map78 22.11.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 pychy Ja co prawda mam inny sterownik i inną pc ale przy grzaniu CO w pomiarem temp pomieszczenia pompa obiegowa CO pracuje tylko i wyłącznie podczas pracy sprężarki. I w tym tkwi cały problem pychego, bo to że obiegówka pracuje przy sterowaniu pogodowym jest dla mnie zrozumiałe - musi znać temp powrotu, żeby się wysterować. Natomiast przy sterowaniu termostatem pokojowym taka wiedza PC jest niepotrzebna:no: Ma się włączyć jak jej termostat kazał, wejść na zadaną krzywą grzewczą i grzać a jak nagrzeje to wszystko powinno się wyłączyć. Tym bardziej, że timer wyłącza obiegówkę a to jest taki sam sygnał off jak z termostatu, więc albo jest źle podłączony termostat, albo jakaś wada płyty głównej PC na linii sterownik pokojowy - automatyka pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.11.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 za krótki czas żeby podawać wyniki pewne, na razie bawię się krzywą, a poza tym są niższe temperatury na zewnątrz niż tydzień temu. Kilka spostrzeżeń podałem kilka stron wcześniej, np spadek temperatury w pomieszczeniu z buforem czyli dawał chyba duże straty i zmierzony jednodobowy SPF przy temp zewnętrznej od 0 do -2 dla c.o. + cwu + pompka+ kabel grzejny+defrosty wyniósł tyle co z buforem przy temp zewnętrznej 3 do 9 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 22.11.2013 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 do map78:sygnał ON/OFF timera to nie ten sam sygnał co ze sterownika pokojowego. U mnie timer całkowicie gasi lub uruchamia cały hydrobox tak jakbyś gasił i uruchamiał przyciskiem na głównym sterowniku jednostki wewnętrznej. Jeżeli będzie trwało np grzanie cwu sprężarką na pełnych obrotach i nie zdąży przed sygnałem OFF z timera to ten sygnał po prostu zgasi hydrobox w trakcie pracy sprężarki. Jego nie interesuje czy jest wtedy grzanie czy nie. Tak jak mówię, to samo jakbyś wyłączył przyciskiem na siłę.Natomiast sygnał z regulatora pokojowego to tylko podane napięcie 230V na dwa piny płyty głównej, które raz tam się pojawia, a raz gaśnie w zależności od uzyskanej temp w pomieszczeniu. ten sygnał nie gasi ani wyłącza hydroboxa, tylko mówi pracującej płycie głównej, że trzeba uruchomić lub sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.11.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Oj to u mnie jest zupełnie inaczej. Całkowicie wyłączyć hydrobox mogę tylko przyciskiem on/off na hydroboksie lub odcinając zasilanie. Każdy sterownik który posiadam, czyli: timer, moduł wifi, termostat, sterowanie pogodowe nie wyłączy całkowicie hydroboxu - spowoduje przejście na standby, ale na tym standby tylko przy sterowaniu pogodowym pracuje obiegówka, w pozostałych przypadkach wszystko stoi. Mogę również zadać pompie czy w standy może wykonywać defrost czy nie. Jak zadzwonię to pogadamy:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.11.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) I tylko tyle trzeba aby oszczędzać 70W To już inna sprawa, zwłaszcza że obiegówka też grzeje dom, tylko z cop=1. Chyba, że jest np. w piwnicy gdzie są straty i domu nie grzeje, a nie chcemy żeby pracowała w drogiej taryfie. Ale to już indywidualna decyzja kombinującego Edytowane 23 Listopada 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.11.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 To już inna sprawa, zwłaszcza że obiegówka też grzeje dom, tylko z cop=1. Chyba, że jest np. w piwnicy gdzie są straty i domu nie grzeje, a nie chcemy żeby pracowała w drogiej taryfie. Ale to już indywidualna decyzja kombinującego Jak moja (gruntówka) obracała cały czas obiegówką gz przy sterowaniu pokojowym to reklamowałem sterownik . Producent się nie przyznał, ale chyba miał błąd w algorytmie, bo wymienił mi na nowszy model i jest o.k. Straty prądu to pikuś pan w porównaniu z stratą ciepła - PCi stoi w nieogrzewanym garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.11.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Straty prądu to pikuś pan w porównaniu z stratą ciepła - PCi stoi w nieogrzewanym garażu. Fajnie, że pokazałeś taki indywidualny przypadek, gdzie warto było powalczyć o wyłączanie obiegówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Tylko nie ma co tych strat ciepla demonizowac. Raczej cala armatura w pompie ciepla jest dosyc solidnie docieplona i to zarowno od cieplej jak i zimenj strony. Zeby straty na pompie obiegowej byly okrslane jako "pikus" do strat ciepla (czyli ja to rozumiem, ze ronia sie o rzad wielkosci), to musil by miec raczej kaloryfer w garazu podpiety w obieg CO, niz tylko same docieplone rurki i wymiennik w PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.11.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 ....musil by miec raczej kaloryfer w garazu podpiety w obieg CO, niz tylko same docieplone rurki i wymiennik w PCi. Powierzchnia pomki obiegowej, ciepłomierza, zaworów i wężyków elastycznych to równowartość małego kaloryrerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Powierzchnia pomki obiegowej, ciepłomierza, zaworów i wężyków elastycznych to równowartość małego kaloryrerka A to dlaczego wezyki nidocieplone? Ha? Ja je tez w otulinke dalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 przy taryfie g12w gdybym nastawił się na grzanie wyłącznie w taniej taryfie czyli 22-6 i 14-15[13-14 na grzanie cwu zostawiam i cały weekend 22 pią- 6 rano poniedziałek i święta wszystkie jaki cop udało się uzyskaćtemp zasilania wachałaby si ę w 25-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 27.11.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Dla zainteresowanych: SPF=2,91 dla samego C.O. zmierzony na odcinku 3 godzin, temp na zewnątrz -3, temp zasilania 35, do tego uruchomiony kabel grzejny 60W. Bez kabla SPF wyniósłby 3,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Pychy należy ci się medal.ciekawe jak wyjdzie przy zasilaniu 25-27?dziEli za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 01.12.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Dla zainteresowanych: SPF=3,50 dla samego C.O. zmierzony na odcinku 3 godzin, temp na zewnątrz +4, temp zasilania 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.12.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 dzieki pychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.12.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Dla zainteresowanych Mógłbyś te dane zapisać w jakiejś tabelce lub(i) ewentualnie zrobić jakiś wykres, bo byłoby to dużo bardziej czytelne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 03.12.2013 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Podaję trzy pomiary trzygodzinnych SPF dla różnych warunków pracy. Będę dopisywał dalej przy niższych temperaturach zewnętrznych. [table=width: 400][tr] [td]Temperatura zewn.[/td] [td]Temperatura zasilania[/td] [td]SPF C.O.[/td][/tr][tr] [td]-3[/td] [td]35[/td] [td]2,91[/td][/tr][tr] [td] 0[/td] [td]33[/td] [td]3,35[/td][/tr][tr] [td] 4[/td] [td]32[/td] [td]3,50[/td][/tr][/table] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 03.12.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 witam gratulacje za odwagę wyniki masz doskonałe - wręcz wzorcowe powodzenia Podaję trzy pomiary trzygodzinnych SPF dla różnych warunków pracy. Będę dopisywał dalej przy niższych temperaturach zewnętrznych. [table=width: 400] [tr] [td]Temperatura zewn.[/td] [td]Temperatura zasilania[/td] [td]SPF C.O.[/td] [/tr] [tr] [td]-3[/td] [td]35[/td] [td]2,91[/td] [/tr] [tr] [td] 0[/td] [td]33[/td] [td]3,35[/td] [/tr] [tr] [td] 4[/td] [td]32[/td] [td]3,50[/td] [/tr] [/table] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 03.12.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 niezle wyniki, ciekaw jestem jak to bedzie szlo dalej. ciekawe przy jakiej temp zew. zostanie przekroczona granica 2.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 niezle wyniki, ciekaw jestem jak to bedzie szlo dalej. ciekawe przy jakiej temp zew. zostanie przekroczona granica 2.00 Przy zachowaniu trendu, liczac ze temp zasilania nie bedzie rosla powyzej 37*C, to przy -13*C powinno byc w okolicy 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts