Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCOP zmierzony w skali roku - pompa powietrze woda

pychy

Recommended Posts

pychy Ja co prawda mam inny sterownik i inną pc ale przy grzaniu CO w pomiarem temp pomieszczenia pompa obiegowa CO pracuje tylko i wyłącznie podczas pracy sprężarki.

I w tym tkwi cały problem pychego, bo to że obiegówka pracuje przy sterowaniu pogodowym jest dla mnie zrozumiałe - musi znać temp powrotu, żeby się wysterować. Natomiast przy sterowaniu termostatem pokojowym taka wiedza PC jest niepotrzebna:no: Ma się włączyć jak jej termostat kazał, wejść na zadaną krzywą grzewczą i grzać a jak nagrzeje to wszystko powinno się wyłączyć. Tym bardziej, że timer wyłącza obiegówkę a to jest taki sam sygnał off jak z termostatu, więc albo jest źle podłączony termostat, albo jakaś wada płyty głównej PC na linii sterownik pokojowy - automatyka pompy.

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za krótki czas żeby podawać wyniki pewne, na razie bawię się krzywą, a poza tym są niższe temperatury na zewnątrz niż tydzień temu.

Kilka spostrzeżeń podałem kilka stron wcześniej, np spadek temperatury w pomieszczeniu z buforem :) czyli dawał chyba duże straty i zmierzony jednodobowy SPF przy temp zewnętrznej od 0 do -2 dla c.o. + cwu + pompka+ kabel grzejny+defrosty wyniósł tyle co z buforem przy temp zewnętrznej 3 do 9 stopni.

do map78:

sygnał ON/OFF timera to nie ten sam sygnał co ze sterownika pokojowego. U mnie timer całkowicie gasi lub uruchamia cały hydrobox tak jakbyś gasił i uruchamiał przyciskiem na głównym sterowniku jednostki wewnętrznej. Jeżeli będzie trwało np grzanie cwu sprężarką na pełnych obrotach i nie zdąży przed sygnałem OFF z timera to ten sygnał po prostu zgasi hydrobox w trakcie pracy sprężarki. Jego nie interesuje czy jest wtedy grzanie czy nie. Tak jak mówię, to samo jakbyś wyłączył przyciskiem na siłę.

Natomiast sygnał z regulatora pokojowego to tylko podane napięcie 230V na dwa piny płyty głównej, które raz tam się pojawia, a raz gaśnie w zależności od uzyskanej temp w pomieszczeniu. ten sygnał nie gasi ani wyłącza hydroboxa, tylko mówi pracującej płycie głównej, że trzeba uruchomić lub sprężarkę.

Oj to u mnie jest zupełnie inaczej. Całkowicie wyłączyć hydrobox mogę tylko przyciskiem on/off na hydroboksie lub odcinając zasilanie. Każdy sterownik który posiadam, czyli: timer, moduł wifi, termostat, sterowanie pogodowe nie wyłączy całkowicie hydroboxu - spowoduje przejście na standby, ale na tym standby tylko przy sterowaniu pogodowym pracuje obiegówka, w pozostałych przypadkach wszystko stoi. Mogę również zadać pompie czy w standy może wykonywać defrost czy nie. Jak zadzwonię to pogadamy:) Pozdrawiam

I tylko tyle trzeba aby oszczędzać 70W

To już inna sprawa, zwłaszcza że obiegówka też grzeje dom, tylko z cop=1. Chyba, że jest np. w piwnicy gdzie są straty i domu nie grzeje, a nie chcemy żeby pracowała w drogiej taryfie. Ale to już indywidualna decyzja kombinującego ;-)

Edytowane przez rwxw

To już inna sprawa, zwłaszcza że obiegówka też grzeje dom, tylko z cop=1. Chyba, że jest np. w piwnicy gdzie są straty i domu nie grzeje, a nie chcemy żeby pracowała w drogiej taryfie. Ale to już indywidualna decyzja kombinującego ;-)

Jak moja (gruntówka) obracała cały czas obiegówką gz przy sterowaniu pokojowym to reklamowałem sterownik :). Producent się nie przyznał, ale chyba miał błąd w algorytmie, bo wymienił mi na nowszy model i jest o.k. Straty prądu to pikuś pan w porównaniu z stratą ciepła - PCi stoi w nieogrzewanym garażu.

Tylko nie ma co tych strat ciepla demonizowac. Raczej cala armatura w pompie ciepla jest dosyc solidnie docieplona i to zarowno od cieplej jak i zimenj strony. Zeby straty na pompie obiegowej byly okrslane jako "pikus" do strat ciepla (czyli ja to rozumiem, ze ronia sie o rzad wielkosci), to musil by miec raczej kaloryfer w garazu podpiety w obieg CO, niz tylko same docieplone rurki i wymiennik w PCi.

Podaję trzy pomiary trzygodzinnych SPF dla różnych warunków pracy. Będę dopisywał dalej przy niższych temperaturach zewnętrznych.

[table=width: 400]

[tr]

[td]Temperatura zewn.[/td]

[td]Temperatura zasilania[/td]

[td]SPF C.O.[/td]

[/tr]

[tr]

[td]-3[/td]

[td]35[/td]

[td]2,91[/td]

[/tr]

[tr]

[td] 0[/td]

[td]33[/td]

[td]3,35[/td]

[/tr]

[tr]

[td] 4[/td]

[td]32[/td]

[td]3,50[/td]

[/tr]

[/table]

witam

gratulacje za odwagę

wyniki masz doskonałe - wręcz wzorcowe

powodzenia

Podaję trzy pomiary trzygodzinnych SPF dla różnych warunków pracy. Będę dopisywał dalej przy niższych temperaturach zewnętrznych.

[table=width: 400]

[tr]

[td]Temperatura zewn.[/td]

[td]Temperatura zasilania[/td]

[td]SPF C.O.[/td]

[/tr]

[tr]

[td]-3[/td]

[td]35[/td]

[td]2,91[/td]

[/tr]

[tr]