pychy 19.08.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam.Od roku jestem użytkownikiem pompy powietrze-woda o mocy 7kW (A7/W35) z inwerterem. System zaopatrzony jest w bufor 150l oraz zasobnik na c.w.u.W trybie grzania c.o. pracują bez przerwy dwie pompki obiegowe, jedna na odcinku pompa-bufor, a druga na odcinku bufor-podłogówka. Dom 130m2 po podłogach, 100% podłogówka, małopolska, temperatura w domu w sezonie grzewczym 21,5 stopnia C.System jest opomiarowany ciepłomierzem oraz licznikiem kWh. Po roku użytkowania pomiary wskazują na:- zużycie ciepła na cele c.o. 18GJ/rok (ciepłomierz)- zużycie ciepłą na cele cwu 10GJ/rok (ciepłomierz, 3 osoby)- zużycie prądu przez pompę ciepła 3892kWh, w tym kompresor, defrosty, elektronika, dwie pompki obiegowe pracujące 24h, kabel grzejny pracujący 24h od temperatury zero w dół SCOP roczny wynosi dokładnie 2.0 (łącznie dla c.o. i c.w.u). Zapotrzebowanie budynku na ciepło jest bardzo małe (18GJ/rok), natomiast na niski SCOP wpłynęło zużycie prądu przez dodatkowe urządzenia. Muszę pozbyć się conajmniej bufora i jednej pompki plus może jeszcze kabla grzejnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.08.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Przyjrzyj się też odszranianiu, czy zawsze występuje wtedy, gdy jest niezbędny i trwa tyle ile potrzeba. Zwróć też uwagę na grzałkę karteru, nie ma potrzeby by grzala non stop gdy pompa nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.08.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) bufor i dodatkowa pompka to błąd (chyba ,ze jest kominek) Dzięki z konkret .A jak pc Kabel grzejne włączaj ręcznie tyko jak potrzeba Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 19.08.2013 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Pompa Dimplex Lia 7im (tak na prawdę to pompa KVS). Bufor jest niezbędny do gwarancji i niestety nie ma innej możliwości sterowania pompkami obiegowymi niż ciągła praca 24h. Co do kabla grzejnego to również jest on sterowany z płyty głównej urządzenia ale to akurat dało by się przerobić na ręczne sterowanie. Jak minie gwarancja to zlikwiduję bufor i drugą pompkę obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.08.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 SCOP roczny wynosi dokładnie 2.0 (łącznie dla c.o. i c.w.u). Dzięki za konkretny wynik. Czy dałbyś radę oszacować jakie by było zużycie i COP po odliczeniu dodatkowej obiegówki i może kabla grzejnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 19.08.2013 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Kabel grzejny o mocy 60W pracuje od zera stopni w dół. Ile godzin o takich temperaturach było w sezonie nie wiem i w związku z tym nie wiem ile energii w kWh on pobrał.Jeżeli chodzi o pompkę obiegową między buforem c.o. a podłogówką to jest to grundfoss 25-60 pracujący na II biegu, na którym pobiera chyba 70W mocy. Sezon u mnie trwał równe 6 miesięcy, więc 0,070kWx6miesięcyx30dnix24godzin=302kWh. Brak tej pompki daje SCOP już 2,16.Dzwoniłem dzisiaj do dimplexa i ten model tak po prostu ma, że nie gasi pompki obiegowej i koniec.Gdyby obejść bufor, który również generuje pewne straty i wysterować kable grzejny sterownikiem pokojowym, tym samym który uruchamia grzanie, to SCOP jeszcze się podniesie.Jak to wszystko zrobię to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 19.08.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 To jest konkret!Dzięki!Próbowałem teraz znaleźć batalię ze sterowaniem pompą, tu na forum, ale nie ma szans... Jednemu człowiekowi włączała się bodajże grzałka w czasie, gdy nie powinna. Nie zorientowałby się, gdyby nie przejrzał wykresów - monitoruje pompę komputerem - bo zużycie prądu nie było niepokojące. Okazało się, że jakiś jeden parametr był źle ustawiony - z poziomu instalatora. Wniosek - masz bardzo dobre wyniki, a niewykluczone, że mogą być jeszcze lepsze. I mnie to cieszy, bo myślę o podobnym do Twojego rozwiązaniu - ppci 7kW.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 czy to na pewno inwerter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.08.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Najwięcej tracisz na drugiej pompie obiegowej (policzyłeś). Ale skoro ona jest za buforem, to po co chodzi 24h??? wysteruj zwykłym niezależnym termostatem lub mądrzejszym z próbkowaniem. Dalej tracisz na buforze (pewnie 100-200kwh ciepła czyli połowa z tego to en. el.), Dalej tracisz na ciągłej pracy głównej pompy obiegowej - sprawdź jeszcze raz czy na pewno musi pracować 24h. W końcu jak bufor osiągnie temp. to PC musi się wyłączyć. Chyba że masz tylko termostat, bez pogodówkiKable grzejne tacy dolnej - za dużo nie powalczysz - raptem niecałe 2 tys h poniżej 0 stopni dla stacji pogodowej KatowiceJak chcesz już nimi sterować to nie z termostatu pokojowego tylko musisz zgrać je z odszranianiem.pdzr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 19.08.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 W dimplexie potwierdzili, że główna pompa obiegowa niestety pracuje non stop nawet jak sprężarka się wyłączy, tak wymyślił producent. Zrozumiałe by to było gdyby urządzenie pracowało tylko na krzywej grzewczej ale u mnie grzanie wywyoływane jest przez sygnał z regulatora pokojowego.Sterowania drugiej pompki nie ma, po prostu pracuje cały czas ale w sumie można by ją sterować przy pomocy regulatora pokojowego, tego który daje sygnał płycie głównej, że ma włączyć kompresor i mógłby jednocześnie przy pomocy przekaźnika uruchamiać drugą pompkę obiegową właśnie.Spotkam się z moim instalatorem i czuję, że bufor i druga pompka zniknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.08.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 W dimplexie potwierdzili, że główna pompa obiegowa niestety pracuje non stop nawet jak sprężarka się wyłączy, tak wymyślił producent. Zrozumiałe by to było gdyby urządzenie pracowało tylko na krzywej grzewczej ale u mnie grzanie wywyoływane jest przez sygnał z regulatora pokojowego.Sterowania drugiej pompki nie ma, po prostu pracuje cały czas ale w sumie można by ją sterować przy pomocy regulatora pokojowego, tego który daje sygnał płycie głównej, że ma włączyć kompresor i mógłby jednocześnie przy pomocy przekaźnika uruchamiać drugą pompkę obiegową właśnie. Spotkam się z moim instalatorem i czuję, że bufor i druga pompka zniknie.... witam nie znam tej pompy być może bufor potrzeby jest do procesu odszraniania? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.08.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Rzeczywiście, dziwna sprawa z tym buforem, bo 150 litrów to żaden bufor. Tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.08.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 pychy, korzystasz z taniej taryfy nocnej, czy całodobowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 20.08.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Korzystam z płaskiej całodobowej taryfy G11 ale chyba przejdę na rok testowo na G12W.Odnośnie bufora to spełnia od rolę sprzęgła hydraulicznego w razie konieczności podłączenia innego źródła oraz zwiększa pojemność układu w celu zmniejszenia ilości startów sprężarki. W takim układzie znajduje się również większa ilość ciepła potrzebna do odszraniania wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 20.08.2013 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 I jeszcze jedno.Zbiornik na cwu grzeję do 45 stopni C ale czynnikiem o temperaturze 55 stopni bo tyle daje pompa ciepła na wyjściu podczas grzania cwu. I tutaj wysoka temperatura na wyjściu jednostki wewnętrznej również obniża SCOP. Muszę ograniczyć produkcje cwu do jednego razu dziennie o wybranej porze bo teraz mam 24h utrzymywanie temperatury, czyli straty ze zbiornika i cyrkulacji nawet jak nas nie ma w domu powodują i tak grzanie cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 20.08.2013 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Dimplex Lia 7im, tak na prawdę to marka KVS kupiona przez dimplexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.08.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki. Jak na PC PP wyniki całkiem sensowne, ale konieczność rozmrażania skraplacza zabija dodatkowe oszczędności. Rozumiem że w domu wentylacja grawitacyjna? PS przepraszam za poprzednie powielenie pytania, nie zauważyłem że w drugim swoim poście podałeś model. :/ Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.08.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) W trybie grzania c.o. pracują bez przerwy dwie pompki obiegowe, jedna na odcinku pompa-bufor, a druga na odcinku bufor-podłogówka. Dom 130m2 po podłogach, 100% podłogówka, małopolska, temperatura w domu w sezonie grzewczym 21,5 stopnia C. I to może być klucz do wysokiego zużycia energii czyli pracujące non stop pompy obiegowe i nie potrzebne grzanie bufora. U mnie poma obiegowa(mam tylko jedną w jednostce wewnętrznej Wilo Stratos) załącza się tylko w momecie załaczania się pompy ciepła,jeśli pompa ciepła się wyłącza automatycznie to samo dzieje się z pompą obiegową. Pompę ciepła mam podłączoną bezpośrednio do rozdzielacza,bez jakiegokolwiek bufora,sterownik pokojowy decyduje o załączeniu się lub nie pompy ciepła. Pompa to T-CAP 9kW Panasa,zasobnik cwu 300l grzany trzy razy na dobę 6-6,30,13-14,19-20,cyrkulacji nie mam. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.08.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Dom 130m2 po podłogach, 100% podłogówka, małopolska, temperatura w domu w sezonie grzewczym 21,5 stopnia C. System jest opomiarowany ciepłomierzem oraz licznikiem kWh. Po roku użytkowania pomiary wskazują na: - zużycie ciepła na cele c.o. 18GJ/rok (ciepłomierz) - zużycie ciepłą na cele cwu 10GJ/rok (ciepłomierz, 3 osoby) - zużycie prądu przez pompę ciepła 3892kWh, w tym kompresor, defrosty, elektronika, dwie pompki obiegowe pracujące 24h, kabel grzejny pracujący 24h od temperatury zero w dół SCOP roczny wynosi dokładnie 2.0 (łącznie dla c.o. i c.w.u). Pychy, tym razem czytałem bardzo dokładnie. Masz świetne, a nawet zaje...ste wyniki. Po co to zmieniać? (może da rady, tu i ówdzie coś poprawić, ale raczej zbyt wiele oszczędności bym się nie spodziewał) Przy scopie 2 masz rocznie 3892 kWh na CO i CWU. Dosłownie bajka. Bez scopu byłoby razy 2, czyli 7784 kWh na CO i CWU rocznie. Też bajka i nie jeden pozazdrości. Podoba mi się, że podajesz realne roczne zużycie oparte na konkretnych pomiarach, a nie tylko wybrane okresy, tak jak inni to z premedytacją robią, co by się pochwalić mega-scopem razy 9. Liczy się cały rok, czyli 12 miesięcy. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 20.08.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Do Myjk....Wentylacja mechaniczna. centrala brink renovent 300hr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts