Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fugowanie tarasu (baza - klej poliuretanowy) ?

MagnetoX

Recommended Posts

Witam,

Proszę o informację czy można taras wykonać w ten sposób:

1. Warstwa spadkowa (na płycie)

2. Hydroizolacja Sikabond T8

3. Płytki klejone na Sikabond T8

4. Fugowanie - fuga cementowa elastyczna Sopro lub Ceresit.

Wiem, że fugi dla podkładu poliuretanowego powinny być raczej z tego samego materiału (Tak mam zrobione balkony - Sikabond T8 + Sikaflex 11FC) ale nie wygląda to zbyt elegancko (bardziej przemysłowo). Fugi cementowe wyglądają zdecydowanie lepiej, łatwiej się nakłada i mają zdecydowanie większy wybór kolorów. Czy na tak elastycznym materialne jakakolwiek fuga cementowa elastyczna podoła ?

Fugi poliuretanowe można malować, czy wiecie czym można taką fugę pomalować ? Jaką farbą ?

Pozdrawiam

Fuguj cementową jak kolega radzi, fuga i tak co do zasady ma trzymać się ścianek a nie podłoża (dlatego np. dylatacje wypełnia się wstępnie sznurem).

Z kolorami z poliuretanach, a także fugach elastycznych cementowych, jest dlatego tak, że kolor osłabia fugę, a dodatkowo ciemne kolory płowieją i zbytnio się nagrzewają, a jasne brudzą. Z tego powodu wśród poważnych producentów chemii cementowe fugi elastyczne tarasowe występują w licznych kolorach....odcieni szarości ;)

Przykłady:

PCI Flexfug: piaskowoszary, manhatan (jasnoszary), bazalt

PCI Durafug NT: szary

PCI Megafug: bazalt, jasnoszara, cementowoszara

ASO-Flexfuge: biały, średnioszary, cementowoszary, antracyt

W dodatku to wszystko dostosowane jest do poliuretanów by fugi dylatacyjne i obwodowe były pod kolor.

Ale nie jesteś sam, często klientom usilnie tłumaczę czemu tylko szare są do wyboru, jak oni (częściej one) widzieli takie ładne np. brokatowe (często epoksydy nienadające się na zewnątrz).

Fuguj cementową jak kolega radzi, fuga i tak co do zasady ma trzymać się ścianek a nie podłoża (dlatego np. dylatacje wypełnia się wstępnie sznurem).

Z kolorami z poliuretanach, a także fugach elastycznych cementowych, jest dlatego tak, że kolor osłabia fugę, a dodatkowo ciemne kolory płowieją i zbytnio się nagrzewają, a jasne brudzą. Z tego powodu wśród poważnych producentów chemii cementowe fugi elastyczne tarasowe występują w licznych kolorach....odcieni szarości ;)

Przykłady:

PCI Flexfug: piaskowoszary, manhatan (jasnoszary), bazalt

PCI Durafug NT: szary

PCI Megafug: bazalt, jasnoszara, cementowoszara

ASO-Flexfuge: biały, średnioszary, cementowoszary, antracyt

W dodatku to wszystko dostosowane jest do poliuretanów by fugi dylatacyjne i obwodowe były pod kolor.

Ale nie jesteś sam, często klientom usilnie tłumaczę czemu tylko szare są do wyboru, jak oni (częściej one) widzieli takie ładne np. brokatowe (często epoksydy nienadające się na zewnątrz).

Czy fugi Sopro są złe ? :)

Z natury nie ;) Ja jestem spaczony bo nie korzystam z firm obecnych w marketach i staram się nie komentować ich jakości. Skoro robiłeś resztę Siką, to Sopro w tym towarzystwie jest mniej poważne ;)

Ale to tylko fuga...

Mam podobnie...

Tyle masz porzadnych fug... tyle ze nie w marketach: Basf-PCI, Botament, Kerakoll - cenowo wszytsko podobne do Sopro

Mam jeszcze jedno pytanie. Aby nie iść w zbyt duże koszty interesuje mnie użycie kleju na zewnątrz PCI Nanolight (lub może Nanoflott ?!) zamiast sika T8. Czy można w strefie cokołu dać poliuretan (T8 Sika - zostało mi pół wiadra) a później do tego kleić płytki na klej PCI ? Czy taki klej cementowy będzie się trzymał poliuretanu ?

A izolacja (zapewne Seccoral) to jest tani? :) Można użyć tańszej a równie dobrej alternatywy, też BASF: Masterseal 545 ale taśmy, chociażby tańszej opcji PCI Pecitape Obiekt nie da się niczym zastąpić na dylatacjach strefowych, obwodowych czy przy blacharce.

Odpowiadając na twoje poprzednie pytanie: poliuretan betonu trzyma sie bardzo dobrze, ale czy odwrotnie - klej cementowy do poliuretanu to nie sprawdzałem. Nanolight ma bardzo dobrą przyczepność, ale należałoby to sprawdzić. Ewentualnie T8 wykorzystaj do klejenia blacharki, taśm do progów okiennych i innych newralgicznych miejsc.