Vld 29.08.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Dla każdego, kto wie jak to działa to żadne odkrycie. Kolejnego pół kopa byś zyskał jak byś grzał wodę z nieskończenie wielką węzownicą, lub w ogóle bez niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 14.11.2013 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam.Właśnie jest u mnie instalator i likwiduje bufor C.O. i drugą pompkę obiegową. Instalacja jest opomiarowana i w związku z tym mogę dokładnie określić SPF. Znam też zużycie energii przez tą likwidowaną pompkę. Wyniki będę podawał na bieżąco. Zobaczymy jak się ma teoretyzowanie na temat obecności bufora w systemie do rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 I mamy odpowiedż, czy lepiej grzac cwu ciągle, czy raz dziennie ale do wyższej tenperatury. Prz pradzie dwutaryfowym jest dokladnie odwrotnie. Taniej grzac tylko w drogiej a do wyzszych temperatur. Co do analizy sprawnosci instalacji po usunieciu bufora, to jestes jedna z niewielu okazji na praktyczne przeprowadzenie takiego "eksperymentu". Czekam niecierpliwie na wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.11.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Do tej pory ciepłomierz był zaistalowany za buforem, czy przed między PC, a buforem?Pytam, bo nie każdy ciepłomierz potrafi liczyć w obu kierunkach. Część ciepła pobierana z instalacji do defrostu przez zwykły ciepłomierz nie jest uwględniana, więc i wyniki są zawyżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 14.11.2013 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ciepłomierz zainstalowany jest na powrocie przed sama pompą i wskazuje pobór ciepła całej instalacji c.o. i c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 14.11.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Prz pradzie dwutaryfowym jest dokladnie odwrotnie. Taniej grzac tylko w drogiej a do wyzszych temperatur.. Chyba miało być w drugiej, oczywiście zgadzam się z tą tezą, chociaż grzanie dwa razy n rano do 40 st a popołudniu do 45 jest moim zdaniem ekonomiczniejsze niż grzanie raz do 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Chyba miało być w drugiej, oczywiście zgadzam się z tą tezą, chociaż grzanie dwa razy n rano do 40 st a popołudniu do 45 jest moim zdaniem ekonomiczniejsze niż grzanie raz do 50 Oczywiscie mialo byc w drugiej a nie w drogiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.11.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 PYCHY- mamy zadziwiające podobne wynikiczym grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 14.11.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 dimplex lia 7im 7kW po-woda z inwerterem, jak w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.11.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 PYCHY- mamy zadziwiające podobne wyniki czym grzejesz? witam ale u ciebie sprawa jest b. prosta efekty pracy twojej pompy niweczy nieodpowiedni zasobnik - zbyt mała wężownica:( poza tym chyba pompę ktoś dobrał ci "trochę" za dużą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.11.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ciepłomierz zainstalowany jest na powrocie przed sama pompą i wskazuje pobór ciepła całej instalacji c.o. i c.w.u. Piszesz jest, tzn teraz i przed tym ( z buforem) tak było. Czyli jego wskazania należło by dodatkowo pomniejszać o ok 1,5 MJ na każdy defrost. Napisz jeszcze jak zmieniły ci się parametry GZ. T zasilania, t powrotu, przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 14.11.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 do VLD: ciepłomierz był i jest w tym samym miejscu cały czas. podam informacje na temat zużycia, temperatur itd. może podam jutro krótki pomiar teraz z nocy od 22 do 6. mam porównanie do poprzednich dni i może uda się coś zaobserwować pozytywnego... Odnośnie defrostów, to gdyby odjąć sumę całego ciepła zużytego na defrosty to wyniki trochę by się poprawiły ale że nie znam liczby defrostów to trudno mi powiedzieć. Zapotrzebowanie budynku na ciepło i tak jest niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.11.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 mar masz wiele racjizasobnik jest i może ok tylko wężownica do dupy w nim .natomiast to , że pompa jest przewymiarowana to akurat nie jest dla mnie problem.wręcz przeciwnie.no ale będę starał się uczciwie tu wszystko opisywaćszkoda że logiki atlantica nie idzie poprawić[a może?]mi chodzi o to żeby mieć więcej temperatur komfortowych dla różnych stref czasowych a nie tylko jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.11.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 mar masz wiele racji zasobnik jest i może ok tylko wężownica do dupy w nim . natomiast to , że pompa jest przewymiarowana to akurat nie jest dla mnie problem. wręcz przeciwnie. no ale będę starał się uczciwie tu wszystko opisywać szkoda że logiki atlantica nie idzie poprawić[a może?] mi chodzi o to żeby mieć więcej temperatur komfortowych dla różnych stref czasowych a nie tylko jedną witam z tymi róznymi temperaturami komfortowymi dla różnych stref czasowych to trudna sprawa większość sterowań ma 3 temperatury - w tym temepraturę tzw. "przeciwzamarzaniową", tak jest kotłach gazowych, pompach ciepła przy ogrzewaniu podłogowym to ta większa ilość tych temperatur i tak nie zdałaby egzaminu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.11.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 z co całkowita zgoda natomiast przy cwu to by mi się przydałochodzi o to żeby np po 22 przy niżych temperaturach i niższej temperaturze dobiło np do 40 a do 45 dopiero w okienku 13-15.skrajny przypadek może być taki że grzejemy cwu po 6 rano w największy mróz poranny już w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 witam z tymi róznymi temperaturami komfortowymi dla różnych stref czasowych to trudna sprawa większość sterowań ma 3 temperatury - w tym temepraturę tzw. "przeciwzamarzaniową", tak jest kotłach gazowych, pompach ciepła przy ogrzewaniu podłogowym to ta większa ilość tych temperatur i tak nie zdałaby egzaminu pozdrawiam Witam, Euroster 2026TX posiada cztery strefy czasowe w ciągu doby. Każdą można dowolnie zaprogramować pod względem czasowym jak i temperaturowym. Jeśli dałby się podpiąć go pod Atlantica to problem byłby rozwiązany;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.11.2013 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Pierwsze spostrzeżenia po likwidacji bufora i drugiej pompki obiegowej są takie, że dotychczasowa krzywa grzewcza musi ulec zmianie w dół. Mimo zgaszenia sprężarki przez sterownik pokojowy, temperatura w domu podnosi się jeszcze przez jakiś czas w sumie o 0,25 stopnia. Spłaszczyłem i obniżyłem krzywą i czekam na efekty. Dodatkowo zmniejszyły się przepływy. Teraz ta jedna pompka słabsza ma większe opory do pokonania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.11.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Pierwsze spostrzeżenia po likwidacji bufora i drugiej pompki obiegowej są takie, że dotychczasowa krzywa grzewcza musi ulec zmianie w dół. Mimo zgaszenia sprężarki przez sterownik pokojowy, temperatura w domu podnosi się jeszcze przez jakiś czas w sumie o 0,25 stopnia. Spłaszczyłem i obniżyłem krzywą i czekam na efekty. Dodatkowo zmniejszyły się przepływy. Teraz ta jedna pompka słabsza ma większe opory do pokonania... no to co lepiej dwie pompy (obiegowe) 6 (po60W) czy jedna 8 (160W) będziesz zmieniał teraz pompę w jednostce wewnętrznej aby przepływy były większe ? Te waty to tak z głowy ale powinno mniej więcej się zgadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.11.2013 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 dwie pompki pobierały łącznie 2x70W=140W, teraz jedna 70W. przepływy zostają na tym poziomie i będę dalej badał. będę podawał swoje spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.11.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Myślę że wzrośnie temp zasilania c.o. oraz możliwe załączenie grzałki w czasie odladzania ale to tylko moje wróżenie z niedzielnych fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts