Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gfupik: nie straszę, że zacznie się sypać. Być może część z nich jest nawet robiona w jednej fabryce, albo dokładniej na składnikach z jednej firmy to jedna kwestia, inną jest to, że nie zawsze hasło "nasz grunt współpracuje z...." oznacza, że zawsze i wszędzie. Co chwila na rynku są nowe produkty, stare są delikatnie modyfikowane, a hasło nasz nowy produkt XY2 doskonale zastępuje XY1 i spełnia te same funkcje, ma lepsze parametry i można go stosować jako idealny zamiennik poprzednika należy między radosne bajeczki włożyć....

• 6 months później...
Mam dylemat, ponieważ wykonawca ocieplenia sugeruje aby zastosować biały styropian mocowany tylko na klej, zamiast szarego, który powinien być mocowany na kołki, które przez dziury pogarszają lambdę dla całej powierzchni elewacji, czy to ma sens?

Mam w projekcie 18 cm białego. Ze względu na to, iż przy tej grubości na dwóch oknach zakrył bym połowę ramy, kładę 16 cm szarego Termo organika termonium plus 0,031. Będzie kołkowany. Mój wykonawca docieplenia będzie wycinał otwornicą miejsca pod kołki a później zatykał je wyciętymi krążkami. Zrób tak samo. Widziałem taką realizację i powiem, że nie ma żadnych mostków termicznych. Pozdrawiam.

... KAŻDY materiał budowlany powinien być montowany zgodnie z zaleceniami producenta ... i "sztuką budowlaną" ;)

- a tu aktualne " Instrukcje i poradniki " dot. TermoOrganiki :

https://termoorganika.pl/instrukcje-i-poradniki

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Gość Konto usunięte_1*
Nie ubliżam nikomu.

Tak na zdrowy rozsądek więcej ciepła ucieka z domu poprzez otwarcie drzwi w celu wypuszczenia kota niż przez dyble plastikowe..

śmieszny przykład ale jak ja mojego kota muszę wpuścić i wypuścić ze 30 razy na dzień to śmieszne to już nie jest ale fakt

Nie ubliżam nikomu.

Tak na zdrowy rozsądek więcej ciepła ucieka z domu poprzez otwarcie drzwi w celu wypuszczenia kota niż przez dyble plastikowe..

Tu może nawet nie chodzi o te słynne mostki, jak o późniejszą widoczność każdego kołka pod warstwą tynku. Mróz wszędzie wlezie, nawet przez dziurkę od klucza i ładnie zobrazuje każdy kołek w styropianie. Tak mi się prznajmniej wydaje. Pozdrawiam.

Styropiany grafitowy, biały czy w kropki poza kolorem różnią się parametrami. Najważniejszym parametre styropianu jest lambda - λ będąca współczynnikiem przewodzenia ciepła, który decyduje o izolacyjności. Styropian grafitowy ma lepszą lambdę, czyli krótko mówiąc lepiej izoluje. Stosując cieńszą warstwę garfiowego styropianu np. 12 cm możemy uzyskać lepsze parametry ocieplenia domu niż przy zastosowaniu 12 cm tradycyjnego styropianu.

Można to łatwo sprawdzić na naszym konfiguratorze: https://termoorganika.pl/konfigurator

• 2 weeks później...
Doradźcie proszę, co lepsze: grubość 15 czy 20 cm przy współczynniku lambda32 ? Zastanawiamy się też między grafitem Austrotherm i Termo-Organiką. Budynek jest z 1982 r po generalnym remoncie. Ściany, no cóż, takie, jakie się wówczas budowało, dwuwarstwowe, pustak piankowy od wnętrza, pustka powietrzna i cegła od zewnątrz. W sumie grubość ścian wynosi 50 cm.

• 4 weeks później...
Moi od elewaacji nawet się nie wygłupiają z kołkami.

Hm, mam budynek pietrowy docieplony szarym styro. Na piane. Żadnego kołka. Przezyl juz ksawerego. Klejony 3 lata temu. Zuzycie od 3 lat za sezon podobne. 1,5% odchylki w zuzyciu. Z tego co pamietam nawet plyt nie szlifowali przed klejeniem.

Fart czy to kwestia czasu jak bede po wsi szukać?