-grafit-owy-swisspor-lambda-031-fasada-i3638063316.html Zadzwon i zapytaj, co dowioza szybciej i czy Twoj region obsluguja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAG 13.11.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Wykonawce mam bardzo dobrego. Uzyskałem telefoniczną informację od Bednarka że termin dostawy ok 10 dni roboczych, ale jutro mam potwierdzić bo ktoś tam kto się bardziej zna pracuje do 16stej. Zobaczymy jutro jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 13.11.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Sprawdzilam jeszcze w miejscu, gdzie ja bralam styropian, ale nie maja TO. Knauf 031 220zl i Austrotherm 031 217zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoush 13.11.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) w idealnym swiecie jest tak: spieniony blok 120x100x5000cm lezakuje w wentylowanej hali przez kilka tygodni. <...> A w sezonie jest tak: spieniony, cieply jeszcze idzie na druty i w paczki.... i wtedy kazda plyta zmienia wymiar i robia sie.... trapezy, lodki itd itd..... To kiedy kupować styropian ? Czy teraz zaczyna się ten okres idealnego świata ? Fighter (jak pisałem na PW) będę potrzebował materiału i usługi do elewacji i izolacji przeciwwodnej tarasów nad salonem i garażem. I to dla dwóch budynków (bliźniak). Najlepiej jeden wykonawca do obu prac, ale może być dwóch, byle na siebie nie narzekali . Wstępnie mam kontakt z p. Zbyszkiem Hołdą co do wykonania, ale muszę mieć spójny system do elewacji i izolacji. Chcę zamawiać już terminy u wykonawców na wiosnę przyszłego roku. Poważnie. Edytowane 13 Listopada 2013 przez janoush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.11.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 janoush - sorki... ostatnio lekko wyoutowany bylem. Dzisiaj juz pierwszy dzien po przerwie dluzszej w ogarnieciu sie. Mam troche zaleglych spraw ale pamietam o Tobie. Poczatki idealnego swiata w styropianach wlasnie sie zaczynaja... swiadczy o tym chociazby obnizka cen w listopadzie na Termoorganike i skrocenie czasow dostaw. Ze wzgledu na mozliwa zmiane w prawie i odliczenie VAT z materialow trzeba rozwazyc 2 opcje:- 1 zakup materialu na inwestora prywatnego na sam koniec roku (nizsza cena, koniec roku to juz w zasadzie sezonowany styropian) tylko trzeba miec gdzie to zlozyc- 2 zakup materialu na wykonawce i fakturowanie towar + usluga na 8% stawce VAT i wtedy najlepiej tego zakupu dokonac na przelomie stycznia i lutego, od zawsze w tym okresie styropian jest najtanszy a jednoczesnie najlepszy jakosciowo. Bede sie odzywac na pw i tel dzisiaj albo jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
argentyńczyk 18.11.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 dobry grafit markowej firmy mega sparwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts