Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dach zrobiony rok temu. Dzisiaj zauważyłem, ze nad częścią niższą domu ( nad garażem) jest jedna murłata od góry jest pęknięta na całej długości. Pęknięcia są ( patrząc od wewnątrz domu) za śrubą mocującą murłate do wieńca, czyli krokwie wypychają tą czesć murłaty na zewnątrz ( tą która nie ma mocowania do wieńca). Są to dośc duże pękniecia ( nawet do 1 cm) i dosc głebokie ( weszła na calą długosc wykałaczka).

Mam juz okna, tynki wew. wylewki, inst. elekt.

Co robić ? Skrecać tą murłate poziomo ( dwie pękniete czesci) czy rozbierać cały dach nad garażem i ją wymieniać?

DSCN6973 - Kopia.JPG

DSCN6972 - Kopia.JPG

DSCN6974 - Kopia.JPG

DSCN6975 - Kopia.JPG

DSCN6976 - Kopia.JPG

Edytowane przez okojan
Pomyłka w nazwie - tytule. Pękła murłata a nie płatew

Znalazłem zdiecie ( przerobiłem).Ktos mial inny problem kiedyś.Doradzał wtedy min. Pan A.W

Moze coś takiego?

Przecież za rozbiórkę dachu i ponowne zrobienie zapłace krocie.......... a i inne rzeczy trzeba bedzie robić na nowo ( alarm pociągniety, prąd, ocieplenie szczytów, rynny itp.)

6935a1c7ad359bfamed.jpg

Znalazłem zdiecie ( przerobiłem).Ktos mial inny problem kiedyś.Doradzał wtedy min. Pan A.W

Moze coś takiego?

Przecież za rozbiórkę dachu i ponowne zrobienie zapłace krocie.......... a i inne rzeczy trzeba bedzie robić na nowo ( alarm pociągniety, prąd, ocieplenie szczytów, rynny itp.)

Bez paniki , drewno ,zwłaszcza grube przekroje , czasem pękają i nic na to nie poradzisz , taki urok tego materiału. Zastosój łącznik krokwiowy , 2 szt ,lewą i prawą dla każdej krokwi, w każdy wkręć ze 6 wkrętów( 3 w krokiew, 3 w murłatę) fi 4mm długie na 50mm , dadatkowo pod każdą śrubę wieńca dać kawałek (kwadrat) blachy ze 4mm z otworami wzdłuż boków i zbić gwożdziami by murłata dalej się nie rozłaziła ALBO poziomo ,bliżej górnej krawędzi ,przewiercić murłatę , w pobliżu krokwi, i skręcić ją szpilką m10 z poszerzonymi podkładkami. Jeżeli murłata pekła również na zewnątrz , trzeba ją dodatkowo zabezpieczyć ,kawałkiem blachy,przed wodą by nie zbierała się w szczelinie.

Wygląda na typowe pęknięcia snącego drewna. Na podstawie zdjęć trudno profesjonalnie doradzić. Konieczne oględziny. Wymiana murłaty nieuzasadniona ewentualne wzmocnienia miejscowe. Pozdrawiam.

Dziekuje za porady.

W dniu dzisiejszym dekarz wzmocnił w kilku miejscach stalowymi blachami długosci 30 cm i wysokosci murłaty z dwuch stron, przewiercając murłate i wkładając szpilki.