Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

Zamierzam w tym sezonie ocieplic dom styropianem (nie zdecydowalem jeszcze czy bialym czy grafitem) prawdopodobny termin jesien lub wakacje.

Czytajac wasze posty dot. jakosci + ceny styropianu rozumiem ze lepiej go kupic teraz?

Pytanie czy jak kupie go teraz to moze lezakowac na dworzu pod chmurka?

(tylko czy prominie sloneczne mu nie zaszkodza? )

Ewentualnie moge trzymac go na poddaszu nie uzytkowym tzw strych ale tam w lato moze byc wysoka temperatura nawet 50 C (dach pokryty czarna papa na deskach)?

Zdecyduje sie pewnie na gorna polke czyli swisspor, astroterm lub knauf wiec moze nie sensu zawracac sobie glowy?

Zdecydowanie fighter ma rację .

PS jak myślisz jaką temperaturę będzie miał styro na elewacji południowej pod tynkiem w lecie ?? 20C ?? 30C ??? czy jednak zdecydowanie wyżej.

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowanie fighter ma rację .

PS jak myślisz jaką temperaturę będzie miał styro na elewacji południowej pod tynkiem w lecie ?? 20C ?? 30C ??? czy jednak zdecydowanie wyżej.

Należy się spodziewać temperatur w okolicy 50C.

Im bliżej muru tym chłodniej (rozkład nieliniowy).

Przy murze coś w okolicy 25C.

Pozdrawiam

GREGOR

Upewnie sie:

1- Czyli brac teraz?

2-a przechowywanie na dworzu styropianu zakrytego plandeka by bezposrednio nie padalo na niego slonce?

Ewentualnie na ziemie moge polozyc deski

3- Wracajac do przetrzymywania na strychu nawet w wysokich temp przez cale lato!! Naprawde jest tam goraczka nie bedzie mialo na styro zlego wplywu?

Ad1 - tak: stosunkowo niska cena, jeszze nie bylo podwyzek w tym roku, zaczynaja sie zawsze marzec/kwiecien. Ponadto jest szansa ze dostaniesz proste plyty wysezonowane na co nie mozesz liczyc jak juz ruszy sezon. To sa plusy

Ad2 - albo na strych, albo na deskach pod plandeka. Strych lepszy... ale wiecej roboty

Ad3 - nie ma problemu... dopoki nie osiagniesz temperatury topnienia... a nie osiagniesz - nic mu tam nie bedzie... no chyba ze go myszy op.....

Rada: zainstalowac kota :)

Tez mam zamiar brać sie za ocieplenie co prawda nie mam wielkiej powierzchni bo mam dom w szeregu czyli tylko dwie sciany,Styro jakie chce to na 99% grafit swisspor ,tylko zastanawia mnie czy mozna go montowac w sloneczne i cieple dni bo takie sie juz chyba zaczna u nas tym bardziej ze bedzie to robione Maj-czerwiec,

• 2 weeks później...
Połóż sobie jeden arkusz na słońcu grafitowego styropianu i dotknij go za np 1-2 godziny sam sobie odpowiesz na pytanie. Chyba że będziesz podążał ze słońcem (robisz ścianę która jest w cieniu) inaczej poza odkształceniami samego styro zaprawa pod styropianem zbyt szybko będzie schła i będzie znacznie słabsza.

Tez mam zamiar brać sie za ocieplenie co prawda nie mam wielkiej powierzchni bo mam dom w szeregu czyli tylko dwie sciany,Styro jakie chce to na 99% grafit swisspor ,tylko zastanawia mnie czy mozna go montowac w sloneczne i cieple dni bo takie sie juz chyba zaczna u nas tym bardziej ze bedzie to robione Maj-czerwiec,

Podczas przyklejania płyt styropianowych grafitowych, mogą wystąpić dwie niepożądane sytuacje:

1. Jeżeli płyty są w momencie klejenia (lub tuż przed samym przyklejeniem) poddane działaniu promieniowania słonecznego, to po przyklejeniu, przy braku nasłonecznienia, powstaną pomiędzy nimi szpary. Jest to spowodowane tym, że płyty poddane nasłonecznieniu zwiększają swoje wymiary, a po ustaniu nasłonecznienia wracają do wymiarów nominalnych.

2. Jeżeli do ściany zostaną przyklejone płyty nie nagrzane na słońcu, to po ewentualnym nasłonecznieniu, wydłużając się napierają na siebie, powodując odpadanie od niezwiązanego jeszcze kleju.

Podsumowując, płyty grafitowe powinny być zabezpieczone przed nasłonecznieniem podczas składowania i przyklejania, aż do momentu pokrycia ich kolejnymi warstwami systemu.

Witam.

Zamierzam ocieplać styropianem grafitowym 20 cm "dobrego producenta " czy istnieje klej ( z worka) który zagwarantuje mi że styropian nie odpadnie?

Czy lepiej kleić obwodowo- plackowo:D czy przy bardzo równych ścianach lepiej nałożyć klej na całą płytę ?

Dodatkowo będziemy stosować kołki z zatyczkami ze styropianu.

Witam.

Zamierzam ocieplać styropianem grafitowym 20 cm "dobrego producenta " czy istnieje klej ( z worka) który zagwarantuje mi że styropian nie odpadnie?

Czy lepiej kleić obwodowo- plackowo:D czy przy bardzo równych ścianach lepiej nałożyć klej na całą płytę ?

Dodatkowo będziemy stosować kołki z zatyczkami ze styropianu.

Jak masz tak równe ściany jak piszesz to rób na grzebień - czyli cała płyta będzie zasmarowana.

czy mogę prosić o rade związaną ze styropianem, mianowicie ze względu na max grubość która mogę użyć do ocieplenia tj.8cm myślałem o styropianie grafitowym, prace będę wykonywał sam kwiecień -maj , rusztowanie nie osłonięte od słońca, dom z cegły otynkowany (tynk trzyma bardzo mocno).

czy powinienem wybrać grafitowy paneltech 0,32 pro lambda czy raczej 0,38 fasada super, cena nie gra roli (na paneltecha mam spory upust).Mam obawy związana z praca grafitowego styropianu na słońcu.

Klej nakłada się obwodowo, na całej długości (nie plackowo), plus kilka punktów w środku.

Ja nie dawałem kołków, przy niskiej elewacji (jak u mnie) nie są potrzebne.

Tak, tak wiem że nakłada się obwodowo ,ale właśnie te kilka punktów w środku nazywam plackami :)( czyli obwodowo-plackowo):D:rolleyes:

Też mam niską elewację ( parterówka) ale zamierzamy kołkować bo jednak budynek jest na otwartym terenie i wieje wiatr a ściany szczytowe są dość wysokie. Zrobimy zatyczki ze styropianu .

Jak masz tak równe ściany jak piszesz to rób na grzebień - czyli cała płyta będzie zasmarowana.

No właśnie są bardzo , bardzo równe , na poziomicy widać że są idealne . Czy cała płyta zasmarowana byłaby idealnym rozwiązaniem?

Czy jest taki klej który zagwarantuje że styropian grafitowy 20 cm nie spadnie .Coś tu ktoś kiedyś pisał żeby użyć klej do zatapiania siatki a nie klej do styro ,ale już nie pamiętam szczegółów :confused:.

Tak, tak wiem że nakłada się obwodowo ,ale właśnie te kilka punktów w środku nazywam plackami :)( czyli obwodowo-plackowo):D:rolleyes:

Też mam niską elewację ( parterówka) ale zamierzamy kołkować bo jednak budynek jest na otwartym terenie i wieje wiatr a ściany szczytowe są dość wysokie. Zrobimy zatyczki ze styropianu .

No właśnie są bardzo , bardzo równe , na poziomicy widać że są idealne . Czy cała płyta zasmarowana byłaby idealnym rozwiązaniem?

Czy jest taki klej który zagwarantuje że styropian grafitowy 20 cm nie spadnie .Coś tu ktoś kiedyś pisał żeby użyć klej do zatapiania siatki a nie klej do styro ,ale już nie pamiętam szczegółów :confused:.

klej do siatki ponoć faktycznie lepiej się nadaje do grafitowego. a dlaczego nie pianka?

mam podobne dylematy i chyba w końcu będzie klej w piance i trochę kołków z korkami

o kołkowaniu czytałem ostatnio, że to raczej zapobiega opadaniu izolacji pod własnym ciężarem przy wysokich budynkach, a nie chroni przed wiatrem (widziałem zdjęcia zerwanej kołkowanej elewacji - jak klej jest kiepski i źle używany to żaden kołek nie pomoże)

To mnie zmartwiłeś Imrahil :( . Czy jest coś co chroni przed wiatrem??? :D

My tez stoimy przed dylematem wyboru styropianu...tzn. do niedawna bylismy zdecydowani na grafitowy austrotherma, ale tyle sie naczytalismy na temat grafitu, ze zaczelismy sie zastanawiac nad bialym (tym bardziej, ze chcemy w maju ocieplac)..firmy nie zmianiamy, ale poki jeszcze nie zamowiony to sie zastanawiamy...

Rusztowanie bedzie osloniete siatka, ale czy to duzo da takie zacienienie sciany (szczegolnie chodzi o jedna sciane, gdzie juz w tej chwili slonce "operuje" miedzy 12 - 18), wiadomo b. dobry klej, ale tutaj mamy do wyboru albo ceresit albo mapei....i takie tam dylematy...pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych :)

Poza tym mam pytanie: wybierajac tynk silikonowy bialy, czy klej z zatopiona siatka tez musi byc bialy?

My tez stoimy przed dylematem wyboru styropianu...tzn. do niedawna bylismy zdecydowani na grafitowy austrotherma, ale tyle sie naczytalismy na temat grafitu, ze zaczelismy sie zastanawiac nad bialym (tym bardziej, ze chcemy w maju ocieplac)..firmy nie zmianiamy, ale poki jeszcze nie zamowiony to sie zastanawiamy...

Rusztowanie bedzie osloniete siatka, ale czy to duzo da takie zacienienie sciany (szczegolnie chodzi o jedna sciane, gdzie juz w tej chwili slonce "operuje" miedzy 12 - 18), wiadomo b. dobry klej, ale tutaj mamy do wyboru albo ceresit albo mapei....i takie tam dylematy...pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych :)

Poza tym mam pytanie: wybierajac tynk silikonowy bialy, czy klej z zatopiona siatka tez musi byc bialy?

Jak będzie zasiatkowane to powinno wystarczyć.

Klej nie musi byc biały.