Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCOP zmierzony w skali roku - pompa powietrze woda

pychy

Recommended Posts

Witam, Euroster 2026TX posiada cztery strefy czasowe w ciągu doby... Jeśli dałby się podpiąć go pod Atlantica to problem byłby rozwiązany;) Pozdrawiam

Pewnie da się podpiąć, tylko trzeba pokombinować. Pierwsza sprawa, czy atlantic ma jakieś wejście sterujące typu włącz/wyłącz. Jeśli tak, to sprawa załatwiona. Jeśli nie, to przechodzimy do pogodówki, którą pewnie ma. Trzeba sprawdzić jakie parametry ma czujnik zewnętrzny. Zazwyczaj jest to jakiś tam termistor, którego rezystancje zmienia się wraz z temperaturą. Jeśli rezystancja maleje wraz ze spadkiem temperatury, to jeśli chcemy wyłączyć pc, wpinamy szeregowo dobrany rezystor. Jeśli rezystancja czujnika zewnętrznego rośnie wraz ze spadkiem temperatury, to wystarczy wpinać równolegle odpowiednio dobrany rezystor by oszukać sterownik pc. Odpowiednio dobrany, czyli taki, który spowoduje, że pc będzie myślała, że na zewnątrz jest np +30*. Euroster oczywiście może wpinać lub wypinać taki dodatkowy rezystor zgodnie z programem i tym samym włączać lub wyłączać pc.

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodatkowo zmniejszyły się przepływy. Teraz ta jedna pompka słabsza ma większe opory do pokonania...

No tak, bo bufor miał bardzo małe opory, a wymiennik płytowy pc już ma zauważalne (nawet rzędu 1mws). Bardzo jestem ciekaw jaka wyjdzie różnica w eksploatacji instalacji bez bufora, ale już obserwujesz zauważalne różnice.

kolejne spostrzeżenia po odłączeniu bufora i drugiej pompki: po wystygnięciu wody w układzie i obniżeniu temp w domu, kiedy rozpoczyna się grzanie c.o. temperatura na powrocie jest wynosi 22 stopnie, a z buforem było 25 stopni. efektem tego jest to, że sprężarka startuje na wysokich obrotach i pracuje tak przez jakiś czas, np godzinę i w tym czasie jest oczywiście zwiększone zużycie energii, a później inwerter obniża obroty i chodzi juz na niskich.

z buforem sprężarka nigdy nie startowała od tak wysokich obrotów.

Jeżeli przez 20min na powrocie nie będzie 25oC to pc może zał. grzałki poza tym pracując na 100% ma mniejszy cop. Falownik może podbić nawet na 130% na krótki czas. Co to za bufor 100l. może dla pyxis to i bufor. Na 100% to ma pracować jak będzie -15 i niżej czyli może 150h w roku.

Jeżeli przez 20min na powrocie nie będzie 25oC to pc może zał. grzałki poza tym pracując na 100% ma mniejszy cop. Falownik może podbić nawet na 130% na krótki czas. Co to za bufor 100l. może dla pyxis to i bufor. Na 100% to ma pracować jak będzie -15 i niżej czyli może 150h w roku.

O co Ci tym razem kolzeko sniegowy biega?

Jeśli mogę,

W razie czego nie żałujcie sobie używania na mnie

1 100l, to nie bufor, tylko bardziej jak sprzęgło - wersja mkm

trudno się z tym nie zgodzić. Ew problemy, to już kwestia regulacji i sterowania odpowiednio pompami

2 luzuj poślad, szczególnie poślad - mkm odebrał jako burdel.

Tu na obronę Pyxa powiem, że tak już mu zostało po wątku z cewkami w połodze.

Pytanie do mkm: Jak są optymalizowane te powietrzne PC, szczególnie chodzi o wielkośc chlodnicy do mocy inwertera? Jakie są typowe delty t powietrza / t parowania dla min mocy, dla średniej mocy i max mocy?

Jeśli mogę,

W razie czego nie żałujcie sobie używania na mnie

1 100l, to nie bufor, tylko bardziej jak sprzęgło - wersja mkm

trudno się z tym nie zgodzić. Ew problemy, to już kwestia regulacji i sterowania odpowiednio pompami

2 luzuj poślad, szczególnie poślad - mkm odebrał jako burdel.

Tu na obronę Pyxa powiem, że tak już mu zostało po wątku z cewkami w połodze.

Pytanie do mkm: Jak są optymalizowane te powietrzne PC, szczególnie chodzi o wielkośc chlodnicy do mocy inwertera? Jakie są typowe delty t powietrza / t parowania dla min mocy, dla średniej mocy i max mocy?

to już pytania do producenta a nie do mnie prostego instalatora

jeżeli instalacja jest dobrze zrobiona (małe spadki temp. na instalacji, niskie zasilanie) to ograniczone jest także szronienie wymiennika bo w zakresie temp. zewnętrznych kiedy mamy dużą wilgotność układ chłodniczy nie działa na 100% i na wysokim odparowaniu (relatywnie;))- to z moich obserwacji nie tylko "moich" instalacji

Edytowane przez mkm silesia

Ok

To z obserwacji u użytkowników, gdzie pompy są dobrane na 100% i więcej w stosunku do zapotrzebowania. W obecnych warunkach takie pompy ptacują na ok 30% mocy, no może 50% jak ktoś korzysta z taryf i akumulacji. Jakie w tych warunkach mają oni parowanie i od jakiej t zewnętrzej zaczyna im się regularne szronienie i defrosty?

U mnie jak wiesz jest on/off i przy obecnych 4C powietrza mam parowanie -3,7C. Regularne szronienie, wymagające defrostów zaczyna się od ok 3C i parowania nizszego niż -5C. Tyczy się to oczywiście normalnych warunków z wilgotnością powyżej 85%, bo przy 60% parowanie jest o ok 3K niższe, ale szronienie też mniejsze.

niestety brak mi czasu na ślęczenie nad urządzeniami z podpiętymi manometrami mam 3 uruchomienia jeszcze w tym miesiącu to może coś zapisze ale instalacje są "zimne" i na bank pompy ruszą na 130%

W twoim wypadku nie ma także możliwości sterowania zaworem rozp. - to też ma wpływ na odparowanie zapewne masz zwykły mechaniczny i dlatego delta 8 - 10k

w wypadku pracy nie na 100% wymiennik także jest przewymiarowany stąd możliwa mniejsza delta

a tak poza tym jak pracuje separator cieczy zawinąłeś go w otulinę razem ze spr.?

Albo nie wiem, na co mam zwracać uwagę, albo pracuje całkiem normalnie. Separator jest obok sprężarki i w tym miejsciu zostawiłem wyciętą dziurę w izolacji, a izolacje separatora przykleiłem do izolacji sprężarki.

Jakie są objawy zlej jego pracy? Po wejściu PC w defrost daje 5 min przerwy na wyrównanie ciśnień, potem przlaczam 4d i uruchamiam spręzarkę bez wiatraków. Tu mam spadek LP gdzieś przez 30s do 2 Bar, HP do 5-6Bar. Po ok minuci LP wzrasta do 6-7 Bar, a HP w miarę topnienia lodu wzrasta do 17-18 Bar. Po wykryciu końca defrostu, startują wiatraki i 5s później przełączenie 4d. Sprężrka wtedy już nie jest zatrzymywana., całość z postojem trwa ok 12 min. Po przełaczeniu bąbelkowanie we wzierniku znika po ok minucie. Wziernik jest na linii cieczowej między skraplaczem, a regeneracyjnym.

Czy ten spadek LP to efekt pracy separatora, czy przelaczwnia zaworów zwrotnych?

Ale przeciez ja sie nie upieram przy takiej a nie innej "semantyce". Po prostu tak ten element instalacji zostal wczesniej nazwany i tyle.

Wiem, wiem

Ale widzisz, to jest pewnie jak z piec, a kocioł. Każdy wie o co chodzi, a niektórych to drażni.

Przy odrobinie dobrej woli i nie łapania się za słowka, jednak zasze można się dogadać.