Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

Witam! Może ktoś pomoże w wyborze? :)

Mam dom z lat 1950, ok 200m2, 2 cegły+pustka, ściany stare w wielu miejscach będę musiał skuć tynk bo się sypie i dobrze zagruntować...

Mam miejsce na max 15cm styropianu (dach więcej nie puści), planowo miało być 10cm austroterma 0.04 l...

Ale zdecydowałem dać max czyli 15cm (koszt daremny!), będę robił większość prac sam, tynk jedynie zostawie firmie.

Który styropian 15cm byście mi doradzili?

Myślałem nad austrothermem - 22zł za m2 przy 15cm, czy to dobra cena?

Zależy mi jednak by nie był to szary bo będą sytuacje gdy styropian będzie chwile goły na ścianie, poza tym nie pracowałem na szarym i nie chcę się wkopać...

Są opcje tańsze styropianu z podobną lambdą ale czy nie wyjdzie na to samo bo krzywy, etc?

Co byście wybrali w tej opcji 15cm?

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_1*
ja kleiłem arsanit-em 0,32grubość 12 cm grafit bo też dach mnie ograniczał ale też mam pustkę w ścianie więc jest dobrze kupiłem okazyjnie po 140 zł za 1m3 , mam tylko takie porównanie , siedzę często w garażu i pod dupę daję styropian jeden podłogowy termoorganika a drugi fasadowy właśnie arsanit i powiem że podłogowy termoorganiki jest splaszczony do połowy a ten drugi ugiął się o może 1 cm dziwne co :D kleiłem na piankę i nie żałuję , tylko przesadzałem i wyszło o 1/2 wiecej niż książki podają ale za to jest siła i zero kołków

• 3 weeks później...

Jeszcze raz :)

Jestem już przed zamówieniem styropianu na cały dom (200m2)

Styropian 12cm bo miejscami większego nie włoże...

Waham się między Austrothermem albo Thermoorganiką...

I tak:

Termoorganika:

Fasada Silver 0,04. Koszt zakupu to 3576 zł brutto.

Fasada Gold 0,038. Koszt zakupu to 3864 zł brutto.

Austrotherm:

Fassada 0,04. Koszt zakupu to 3552 zł brutto.

Fassada Super 0,038. Koszt zakupu to 3936 zł brutto

Którą opcję byscie wybrali?

Pomóżcie w decyzji :)

I czy ktoś kleił klejami Termoorganiki? Chcę dać cały system Kabe, ale jeszcze kuszę mnie kleje termoorganiki...