Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Generalnie jest tak:

Caparol kupuje i odsprzedaje swoim dystrybutorom TO (na rynku europejskim, w PL nie praktykowane) oraz w systemach na welnie: Paroca i Rockwolla chociaz moze i sa jacys dystrybutorzy ktorzy kupuja TO przez Caparola z roznych powodow (nie maja umowy, nie maja limitu, nie chce im sie... czy co tam tylko).

System to system, wiec na dobra sprawe w systemach docieplen Caparola nie ma wskazania na jaiegos konkretnego producenta, sa okreslone natomiast parametry techniczne plyt EPS w systemie KD600 czyli z tynkami akrylowymi i silikonowymi:

http://caparol.pl/portals/_pl/Documents/AT_Capatect_KD_System_600_2011.pdf

parametry okreslone sa w pkt. 2.1 aprobaty oraz w tabeli 3.1.3

Wiec kupujac styropian po prostu trzeba sprawdzic czy dany styropian spelnia te wymagania.

Jezeli tak - jest to system Caparola a co za tym idzie - mozemy mowic o gwarancji producenta.

Naturalnie.... pod warunkiem zastosowania wszytskich wytycznych aprobaty i zalecen wykonawczych producenta dot. wykonania elewacji metoda lekka-mokra.

Oczywiscie - takie docieplenie powinno byc robione przez wykwalifikowana, certyfikowana ekipe... np. przez firme EWBUD Piotr Rudzki.... czyli forumowy ewbuxxxo, natomiast zestawnie materialowe, dobor systemu i rozwiazan, techniki barwienia z uwzglednieniem wszystkich skladowych - przez kogos kto ma pojecie o tym co ma w ofercie.... czyli.... ja ? :)

Edytowane przez fighter1983

Generalnie jest tak:

Caparol kupuje i odsprzedaje swoim dystrybutorom TO (na rynku europejskim, w PL nie praktykowane) oraz w systemach na welnie: Paroca i Rockwolla chociaz moze i sa jacys dystrybutorzy ktorzy kupuja TO przez Caparola z roznych powodow (nie maja umowy, nie maja limitu, nie chce im sie... czy co tam tylko).

System to system, wiec na dobra sprawe w systemach docieplen Caparola nie ma wskazania na jaiegos konkretnego producenta, sa okreslone natomiast parametry techniczne plyt EPS w systemie KD600 czyli z tynkami akrylowymi i silikonowymi:

Wiec kupujac styropian po prostu trzeba sprawdzic czy dany styropian spelnia te wymagania.

Jezeli tak - jest to system Caparola a co za tym idzie - mozemy mowic o gwarancji producenta.

Naturalnie.... pod warunkiem zastosowania wszytskich wytycznych aprobaty i zalecen wykonawczych producenta dot. wykonania elewacji metoda lekka-mokra.

Oczywiscie - takie docieplenie powinno byc robione przez wykwalifikowana, certyfikowana ekipe... np. przez firme EBUD Piotr Rudzki.... czyli forumowy ewbuxxxo, natomiast zestawnie materialowe, dobor systemu i rozwiazan, techniki barwienia z uwzglednieniem wszystkich skladowych - przez kogos kto ma pojecie o tym co ma w ofercie.... czyli.... ja ? :)

ahaha, mistrzu reklamy :D

O jakim Knufie piszesz-bo ja opłaciłam za 30m3 podłoga 037 i czekam na transport

Też nigdzie nie udało mi się obejrzeć, bo dużo handlowców z komputerkiem ale bez nawet A4 styropianu :p

Odnośnie gwarancji KNAFa na ich systemy, to masz rację, jestem po konsultacji;)

http://www.knauf-bauprodukte.pl/autoryzowanywykonawca/gwarancja.php

Olianna :) masz z TO swoją gwarancję?

Ja już się przyzwyczaiłem - ale wszystko jest do czasu - ciekawe jak tam teraz Knauf wygląda?

Lepił ktoś?

Bartek, o ile się nie mylę Caparol daje gwarancję systemową na jakimś styro z Knaufa? Czy jeszcze nie?

Bo tak prawdę mówiąc: mam już dość temoorganiki.....

Edytowane przez GraMar

no i to jest standard w tych gwarancjach.... zapis taki lub podobny:

. Montaż systemu musi być przeprowadzony przez firmę wykonawczą autoryzowaną przez Knauf Bauprodukte i zgodnie z zaleceniami montażu Knauf Bauprodukte,

. Zarówno zakupy, jak i montaż przez autoryzowaną firmę muszą być udokumentowane fakturami. Marka Knauf Bauprodukte musi być wskazana na fakturach zakupu materiałów.

Tak jest zawsze.

Oliwka ma TO+Capatect Mineral System lub KD600 (jeszcze nie wiadomo)

Sam styropian TO GOLD FASADA:

EPS EN 13163 T(1)-L(2)-W(2)-Sb(2)-P(5)-BS100-DS(N)2-DS(70,-) 2–TR100

spelnia a nawet przewyzsza minimalne wymagania systemu KD600 (mineral chyba ma tak samo)

Generalnie jest tak:

Oczywiscie - takie docieplenie powinno byc robione przez wykwalifikowana, certyfikowana ekipe... np. przez firme EBUD Piotr Rudzki.... czyli forumowy ewbuxxxo, natomiast zestawnie materialowe, dobor systemu i rozwiazan, techniki barwienia z uwzglednieniem wszystkich skladowych - przez kogos kto ma pojecie o tym co ma w ofercie.... czyli.... ja ? :)

No fajnie, że pochwaliłeś - nawet bardzo miło - ale k... dlaczego przekręciłeś nazwę firmy? EWBUD powinno być :)

Generalnie jest tak:

A wracając do tego styro termoorganiki:

czyli wiedziałem, że gdzieś dzwonią - ale w którym kościele to już nie wiedziałem :)

Wiem już jak to było:

pisałeś o gwarancji - i to co powyżej + napisałeś, że TO termonium plus spełnia te warunki i stąd mi się to wzięło.

Czyli z czystym sumieniem zaczynamy rozglądać się za producentem dobrych, prostych styropianów - ale mam wrażenie, że będzie trudno :)

Witam wszystkich,

jestem właśnie na etapie ocieplania ścian z Solbetu styropianem KNAUF Therm EXPERT Fasada XTherm, uzywam kleju firmy Kreisel (chyba Styrlep 220)

Materiał dojechał z fabryki kilka dni temu, generalnie jest ok, zdarzają się czasami płyty lekko odkształcone - te idą zazwyczaj na docinki.

Chciałem zapytać czy dużym "błędem" byłoby pozostawienie na okres zimowy ścian z przyklejonym i przykołkowanym styropianem bez zaciągnięcia siatki?

Przy okazji zapytam o długość kołków. W składzie "wciśnięto" mi o długości 24 cm co daje około 5 cm zatopienia w pustaka. Czy to nie za krótko?

zaworek: za krotko z kolkami. Nieosloniety styropian zolknie iraci swoje wlasciwosci, na wiosne trzeba bedzie tarowac sporo.... wiec lepiej to zaciagnac klejem i siatka

Piotrek: przepraszam! W mi zjadlo :p przeciez wiem! juz poprawiam.

Co do EPS: prosze bardzo, mozemy z Knaufem pogadac. Wiesz dlaczego KnaufTherm jest prosty? bo dla nich produkcja dla budownictwa to dodatkowa sprawa, a przynajmniej nie tak istotna. Knauf wiekszosc sprzedazy i produkcji swojej swego czasu jak jeszcze bylem u "zółto-czerwonego" dystrybutora Caparola kierowal do produkcji opakowan. i to sie chyba nie zmienilo. Tam bardzo wazna jest dokladnosc i spasowanie.... np te opakowania na zarcie termiczne... albo styro w pudelkach od telewizora.... to wszystko wlasnie glownie Knauf produkuje.

Dlatego taka dokladnosc wymiarowa jest dla nich standardem :)

To co gadac jutro z Knaufem?

Z tego powodu iż nigdy nie maiłem czasu na liczenie powierzchni do ocieplenia miałem u siebie na budowie styropian 4 producentów, brałem to co było pod ręką w hurtowni. Ocieplenie robiłem sam. Zastosowałem najtańszy markowy klej firmy Kreisel. Moim zdaniem b. dobry. Na jednej ścianie mam EPS 040 gr. 20 cm, na drugiej EPS 031 15 cm w części mieszkalnej, a biały 040 w części garażowej a na trzeciej trochę EPS 033 frezowanego i 040 o grub. 10 cm. W rękach miałem też inne styropiany ... niektóre tak lekkie, że w ogóle bez sensu czymś takim ocieplać. Tylko jedne producent spełniał wagę minimalną. Styropian przed nałożeniem kleju przyklejaniem do ściany przecierałem tarką. Ściany nie kołkowałem wcale. troche boję się o szczyty bo mają po 11 m wysokości. Ale pierwszy szczyt robiłem rok temu i jeszcze wisi :) ....

Jeśli styropian grafitowy to ten prawdziwy 031 marki Swisspor np.:

http://www.styropiangrafitowy.pl/p,271,styropian-grafitowy-eps-031-fasada-20-cm.html on ma wagę 4,35 kg na paczkę

jeśli biały to 040 i ciężar co najmniej 3,75 kg na paczkę np:

http://www.cennikstyropianu.pl/p,446,styropian-swisspor-eps-040-20-cm.html

Podsumowując lepiej zastosować styropian grafitowy 15 cm niż 20 cm eps 040, 20 cm to już spora szerokość przy oknach. Jest spora różnica pomiędzy ociepleniem pomieszczeń 10cm a pomieszczeń styropianem 15 cm grafitowym. Chyba dokleję tam jeszcze na koniec 5 cm grafitowego...

Waże jest aby także dobrze ocieplić posadzki. W domu u rodziców było standardowo 10 cm i tam nie mogłem nigdy na boso chodzić. Dlatego u mnie jest 25 cm EPS 100 037. Prawdziwy komfort. Dach wełna mieralna skalna z Rockwoola Toprock super 18 cm pomiedzy krokwiami i 10cm Superrock w płytach . Dlaczego mineralna a nie szklana? Lepiej wygłusza, i nie chłonie w ogóle wilgoci. Jedno pomieszczenie miałem ocieplone szklaną, ale dach przeciekał i się mocno zmoczyła, grzyb się zrobił była do wyrzucenia. A tą z Rockwoola dało się osuszyć, woda sama z niej wypłynęła i grzyb nie chwycił.

Fajnie wygłusza na prawdę, komfort, od ulicy nic nie słychać. Styropian w ogóle nie wyciasza. Nie jest znacząco droższa http://www.wełnamineralna.pl

Klient nasz Pan :) od wtorku 11.10.2013 mozesz u mnie KnaufTherma sobie zamawiac. Ceny zblizone do TO. Czas realizacji w tej chwili 2-3 dni robocze

To może spróbujemy....

Pogadam z inwestorem i może zamówimy.....

Dobry czas realizacji i jeśli będzie prosty styro...... :)

nie ma, kręcą coś o czwartku, najwcześniej, nic nie jest ustalone jeszcze :bash: #$%*&^

Tak to jest, jak się trzyma moje pieniądze jednośnie jak klienta na smyczy

na W-we 2-3dni z tego co mowil handlowiec KnaufTherma w tej chwili.... wiec to dystrybutora wina.

GraMar niech Ci podadza nr zamowienia do Knaufa i sama sobie zadzwon do PH i sie dowiesz u zrodla.

Piotrek - TO rozladowane :) ostatnio 3 lata temu rozladowywalem styropian :)

dzwoniłam dziś do Knaufa- tel.468570627

na W-we 2-3dni z tego co mowil handlowiec KnaufTherma w tej chwili.... wiec to dystrybutora wina.

GraMar niech Ci podadza nr zamowienia do Knaufa i sama sobie zadzwon do PH i sie dowiesz u zrodla.

Piotrek - TO rozladowane :) ostatnio 3 lata temu rozladowywalem styropian :)