Pyxis 21.08.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 SCOP roczny wynosi dokładnie 2.0 (łącznie dla c.o. i c.w.u). Super, ze wynik z opomiarowanej instalacji. Co niektorzy zakladali sobie SPF przy PW na poziomie 3,0. Sprowadziles ich chyba brutalnie na ziemie (Halo, Artur!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.08.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Sprowadziles ich chyba brutalnie na ziemie (Halo, Artur!) Absolutnie nie mnie Widzę tutaj duże błędy lub nakazy technologiczne,które znacznie wpływają na zmniejszony SCOP. Od przyszłego sezonu będę miał założony ciepłomierz na c.o także zobaczymy jak to u mnie wyjdzie ale jestem przekonany,że wyjdzie znacznie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Po odjęciu strat bufora i obu pomp, jego KOP wyszedł by ok 2,5 - nadal bez rewelacjiA u was przecież pompy też pracują, grzałki grzeją kartery, pewnie i tacy u co poniektórychNajlepiej nie gdybać, tylko zainstalować "prawidło", ono prawdę powie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.08.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Po odjęciu strat bufora i obu pomp, jego KOP wyszedł by ok 2,5 - nadal bez rewelacji Cyrkulacja też robi swoje. Średnioroczny COP zakładałem na poziomie 2,5,jak będzie to się przekonamy,sądze,że będzie wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Owszem swoje robi, ale te straty są zliczone przez "prawidło". Co najwyżej trochę sztucznie zwiększają udział CWU w całym interesie. Ja nieskromnie celuje w Kopa 3, a to dlatego, że nie będę jej męczył poniżej -5C. No i CWU też mam na patencie, będzie grzanie niejako przy okazji CO, nie obciążając pompy wysokimi ciśnieniami skraplania. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.08.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Dwa prawidłatylko po co dwa? Do ogólnej oceny wystarczy jeden wspólny na wyjściu z pompy.Zastrzeżenie przy tym jedno, dość ważne. Pawidło musi być odpowiednie, by przez swoje własne opory hydrauliczne nie zeżarło któregoś nieostrożnego KOPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Zastrzeżenie przy tym jedno, dość ważne. Pawidło musi być odpowiednie, by przez swoje własne opory hydrauliczne nie zeżarło któregoś nieostrożnego KOPa Mnie wyleczyla z opomiarowywania poki co cena cieplomierza ultradzwiekowego 1" (a innego nie chce) oraz ostre "lutowanko" w samej pompie ciepla.. Tak jak napisales, odjecie pracy pompek w czasie postoju to bedzie w porywach +0,2 na korzysc SPF. Przeciez to niewielkie moce sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.08.2013 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 SCOP w budynkach i niskim zapotrzebowaniu na ciepło zawsze będzie mniejszy niż w tych o zapotrzebowaniu wyższym.Pompki obiegowe, straty na buforze, defrosty i inne kable grzejne w każdym układzie pobierają tyle samo prądu. Tylko sama sprężarka wyprodukuje więcej energii, którą pobierze budynek. W domach o niższym zapotrzebowaniu procentowy udział zużycia prądu przez te wszystkie urządzenia jest większy i to psuje wskaźniki.Wyobraźmy sobie budynek, który pobierze tylko 1GJ energii z systemu. Jest to baaardzo mało ale wszystkie te urządzenia, które wymieniłem powyżej pobiorą 10 razy więcej energii niż sam budynek i wskaźniki będą baaardzo niskie. I tutaj chyba dochodzimy do granicy, przy której nie opłaca się montować układów centralnych, a przejść na ogrzewanie np elektryczne strefowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Pyxis- jaki masz cop podczas grzania cwu dla gruntowej ? W jakiejś tabelce dla jakieś pcpw podają dla parametrów 0/55 (grzanie cwu) cop 2dla parametrów 0/35 (co) cop 3 Dobrze by było żeby kolega pooglądał połączenia kielichowe .Czasem wyciek czynnika powoduje drastyczny spadek cop.Czynnika co prawda nie widać ale widać ślady oleju.Warto sprawdzić szczególnie po pierwszym roku. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.08.2013 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Kolejna ciekawostka.W lipcu, kiedy jest tylko grzanie cwu:- pobrane ciepło na cele cwu 0,77GJ (ciepomierz)- pobrana energia elektryczna 76kWh (licznik kWh)- SCOP miesięczny 2,83 Temperatrura cwu 45 stopni ale pompa tłoczy 55, do tego cyrkulacja sterowana czasowo.Udział w procesie grzania cwu bierze jedna pompka obiegowa+sprężarka+wentylator pompy ciepła+elektronika.Tutaj już nie ma kabla grzejnego, dwóch pompek obiegowych, bufora i defrostów, a wynik jednak niezbyt wysoki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 SCOP w budynkach i niskim zapotrzebowaniu na ciepło zawsze będzie mniejszy niż w tych o zapotrzebowaniu wyższym. Pompki obiegowe, straty na buforze, defrosty i inne kable grzejne w każdym układzie pobierają tyle samo prądu. Tylko sama sprężarka wyprodukuje więcej energii, którą pobierze budynek. W domach o niższym zapotrzebowaniu procentowy udział zużycia prądu przez te wszystkie urządzenia jest większy i to psuje wskaźniki. Wyobraźmy sobie budynek, który pobierze tylko 1GJ energii z systemu. Jest to baaardzo mało ale wszystkie te urządzenia, które wymieniłem powyżej pobiorą 10 razy więcej energii niż sam budynek i wskaźniki będą baaardzo niskie. I tutaj chyba dochodzimy do granicy, przy której nie opłaca się montować układów centralnych, a przejść na ogrzewanie np elektryczne strefowe.... Więc z jakiego powody wszyscy uważają ,że PC nadaje się do dobrze ocieplonych budynków?? PC oszczędzają energię w jakimś procencie .Im więcej jej potrzeba tym większa oszczędność.Mało tego mocniejsza PC jest relatywnie tańsza od słabszej w przeliczeniu na jednostkę mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Kolejna ciekawostka. W lipcu, kiedy jest tylko grzanie cwu: - pobrane ciepło na cele cwu 0,77GJ (ciepomierz) - pobrana energia elektryczna 76kWh (licznik kWh) - SCOP miesięczny 2,83 Temperatrura cwu 45 stopni ale pompa tłoczy 55, do tego cyrkulacja sterowana czasowo. Udział w procesie grzania cwu bierze jedna pompka obiegowa+sprężarka+wentylator pompy ciepła+elektronika. Tutaj już nie ma kabla grzejnego, dwóch pompek obiegowych, bufora i defrostów, a wynik jednak niezbyt wysoki.... To też jest niski wynik, ale winnego bym upatrywał tym razem w zasobniku i powierzchni wymiany jego wężownic. Przyznam, że mało zachęcające są te wyniki, nie po to się inwestuje grube pieniądze w PC, by koszty ogrzewania były bardzo zbliżone do czystego prądu w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.08.2013 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Skoro SCOP miesięczny w lipcu wynosi 2,83 to na bank jest niższy od 2,0 w zimie. Może to grzanie cwu obniża tak bardzo SCOP roczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Pyxis- jaki masz cop podczas grzania cwu dla gruntowej ? W jakiejś tabelce dla jakieś pcpw podają dla parametrów 0/55 (grzanie cwu) cop 2 dla parametrów 0/35 (co) cop 3 Nie wiem czy zastosowana figura stylistyczna uprawnia mnie do odpowiedzi Teraz w lecie grzanie dla CWU u mnie jest wg parametrow 17/45 Zima to jest blizej 2/45 Dla CO raczej w glebokim sezonie 2/30 przy czym jest okres posredni tak do poczatku grudnia gdzy DZ leci z tych 17*C do 6-7*C a GZ to max 28-29*C. Patrzac na zuzycie to raczej SPFa nie musial bym sie przy gruntowce wstydzic, chyba, ze mam brdzo energooszczedny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Napewno go nie podwyższa.Dla porównania moj średni KOP z 10 ost dni z eksperymentami to 3,95W ramach ciekawostki jak bym grzał pośrednio z temp wody w wężownicy 55C, to pompa brała by cały czas 10,5A i KOP wyszedł by ok 3,2.Jak dołożyć do tego grzałkę karteru 45W x 23h/dobę, to wynik byłby bardzo zbliżony do twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 22.08.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Mieszanie SCOP dla grzania i dla cwu jest nieporozumieniem.W domyśle, producenci mają na uwadze tylko ogrzewanie.Podczas gdy dla grzania mamy w miarę stałe parametry, to dla cwu dochodzi szereg czynników (nastawa, temp. początkowa, algorytm współpracy z grzałką zasobnika, strata dobowa zasobnika, cyrkulacja, wyparzanie zasobnika, ilość wyprodukowanej cwu), które trudno porównywać w różnych instalacjach bo są zupełnie inne. Zależą od producenta i użytkownika.SCOP dla cwu dla PC PW jest na poziomie 2-2,5, ale raczej bliżej 2.W okresie zimowym spada poniżej 2, nawet do 1-1,5 i tak to po prostu jest. Nie jest to tajemnica, widać to jasno z tabel mocy urządzeń, a podobne wyniki opomiarowania cwu są znane od lat. Pychy mógłby też podać daty pomiarów kwh, bo jeśli np. "rok" był w nawiasach, a jest to np. odczyt za "rok/sezon grzewczy" październik-kwiecień, to tym bardziej cwu obniża wynik SCOP na całości.Tym nie mniej, wynik niecałych 3,8 tys kwh pokazuje realne koszty c.o. + cwu na przeciętnej instalacji PC PW, która ma do tego pewne minusy "energetyczne" takie jak bufor, pompki standard pracujące 24h czy ubogie sterowanie (niby inverter, ale bez pogodówki i krzywej grzania)Widać też jasno, że w większości domów, różnica w kosztach eksploatacji powietrzna/gruntowa jest na poziomie 500-1500 zł w zależności od powierzchni i tego jak dom jest "ciepły".pdzr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Jesli pompa grzeje CWU z jakims tam SPFem, to czy zagrzeje jej 100l czy 10 000l to ten SPF bedzie podobny. Rozdzielanie grzania CO i CWU ma czysto akademickie znaczenie przy liczeniu kosztow pozyskania energii dla domu, bo bez CWU obejsc sie jest conajmniej trudno i praktycznie kazdy uzywa pompy i do jednego i do drugiego. Tylko dlaczego o tym SPF na poziomie 2 milczales, jak na forum byla ostra dyskusja na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Tylko dlaczego o tym SPF na poziomie 2 milczales, jak na forum byla ostra dyskusja na ten temat. Przecież jest to wiadome,producenci tego nie ukrywają,podają w oficjalnych charakterystykach pomp. Potencjalny kupujący powietrzną sądzę,że jest tego świadomy,zresztą w gruntowych przy grzaniu cwu COP też spada to w czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 No w tym wlasnie, ze do obliczen przy powietrznej ludzie biora wspolczynnik conajmniej 3 zamiast 2 (pisze o SPF a nie COP). Przeciez ja z 1000 postow napisalem, zeby uswiadomic co niektorym, ze to blad, wiec mi nie pisz tutaj, ze "potencjalni kupujacy wiedza" jak nawet uzytkownicy nie wiedza. Przynajmniej niektorzy z tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) No w tym wlasnie, ze do obliczen przy powietrznej ludzie biora wspolczynnik conajmniej 3 zamiast 2 (pisze o SPF a nie COP). Przeciez ja z 1000 postow napisalem, zeby uswiadomic co niektorym, ze to blad, wiec mi nie pisz tutaj, ze "potencjalni kupujacy wiedza" jak nawet uzytkownicy nie wiedza. Przynajmniej niektorzy z tego forum. Jak napisałem wcześniej,przed zakupem przyjąłem średnioroczny COP2,5 i mnie to zadowala,będzie więcej to dobrze,będzie mniej to się nie pochlastam i też będzie dobrze,gruntowej w tej cenie nie dostanę a różnica cenowa między powietrzną a gruntową jest bardzo duża a biorąc pod uwagę nawet wyższy COP gruntowej nie ma szans zwrócić się za mojego żywota i wolałbym grzać prądem. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts