Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki - brak kątow

Recommended Posts

witam, jestesmy wstepnie umowieni z ekipa na tynki cementowo - wpienne z ich materiałem.... Wszystko moze ok, bo niby ekipe polecił inny polecany tynkarz (nie miał terminu), sprzataja po sobie itp... ale po pomiarze powiedziano nam, ze nie beda wyprowadzac kątow... ze niby to nie bedzie zauwazalne??? i co z tym teraz zrobic? przeciez katy powinny byc zachowane - narozniki wyprowadzone, sciany bez fal.... jak nie wyprowadzaja winkielkow to co jak przyjdzie do kładzenia płytek, meblowania... Rozumie, ze ich materiał i nie chca nadkładac... no ale płaci sie chyba za dobrze wykonana prace... dac sobie spokój i szukac innych?

jest jeszcze jedna ciekawostka...

kąty w łazience... wyobraź sobie że tynkarze w rogu gdzie masz mieć np brodzik zostawili kąt ostry - mniejszy niż 90 stopni...

jak tam upchniesz brodzik? :)

ale nie martw się ja tam mam teraz :)

murarze zostawili mi proste ściany - tynkarze połozyli tynki i pojawił się problem... zerknij na moje tynki w stopce :)

no pewnie, w wielu miejscach nie jest to istotne - nawet tego się nie zauważy.

Ważne miejsca są np w łazience, gdzie jest brodzik lub kuchnia, w której wiszą szafki - ale to nie problem. U mnie w kuchni nie było kąta prostego, ale stolarz zrobił pomiar i frezował szafkę wiszącą i pasuje jak ulał....

Wg mnie tak, no wyobraź sobie że długa na 10m ściana nie ma kąta prostego z drugą. Żeby wyrównać to przykładowo trzeba by na jej początku narzucić 1cm tynku, ale już na końcu 10cm żeby zachować płaszczyznę.

U mnie tak właśnie zostało to zrobione .

Tynki sa zrobione na siatce Rabitza. Więc nawet te konieczne 10 cm, ładnie się trzyma.

Niemniej musisz się liczyć z tym, że takie tynki nie będą tanie. Pomijam już koszt dodatkowego materiału, ale roboty jest znacznie więcej.

Zastanów się czy warto i w których miejscach jest to naprawdę konieczne.