Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ważne jest aby dokonać wstępnej weryfikacji jakości styropianu. Wystarczy przed zakupem zważyć paczkę płyt styropianowych, obliczyć jej gęstość i porównać z gęstością minimalną rekomendowaną przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu (PSPS). Dla paczki o objętości 0,3 m3 wystarczy porównać uzyskaną wagę z wagą minimalną, podaną w tabeli PSPS. Szczegóły sprawdzenia można znaleźć na stronie:

http://www.gwarantowanystyropian.pl/dla-konsumentow/wytyczne-dot-kontroli-styropianu-przed-zakupem/

Członkowie programu "Gwarantowany Styropian" podają minimalną gęstość styropianu na swoich opakowaniach w formie dodatkowego dobrowolnego oznakowania, ułatwiającego Klientom sprawdzenie jakości wyrobu.

Ktoś podsumuję tę dyskusję? Warto dawać grafit czy nie? ;) (...)

Warto stosować "grafit" w przypadku gdy:

- chcemy uzyskać bardzo wysoką izolacyjność cieplną, np. w domach energooszczędnych lub pasywnych (występuje wówczas konieczność stosowania dużych grubości styropianu, a styropiany szare dają możliwość redukcji o ok. 20 %),

- musimy zastosować jak najmniejszą grubość styropianu, przy zachowaniu jak najlepszej izolacyjności cieplnej.

Styropian szary (z dodatkiem grafitu) jest bardzo dobrym materiałem izolacyjnym. Należy jednak zachować odpowiedni reżim podczas wykonywania ocieplenia. Więcej na ten temat we wcześniejszych wpisach i na stronie PSPS w dziale FAQ.

• 1 year później...
Przecież nic takiego nie napisał....

Jesli już rozglądasz się za grafitem to pomyśl o Knaufie - jak na razie prawie wszystkie płyty są proste.

Podczas ocieplania mojego domku, prawie wszystkie płyty Knaufa grafitowego były krzywe. (tj szklanka w połowie pusta czy pełna?)

Pomagało jedynie nacinanie płyty na kilka cm a czasem nawet dwa razy ją nacinano aby nadawała się pod łatę.

Czy styropian grafitowy trzeba przed klejeniem do muru i przed siatkowaniem przeszlifować dla lepszej przyczepności kleju ? W katalogu któregoś z producentów grafitu takie zalecenia widziałem - jak to jest w praktyce w przypadku austrotermu i swisspora z systemem caparol lub ceresit ?

Czy styropian należy sezonować ? Zauważyłem w przypadku styropianu układanego niedawno na podłodze, że świeżo ułożony na docisk styropian prosto z fabryki po 2 tyg. leżenia dostał luzów pomiędzy płytami...a więc się skurczył. Takie zjawisko na elewacji nie było by chyba ciekawe - mostki i rysy na tynku ?

Jeśli styropian się pokrzywił to reklamacja. Jeśli nie trzyma wymiarów i odchyłek dopuszczalnych również. Grafita należy przeszlifować przed klejeniem do ściany i siatki na niego. Przy kładzeniu siatki jak się trafił jakiś kawałek nieszlifowany klej potrafił się skulnąć za pacą.

Czy styropian grafitowy trzeba przed klejeniem do muru i przed siatkowaniem przeszlifować dla lepszej przyczepności kleju ? W katalogu któregoś z producentów grafitu takie zalecenia widziałem - jak to jest w praktyce w przypadku austrotermu i swisspora z systemem caparol lub ceresit ?

Czy styropian należy sezonować ? Zauważyłem w przypadku styropianu układanego niedawno na podłodze, że świeżo ułożony na docisk styropian prosto z fabryki po 2 tyg. leżenia dostał luzów pomiędzy płytami...a więc się skurczył. Takie zjawisko na elewacji nie było by chyba ciekawe - mostki i rysy na tynku ?

Mój domek jest ocieplany:

styropian grafit knauf

siatka caparol

klej ceresit zu

kołki tytan

tynk ceresit silikon.

Widziałam gdzieś fajne ceny na system caparol, ale moja ekipa stwierdziła, że trudniej się na nim pracuje.

Mam stary budynek i mam go ocieplić okna są już wymienione i parapety też ( parapet od ściany budynku wystaje na ok 11 cm) pytanie moje brzmi jaki grubość styropianu kupić, jaki lepszy styropian biały czy grafitowy oraz jaka lambda ma być?

Szkoda, że parapety wymienione. I zależy jak okna wstawione. Przy takiej modernizacji najlepiej przy wymianie okien zamiast opierać o stare węgarki jak to się kiedyś robiło, wstawić je zlicowane z elewacją, potem izolacja - do 15cm wygląda dobrze, do 20cm wygląda znośnie (zależnie jeszcze od wielkości okien), na końcu odpowiednie parapety, to jest chyba właściwa kolejność.

W twoim przypadku limituje cię już i wnęka w której jest wymienione okno (o ile jest bo to nie wynika z Twojej wypowiedzi) i szerokość parapetów i pozostaje ci dopasować takiej grubości by to jakoś wyglądało, by woda z parapetów nie spływała po elewacji i by miało maksymalnie dobre włąściwości izolacyjne, same kompromisy.

GraMar: tak o Twoim wyborze... Jeśli idziesz Tytanem - idź po całości, Caparolem - też wszystko i tak dalej. No chyba że... chcesz zrobić tanio. Dobra jest - licz się z tym, że za jakiś tam czas zacznie się sypać. Wersja dwa, kiedy nie idziesz systemem - bierzesz finalną wyprawę produkcji lokalnego przedsiębiorcy - wtedy też nic nie pomoże. Ale jak ładujesz kasę w firmowe...

GraMar: tak o Twoim wyborze... Jeśli idziesz Tytanem - idź po całości, Caparolem - też wszystko i tak dalej. No chyba że... chcesz zrobić tanio. Dobra jest - licz się z tym, że za jakiś tam czas zacznie się sypać. Wersja dwa, kiedy nie idziesz systemem - bierzesz finalną wyprawę produkcji lokalnego przedsiębiorcy - wtedy też nic nie pomoże. Ale jak ładujesz kasę w firmowe...

Nie strasz ludzi, że zacznie się sypać, dodaj po jakim czasie?

Zgadzam się co do gwarancji systemowej...

• 2 weeks później...