EWBUD 10.10.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 A to pierwsze slysze skad masz takie informacje? Ty coś kiedyś wspominałeś o nim chyba, że ma być..... albo coś mi się po..... ok. Tzn, że nie ma? To jaki ma? oprócz TO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.10.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 (edytowane) Generalnie jest tak: Caparol kupuje i odsprzedaje swoim dystrybutorom TO (na rynku europejskim, w PL nie praktykowane) oraz w systemach na welnie: Paroca i Rockwolla chociaz moze i sa jacys dystrybutorzy ktorzy kupuja TO przez Caparola z roznych powodow (nie maja umowy, nie maja limitu, nie chce im sie... czy co tam tylko). System to system, wiec na dobra sprawe w systemach docieplen Caparola nie ma wskazania na jaiegos konkretnego producenta, sa okreslone natomiast parametry techniczne plyt EPS w systemie KD600 czyli z tynkami akrylowymi i silikonowymi: http://caparol.pl/portals/_pl/Documents/AT_Capatect_KD_System_600_2011.pdf parametry okreslone sa w pkt. 2.1 aprobaty oraz w tabeli 3.1.3 Wiec kupujac styropian po prostu trzeba sprawdzic czy dany styropian spelnia te wymagania. Jezeli tak - jest to system Caparola a co za tym idzie - mozemy mowic o gwarancji producenta. Naturalnie.... pod warunkiem zastosowania wszytskich wytycznych aprobaty i zalecen wykonawczych producenta dot. wykonania elewacji metoda lekka-mokra. Oczywiscie - takie docieplenie powinno byc robione przez wykwalifikowana, certyfikowana ekipe... np. przez firme EWBUD Piotr Rudzki.... czyli forumowy ewbuxxxo, natomiast zestawnie materialowe, dobor systemu i rozwiazan, techniki barwienia z uwzglednieniem wszystkich skladowych - przez kogos kto ma pojecie o tym co ma w ofercie.... czyli.... ja ? Edytowane 10 Października 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 10.10.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Generalnie jest tak: Caparol kupuje i odsprzedaje swoim dystrybutorom TO (na rynku europejskim, w PL nie praktykowane) oraz w systemach na welnie: Paroca i Rockwolla chociaz moze i sa jacys dystrybutorzy ktorzy kupuja TO przez Caparola z roznych powodow (nie maja umowy, nie maja limitu, nie chce im sie... czy co tam tylko). System to system, wiec na dobra sprawe w systemach docieplen Caparola nie ma wskazania na jaiegos konkretnego producenta, sa okreslone natomiast parametry techniczne plyt EPS w systemie KD600 czyli z tynkami akrylowymi i silikonowymi: http://caparol.pl/portals/_pl/Documents/AT_Capatect_KD_System_600_2011.pdf parametry okreslone sa w pkt. 2.1 aprobaty oraz w tabeli 3.1.3 Wiec kupujac styropian po prostu trzeba sprawdzic czy dany styropian spelnia te wymagania. Jezeli tak - jest to system Caparola a co za tym idzie - mozemy mowic o gwarancji producenta. Naturalnie.... pod warunkiem zastosowania wszytskich wytycznych aprobaty i zalecen wykonawczych producenta dot. wykonania elewacji metoda lekka-mokra. Oczywiscie - takie docieplenie powinno byc robione przez wykwalifikowana, certyfikowana ekipe... np. przez firme EBUD Piotr Rudzki.... czyli forumowy ewbuxxxo, natomiast zestawnie materialowe, dobor systemu i rozwiazan, techniki barwienia z uwzglednieniem wszystkich skladowych - przez kogos kto ma pojecie o tym co ma w ofercie.... czyli.... ja ? ahaha, mistrzu reklamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 10.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Znaczy, że jak? Jak u mnie nie robi ocieplenia certyfikowana ekipa to nie mam gwarancji? Słabe to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 10.10.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 (edytowane) O jakim Knufie piszesz-bo ja opłaciłam za 30m3 podłoga 037 i czekam na transport Też nigdzie nie udało mi się obejrzeć, bo dużo handlowców z komputerkiem ale bez nawet A4 styropianu Odnośnie gwarancji KNAFa na ich systemy, to masz rację, jestem po konsultacji;) http://www.knauf-bauprodukte.pl/autoryzowanywykonawca/gwarancja.php Olianna masz z TO swoją gwarancję? Ja już się przyzwyczaiłem - ale wszystko jest do czasu - ciekawe jak tam teraz Knauf wygląda? Lepił ktoś? Bartek, o ile się nie mylę Caparol daje gwarancję systemową na jakimś styro z Knaufa? Czy jeszcze nie? Bo tak prawdę mówiąc: mam już dość temoorganiki..... Edytowane 10 Października 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.10.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 no i to jest standard w tych gwarancjach.... zapis taki lub podobny: . Montaż systemu musi być przeprowadzony przez firmę wykonawczą autoryzowaną przez Knauf Bauprodukte i zgodnie z zaleceniami montażu Knauf Bauprodukte,. Zarówno zakupy, jak i montaż przez autoryzowaną firmę muszą być udokumentowane fakturami. Marka Knauf Bauprodukte musi być wskazana na fakturach zakupu materiałów. Tak jest zawsze.Oliwka ma TO+Capatect Mineral System lub KD600 (jeszcze nie wiadomo) Sam styropian TO GOLD FASADA:EPS EN 13163 T(1)-L(2)-W(2)-Sb(2)-P(5)-BS100-DS(N)2-DS(70,-) 2–TR100spelnia a nawet przewyzsza minimalne wymagania systemu KD600 (mineral chyba ma tak samo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 10.10.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Generalnie jest tak: Caparol kupuje i odsprzedaje swoim dystrybutorom TO (na rynku europejskim, w PL nie praktykowane) oraz w systemach na welnie: Paroca i Rockwolla chociaz moze i sa jacys dystrybutorzy ktorzy kupuja TO przez Caparola z roznych powodow (nie maja umowy, nie maja limitu, nie chce im sie... czy co tam tylko). System to system, wiec na dobra sprawe w systemach docieplen Caparola nie ma wskazania na jaiegos konkretnego producenta, sa okreslone natomiast parametry techniczne plyt EPS w systemie KD600 czyli z tynkami akrylowymi i silikonowymi: http://caparol.pl/portals/_pl/Documents/AT_Capatect_KD_System_600_2011.pdf parametry okreslone sa w pkt. 2.1 aprobaty oraz w tabeli 3.1.3 Wiec kupujac styropian po prostu trzeba sprawdzic czy dany styropian spelnia te wymagania. Jezeli tak - jest to system Caparola a co za tym idzie - mozemy mowic o gwarancji producenta. Naturalnie.... pod warunkiem zastosowania wszytskich wytycznych aprobaty i zalecen wykonawczych producenta dot. wykonania elewacji metoda lekka-mokra. Oczywiscie - takie docieplenie powinno byc robione przez wykwalifikowana, certyfikowana ekipe... np. przez firme EBUD Piotr Rudzki.... czyli forumowy ewbuxxxo, natomiast zestawnie materialowe, dobor systemu i rozwiazan, techniki barwienia z uwzglednieniem wszystkich skladowych - przez kogos kto ma pojecie o tym co ma w ofercie.... czyli.... ja ? No fajnie, że pochwaliłeś - nawet bardzo miło - ale k... dlaczego przekręciłeś nazwę firmy? EWBUD powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 10.10.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Generalnie jest tak: Caparol kupuje i odsprzedaje swoim dystrybutorom TO (na rynku europejskim, w PL nie praktykowane) oraz w systemach na welnie: Paroca i Rockwolla chociaz moze i sa jacys dystrybutorzy ktorzy kupuja TO przez Caparola z roznych powodow (nie maja umowy, nie maja limitu, nie chce im sie... czy co tam tylko). System to system, wiec na dobra sprawe w systemach docieplen Caparola nie ma wskazania na jaiegos konkretnego producenta, sa okreslone natomiast parametry techniczne plyt EPS w systemie KD600 czyli z tynkami akrylowymi i silikonowymi: http://caparol.pl/portals/_pl/Documents/AT_Capatect_KD_System_600_2011.pdf parametry okreslone sa w pkt. 2.1 aprobaty oraz w tabeli 3.1.3 Wiec kupujac styropian po prostu trzeba sprawdzic czy dany styropian spelnia te wymagania. Jezeli tak - jest to system Caparola a co za tym idzie - mozemy mowic o gwarancji producenta. Naturalnie.... pod warunkiem zastosowania wszytskich wytycznych aprobaty i zalecen wykonawczych producenta dot. wykonania elewacji metoda lekka-mokra. Oczywiscie - takie docieplenie powinno byc robione przez wykwalifikowana, certyfikowana ekipe... np. przez firme EBUD Piotr Rudzki.... czyli forumowy ewbuxxxo, natomiast zestawnie materialowe, dobor systemu i rozwiazan, techniki barwienia z uwzglednieniem wszystkich skladowych - przez kogos kto ma pojecie o tym co ma w ofercie.... czyli.... ja ? A wracając do tego styro termoorganiki: czyli wiedziałem, że gdzieś dzwonią - ale w którym kościele to już nie wiedziałem Wiem już jak to było: pisałeś o gwarancji - i to co powyżej + napisałeś, że TO termonium plus spełnia te warunki i stąd mi się to wzięło. Czyli z czystym sumieniem zaczynamy rozglądać się za producentem dobrych, prostych styropianów - ale mam wrażenie, że będzie trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaworek 10.10.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Witam wszystkich,jestem właśnie na etapie ocieplania ścian z Solbetu styropianem KNAUF Therm EXPERT Fasada XTherm, uzywam kleju firmy Kreisel (chyba Styrlep 220)Materiał dojechał z fabryki kilka dni temu, generalnie jest ok, zdarzają się czasami płyty lekko odkształcone - te idą zazwyczaj na docinki.Chciałem zapytać czy dużym "błędem" byłoby pozostawienie na okres zimowy ścian z przyklejonym i przykołkowanym styropianem bez zaciągnięcia siatki? Przy okazji zapytam o długość kołków. W składzie "wciśnięto" mi o długości 24 cm co daje około 5 cm zatopienia w pustaka. Czy to nie za krótko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.10.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 zaworek: za krotko z kolkami. Nieosloniety styropian zolknie iraci swoje wlasciwosci, na wiosne trzeba bedzie tarowac sporo.... wiec lepiej to zaciagnac klejem i siatka Piotrek: przepraszam! W mi zjadlo przeciez wiem! juz poprawiam. Co do EPS: prosze bardzo, mozemy z Knaufem pogadac. Wiesz dlaczego KnaufTherm jest prosty? bo dla nich produkcja dla budownictwa to dodatkowa sprawa, a przynajmniej nie tak istotna. Knauf wiekszosc sprzedazy i produkcji swojej swego czasu jak jeszcze bylem u "zółto-czerwonego" dystrybutora Caparola kierowal do produkcji opakowan. i to sie chyba nie zmienilo. Tam bardzo wazna jest dokladnosc i spasowanie.... np te opakowania na zarcie termiczne... albo styro w pudelkach od telewizora.... to wszystko wlasnie glownie Knauf produkuje. Dlatego taka dokladnosc wymiarowa jest dla nich standardem To co gadac jutro z Knaufem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 11.10.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 spróbujmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.10.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 spróbujmy Klient nasz Pan od wtorku 11.10.2013 mozesz u mnie KnaufTherma sobie zamawiac. Ceny zblizone do TO. Czas realizacji w tej chwili 2-3 dni robocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszFM 13.10.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Z tego powodu iż nigdy nie maiłem czasu na liczenie powierzchni do ocieplenia miałem u siebie na budowie styropian 4 producentów, brałem to co było pod ręką w hurtowni. Ocieplenie robiłem sam. Zastosowałem najtańszy markowy klej firmy Kreisel. Moim zdaniem b. dobry. Na jednej ścianie mam EPS 040 gr. 20 cm, na drugiej EPS 031 15 cm w części mieszkalnej, a biały 040 w części garażowej a na trzeciej trochę EPS 033 frezowanego i 040 o grub. 10 cm. W rękach miałem też inne styropiany ... niektóre tak lekkie, że w ogóle bez sensu czymś takim ocieplać. Tylko jedne producent spełniał wagę minimalną. Styropian przed nałożeniem kleju przyklejaniem do ściany przecierałem tarką. Ściany nie kołkowałem wcale. troche boję się o szczyty bo mają po 11 m wysokości. Ale pierwszy szczyt robiłem rok temu i jeszcze wisi .... Jeśli styropian grafitowy to ten prawdziwy 031 marki Swisspor np.: http://www.styropiangrafitowy.pl/p,271,styropian-grafitowy-eps-031-fasada-20-cm.html on ma wagę 4,35 kg na paczkę jeśli biały to 040 i ciężar co najmniej 3,75 kg na paczkę np: http://www.cennikstyropianu.pl/p,446,styropian-swisspor-eps-040-20-cm.html Podsumowując lepiej zastosować styropian grafitowy 15 cm niż 20 cm eps 040, 20 cm to już spora szerokość przy oknach. Jest spora różnica pomiędzy ociepleniem pomieszczeń 10cm a pomieszczeń styropianem 15 cm grafitowym. Chyba dokleję tam jeszcze na koniec 5 cm grafitowego... Waże jest aby także dobrze ocieplić posadzki. W domu u rodziców było standardowo 10 cm i tam nie mogłem nigdy na boso chodzić. Dlatego u mnie jest 25 cm EPS 100 037. Prawdziwy komfort. Dach wełna mieralna skalna z Rockwoola Toprock super 18 cm pomiedzy krokwiami i 10cm Superrock w płytach . Dlaczego mineralna a nie szklana? Lepiej wygłusza, i nie chłonie w ogóle wilgoci. Jedno pomieszczenie miałem ocieplone szklaną, ale dach przeciekał i się mocno zmoczyła, grzyb się zrobił była do wyrzucenia. A tą z Rockwoola dało się osuszyć, woda sama z niej wypłynęła i grzyb nie chwycił. Fajnie wygłusza na prawdę, komfort, od ulicy nic nie słychać. Styropian w ogóle nie wyciasza. Nie jest znacząco droższa http://www.wełnamineralna.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.10.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Klient nasz Pan od wtorku 11.10.2013 mozesz u mnie KnaufTherma sobie zamawiac. Ceny zblizone do TO. Czas realizacji w tej chwili 2-3 dni robocze To może spróbujemy.... Pogadam z inwestorem i może zamówimy..... Dobry czas realizacji i jeśli będzie prosty styro...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.10.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Czekam na Knauf podłoga od tygodnia i nadal nic nikt nie wie... Klient nasz Pan od wtorku 11.10.2013 mozesz u mnie KnaufTherma sobie zamawiac. Ceny zblizone do TO. Czas realizacji w tej chwili 2-3 dni robocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.10.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Czekam na Knauf podłoga od tygodnia i nadal nic nikt nie wie... Ale jak to nie wie??? Nie ma terminu realizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.10.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 nie ma, kręcą coś o czwartku, najwcześniej, nic nie jest ustalone jeszcze #$%*&^ Tak to jest, jak się trzyma moje pieniądze jednośnie jak klienta na smyczy Ale jak to nie wie??? Nie ma terminu realizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 nie ma, kręcą coś o czwartku, najwcześniej, nic nie jest ustalone jeszcze #$%*&^ Tak to jest, jak się trzyma moje pieniądze jednośnie jak klienta na smyczy na W-we 2-3dni z tego co mowil handlowiec KnaufTherma w tej chwili.... wiec to dystrybutora wina. GraMar niech Ci podadza nr zamowienia do Knaufa i sama sobie zadzwon do PH i sie dowiesz u zrodla. Piotrek - TO rozladowane ostatnio 3 lata temu rozladowywalem styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.10.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 dzwoniłam dziś do Knaufa- tel.468570627 na W-we 2-3dni z tego co mowil handlowiec KnaufTherma w tej chwili.... wiec to dystrybutora wina. GraMar niech Ci podadza nr zamowienia do Knaufa i sama sobie zadzwon do PH i sie dowiesz u zrodla. Piotrek - TO rozladowane ostatnio 3 lata temu rozladowywalem styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.10.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 667-662-217 tel do PH regionalnego na Warszawe i pewnie okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts