Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
A ze tak zapytam,jest jakis sens nad braniem styropianu podloga dach na sciane z mniejsza lambda ktory jest ciut drozszy od normalnego fasadowago z troche wieksza lambda?? pytam iz musze zrezygnowac z grafitowego,nie ze wzgledu na cene tylko na to ze bede to robic z ojcem wlasnymi silami i raczej nie damy rady polozyc fachowo grafitu zeby nie bylo problemu z nim pozniej

• 2 weeks później...
Ktoś podsumuję tę dyskusję? Warto dawać grafit czy nie? ;)

U mnie ceny netto grafitu:

158 polstyr Starorypin (Rypin) (031)

168 neotherm (031)

178 Arbet (032)

Ja przedstawię to na moim przykładzie.

Do takiego samego U, ściana mojego domu może być ocieplona 20cm styro 0,031 lub 30cm styro 0,040.

Dla cen podanych przez Ciebie:

- 168 neotherm (031) --> 1m2 warstwy 20cm kosztuje 33,60 zł

- z allegro: Neofasada EPS 70-040 = 128 netto/m3 --> 1m2 warstwy 30cm kosztuje 38,40 zł

Dla mnie dodatkowo:

+ 20cm wystarczy mi, aby schować rolety w warstwie ocieplenia

+ 20cm warstwa powoduje, że okna są mniej zagłębione w ścianie (nie, jak w bunkrze)

- grafitowy to trudniejszy materiał do układania - trzeba zacieniać fasadę podczas układania, klej musi być dobry (najlepiej do siatki) itp. - nie każda ekipa zrobi to dobrze.

Reasumując ja decyduję się na grafit.

PS. słyszałem ostatnio opinię, że grafit to ściema jest i w fabrykach styro dolewają tylko barwnika, a nie żadnego grafitu i to ten sam styro jest co biały, tylko ma inny kolor i jest droższy.

Z ostrożnością podchodzę do takich teorii, ale to na pewno będzie woda na młyn dla przeciwników grafitu ;)

Do takiego samego U, ściana mojego domu może być ocieplona 20cm styro 0,031 lub 30cm styro 0,040.

Dla cen podanych przez Ciebie:

- z allegro: Neofasada EPS 70-040 = 128 netto/m3 --> 1m2 warstwy 30cm kosztuje 38,40 zł

Dla mnie dodatkowo:

+ 20cm wystarczy mi, aby schować rolety w warstwie ocieplenia

+ 20cm warstwa powoduje, że okna są mniej zagłębione w ścianie (nie, jak w bunkrze)

- grafitowy to trudniejszy materiał do układania - trzeba zacieniać fasadę podczas układania, klej musi być dobry (najlepiej do siatki) itp. - nie każda ekipa zrobi to dobrze.

Reasumując ja decyduję się na grafit.

PS. słyszałem ostatnio opinię, że grafit to ściema jest i w fabrykach styro dolewają tylko barwnika, a nie żadnego grafitu i to ten sam styro jest co biały, tylko ma inny kolor i jest droższy.

Z ostrożnością podchodzę do takich teorii, ale to na pewno będzie woda na młyn dla przeciwników grafitu ;)

i jeszcze pewnie dodają ucho żaby, nogę nietoperza i lubczyk zbierany o północy..... :)

Przepraszam za pomyłkę, niestety wkradł się błąd w moje szacunki.

20cm styro szarego może być zastąpiona 25cm styro białego (a nie 30, jak pisałem wcześniej).

Dla cen podanych wcześniej:

- z allegro: Neofasada EPS 70-040 = 128 netto/m3 --> 1m2 warstwy 25cm kosztuje 32 zł

Jak widać cenowo wychodzi na odwrót - grubszy biały będzie tańszy niż grafit (dla tego samego U).

Ja natomiast wybiorę grafit ze względu na cieńszą warstwę ocieplenia, która dla mnie ma znaczenie przy oknach.

W moim przypadku różnica w cenie dla całego domu to będzie ok 400zł.