Pyxis 22.08.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 A dom 700m2, który podałem dalej, też nie jest skrajnością, tylko po prostu domem, który ktoś sobie wymarzył i wybudował bo było go na to stać. No jesli dom 700m2 jest blisko srodka skali a nie na jej skraju, to pewnie bedzie las raczek. Jest tutaj sporo inwestorow. Nie masz sie czego obawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.08.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 do Pyxis...Do obliczeń zakładałem cząstkowe sprawności dla sprężarki, instalacji itd.. podawane w metodologii dla świadectw energetycznych składające się SPF na poziomie coś koło 2,5. Do tego policzone zapotrzebowanie na ciepło w OZC. W sumie otrzymałem przybliżone zużycie energii elektrycznej i koszty c.o. i c.w.u w skali roku na poziomie 2,5tys zł. (g1, 62gr/kWh).Realnie SPF jest niższy ale też zapotrzebowanie na c.o. i c.w.u. jest niższe niż w obliczeniach i w efekcie wyszło mi 2,4tys zł za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 To co wszyscy inwestujacy w P/W to idioci a nawet urzad energetyki zmysla bo ma w tym interes? A wszystkie PC w S instalowane przez firmy z PL dla nieswiadomych inwestorow... Dla ktorych PC P/W to nowinka...? I nie odpowiedziales na pytanie.... Czy myslisz ze betonowy dom z80' to dom energooszczedny ? Ja nie podzielam Twoich wnioskow, ale faktem jest, ze istniej jakis ciag niedomowien w przypadku pomp PW. Nie wszyscy inwestorzy maja czas i checi wnikania w "tajniki" pomp ciepla. Po prostu biora to co poleci instalator a haslo "pompa ciepla" jest chwytliwe. Nie znam Twojego domu, wiec sie ne wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 do Pyxis... Do obliczeń zakładałem cząstkowe sprawności dla sprężarki, instalacji itd.. podawane w metodologii dla świadectw energetycznych składające się SPF na poziomie coś koło 2,5. Czyli byles dosyc "swiadomym" inwestorem a i tak SPF okazal sie nizszy od zakladanego. To tez cos mowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Pamietasz: "nonsensowne teorie nie wymagaja testow, aby dopiero po nich je uznac za falszywe. :)" Stan faktyczny moze byc rozny i to nie teoria ale czysta praktyka. Pisales, ze jakies remonty robiles z tego co pamietam, ale nie pamietam jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.08.2013 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 do Pyxis...SPF okazał się niższy bo żeby okreslić realne sprawności urządzeń, sprężarek, instalacji, regulacji itd to trzeba by nie wiem jakich obliczeń dokonać i nie wiem kto miałby to zrobić lub dokonać pomiarów na stanowisku laboratoryjnym. Poza tym zima inna niż statystyczna itd itd itd....Równie dobrze za trzy lata będzie taki sezon, że akurat wyjdzie SPF=2,5.Usunę bufor i pompkę obiegową oraz będę grzał cwu tylko raz dziennie tak na próbę i zobaczymy. Na pewno spadnie zapotrzebowanie na ciepło do celów cwu i w związu z tym procentowy udział kiepskiego SCOP w całości. Ogólnie wszystkie te zabiegi podniosą SPF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 do Pyxis... SPF okazał się niższy bo żeby okreslić realne sprawności urządzeń, sprężarek, instalacji, regulacji itd to trzeba by nie wiem jakich obliczeń dokonać i nie wiem kto miałby to zrobić lub dokonać pomiarów na stanowisku laboratoryjnym. Ale oczywiscie, ze to tylko szacunki. Ja pisze tylko o tym, ze ten wspolczynnik SPF jest praktycznie zawsze przeszacowywany, a nie niedoszacowywany. Dziwnie optymistyczne tony dominuja w tych szacunkach i to mnie wlasnie "dziwi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.08.2013 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 do Pyxis...Znalazłem stare informacje....do obliczeń zakładałem SPF=2,31 (poszczególne sprawności 2,7*0,95*0,97*0,93) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Cholera, poszedłem na dwie h zrobić testa, a tu taki flow, że ledwo nadążamkol Värmepumpsägare załóż sobie jakiś jeden wspólny ciepłomierz, a zobaczysz jak jest naprawdę. CWU sobie oszacujesz na oko, lub latem. Średnio dobowo zużycie CWU nie wiele się zmienia latem i zimą. Będziesz wiedział ile twój dom potrzebuje i jakiego KOPa ma twoje pompa. Od siebie dodam, że kaskada nie może mieć większego niż normalna. Poszerza ona tylko zakres pracy, ale nie bez strat. Ciekawostka wynikła z testu: Pełne obroty wiatraków, pobór całości 9,2A, moc 8,1 kW, parowanie 4,5C, powietrze 18C, KOP 3,82. Obroty obniżone poprzez połączenie szeregowe obu wiatraków, pobór całości 8,7A, moc 8,05 kW, parowanie 3,5C, KOP 4.02. Jak widać, tu każdy Wat się liczy i trzeba go z osobna ocenić, czy jest on niezbędny i czy przynosi więcej korzyści niż kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 do Pyxis... Znalazłem stare informacje....do obliczeń zakładałem SPF=2,31 (poszczególne sprawności 2,7*0,95*0,97*0,93) Podziwiam za realizm i raczej jests tutaj chlubnym wyjatkiem wsrod inwestorow, a sola w oku instalatorow. Tendencja jednak pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Jak widać, tu każdy Wat się liczy i trzeba go z osobna ocenić, czy jest on niezbędny i czy przynosi więcej korzyści niż kosztów. Heh... tylko trzeba miec opomiarowana instalacje od strony CO. Znowu zaczyna mnie to kusic kurde, tak "for fun" ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 To nie jest FUNpokazywałem niedawno nową rurę chłodniczą z wgniotem którego w żaden sposób nie widać pod izolacją.Do tego dochodzą inne rzeczy, jak ubytki czynnika, sama rzetelność montażu w sensie czystości i póżniowania, czystość filtrów i chłodnicy, przepływy i rzeczy dodatkowe jak grzałki, pompki, kable grzewcze. Bez tego pozostaje tylko wiara, że wszystko jest ok i nie da się nic poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Dla mnie to juz raczej jako fun, bo majac opomiarowany prad i temperatury oraz czas pracy na CO i CWU, chyba bym na tej podstawie zauwazyl, ze cos sie dzieje nie tak, ale do sledzenia w krotkim okresie sprawnosci, to niestety tylko cieplomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Sprawdź ilość czynnika .Już kilka razy po pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.08.2013 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Mierzyłem teraz grzanie zbiornika cwu:- energia dostarczona 0,012GJ (ciepłomierz)- energia pobrana 1,05kWh (licznik kWh)- SCOP 3,17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Mierzyłem teraz grzanie zbiornika cwu: - energia dostarczona 0,012GJ (ciepłomierz) - energia pobrana 1,05kWh (licznik kWh) - SCOP 3,17 No widzisz, a Klarnet jojczyl jak Ci to grzanie CWU zaniza strasznie SPFa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Sasiedzi maja identyczny dom. Nie ma czegos takiego na Swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 No przeciez zasobnik ma caly czas taki sam.Sredniego nie reprezentuje, ale mowi cos o wplywie grzania CWU w lecie do ogolnego SPFa. Chociazby to, ze letnie niweluje nieco zimowe straty z tego tytulu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 A co powiesz o COP'ach w Twoim linku? Zmyslone? Nie, mysle, ze prawda, tylko zerknij na takie wykresiki p.t.: "Average daily temperatures". To niestety inna bajka. Nie nasze zimy i nie mozna przekladac bezposrednio na nasz klimat, bo u nas jednak zimniej. Grunt duuuuuzo slabiej reaguje na takie roznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 29.08.2013 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Zmiana grzania cwu do jednego razu dziennie od 13 do 15 do 50 stopni C, wyniki SCOP na trzech dni:27,08,2013: SCOP=3,14, temp zewnętrzna 22 stopnie, pobór 1,77kWh, wytworzone 0,022GJ28,08,2013: SCOP=3,43, temp zewnętrzna 21 stopni, pobór 1,46kWh, wytworzone 0,018GJ29,08,2013 SCOP=3,67, temp zewnętrzna 19 stopni plus deszcz, pobór 1,59kWh, wytworzone 0,021GJ W lipcu przy cwu pracującym 24h, temp grzania do 45 stopni oraz okropnych upałach, pompa ciepła zużywała średnio 2,45kWh na dobę, a SCOP wyniósł 2,83. I mamy odpowiedż, czy lepiej grzac cwu ciągle, czy raz dziennie ale do wyższej tenperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts