Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę płaską wybrać?

wiktoria37

Recommended Posts

Czytam forum od dawna, ale teraz pojawił się temat, którego rozwiązania tutaj nie znalazłam...

Jaką dachówkę, z dachówek płaskich wybralibyście? (budynek raczej w stylu nowoczesnym, dach dwuspadowy, pow. 265 m2)

1. Tondach Figaro

2. Brass Teviva

3. Euronit Kapstadt

(wiatrownice - obróbka blacharska)

Najważniejszy dla mnie jest końcowy efekt wizualny, jednolitość barwy pokrycia, łatwość kładzenia...)

Liczę na Waszą pomoc, bo czas na podjęcie decyzji się kurczy a ja mam coraz większy mętlik w głowie...

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stoje przed podobnym problemem z tym, ze u mnie dach wielospadowy z trzema lukarnami. Czy ma ktos moze na tego typu dachu taka dachowke? Jezeli tak to ktora najbardziej polecacie? Moze podzielilby sie ktos koncowym efektem? Slyszalem, ze bardzo dokladnie na niej widac wszelkie nierownosci i troche sie obawiam.

Ja z kolei chciałabym się dowiedzieć która dachówka płaska jest najtańsza .

Mi wyszło, że betonowe Euronit Kapsztad i Braas Teviva. Proponuję poprosić konkretnego sprzedawcę o szczegółową wycenę konkretnego kompletnego (!) dachu wraz z robocizną w różnych wariantach (Euronit Kapsztad, Braas Teviva, a dla porównania jeszcze np. Braas Tegalit i ceramika - Creaton Domino, Koramic Actua itp.). Ważne, żeby nie porównywać ofert różnych sprzedawców (bo te rzadko są porównywalne - jeden przyjmuje idealną powierzchnię, inny bierze 5% zapasu, jeszcze inny 10%; normą jest też i to, że jeden ma tańszą dachówkę podstawową, ale inne elementy droższe, a inni odwrotnie; w końcu nie każdy sprzedawca podaje w wycenie koszty transportu, palet, desek na pas podrynnowy itd.), tylko różne oferty konkretnego sprzedawcy. Jeżeli z jednego porównania wyjdzie, że dach z konkretną dachówką jest najtańszy, to dla pewności powtórzyłbym takie porównania u innych sprzedawców. Rezultaty dotyczące kilku sprzedawców dadzą bardziej miarodajną odpowiedź.

Najtańsza ceramiczna to Tondach Figaro, na Actue, czy Domino nawet nie ma co spogladać, jeśli cena to główne kryterium.

Można jeszcze poszukać Actuy sprzedawanej pod marką Bogen, ona jest od Koramica tańsza.

Cena Figaro może być porównywalna, lub nieco większa od betonowych Euronit Kapstadt, czy Braasów.

te dachówki to jeszcze się różnią optycznie na dachu bo rozmiary mają inne, ale widzę, że wymagania masz minimalne jak w przetargach na autostrady i 1 kryterium: cena.

Ja mam Creaton Domino. Jest to dachówka dobra lub bardzo dobra, ładna, ale cena niektórych odstrasza.

Z tych co proponujesz to miałem w ręce każdą, na dachu widziałem Tondacha i Brass. Każdą widziałem u kuzyna na składzie jak wyglądają całe palety (pakowanie, kolory) i sądzę, że dołożyłbym nico kasy do ceramiki z Tondach. Braas niestety się dobrze nie prezentuje. Euronit nie wiem, widziałem raz i już nie pamiętam jak leżała na dachu. Nie wiem jakie teraz są różnice w cenie na tych dachówkach, które wymieniłeś ale Brass mi osobiście na 2 dachach tak się nie podobał, że wolałbym inny wzór i kolor w miarę nowoczesny, ale tańszej ceramiki np: Tondach bo akurat on ma jedną z najtańszych ceramik.

Fjnie że ktoś się zainteresował , dzięki . Ja na razie dostałam wycenę na 200 m dachu dwuspadowego z ogniomurkami ( trochę widać na avatarze) 5 okien dachowych plus wyłaz na 28 tys netto materiał plus robota 12 tys netto vat wiadomo 8proc ,dachówka Actua ... no i trochę mam zamiar te koszty obniżyc( chociaż też nie są strasznie powalające , tak mi się zdaje przynajmniej ) ale to dopiero początek budowy i chcę żeby coś mi zostało na wykonczenie

Trochę krzywa ta dachówka albo łaty. Trochę szeroki okap, ale może taki Ci się podoba? A dach już skończony bo nie widzę trójnika (tzw. "portek"). Pozdrawiam.

Dziękuję za uwagi - możesz rozwinąć tę myśl o krzywej dachówce albo łatach, gdyż szczerze mówiąc (pisząc) nie wiem jak mam patrzeć dokładnie aby to zauważyć (albo ślepy jestem już :-)).

Co do okapu - w projekcie miała być tam dodatkowa sztukateria, która by ten okap optycznie zmniejszyła, ale zrezygnowaliśmy z tego.

Co do 'portek, to znalazłem jedynie że jest to jakiś trójnik do rozdzielenia strug powietrza, więc nie wiem czy o to chodzi...

Dach ogólnie nie skończony, gdyż jeszcze brakuje ław kominiarskich, rur spustowych do rynien i tym podobnych drobnych rzeczy.

Co do kątu nachylenia to 25%.

Pozdrawiam,

Olek

U mnie w stopce są zdjęcia dachówki Creaton Domino.

Szukałem wg ceny, ale albo odcien się nam nie podobał, albo dostepna za pół roku.

Przypomniało mi się jak kupowałem kiedyś w pewnej firmie panele. Pan zapytał mnie czy z montażem czy bez. odpowiedziałem że bez. A on że z montażem będzie taniej, a i tak sam mogę sobie je ułożyć. Chodziło o VAT.

Więc znalazłem firmę która sprzedaje dachówki na 8%, zrezygnowałem z dachówk krańcowych na rzecz blachy (od początku zresztą się nad tym zastanawialiśmy, bo krawędz dachu wygląda nowocześniej) i wybraliśmy Creatona.

Pozdr

... jak mam patrzeć dokładnie aby to zauważyć (albo ślepy jestem już :-)).

Ja patrzę okiem dekarza czyli mam skrzywienie zawodowe. Przy Twoim wypłaszczonym dachu wszystko widać i dla takiego kąta dachu ta dachówka nie jest najlepszym wyborem. Natomiast skoro Tobie te drobne wady estetyczne nie przeszkadzają i dach Ci się podoba to bardzo dobrze, Okap można było skrócić podcinając od spodu krokwie. Trójnik gąsiorów jest potrzebny bo gwarantuje szczelność połączeń naroży z kalenicą i jest naturalną częścią pokrycia. Bez niego dach jest "niedorobiony" ale to oczywiście rzecz gustu. Ławy i stopnie kominiarskie wymagają własnej łaty i podszlifowania dachówek więc nie jest to taka drobna sprawa bo wymaga rozebrania pokrycia na fragmencie dachu. Przy Twoim wypłaszczonym dachu nie będzie z tym większego problemu. Pozdrawiam.

Przy mniejszych kontach dachu nie tylko ten typ dachówki traci na urodzie, ale bardzo ważne okazują się dla "urody" dachu detale typu wykończenie dolnej części dachówki. Są rozwiązania kanciate, dopracowane i nie wysokie jak Creator Domino a są rozwiązania półokrągłe, zaokrąglony/skośnie skos jak np Tondach. A najgorzej to chyba tu wypada Brass.

Dla mnie te dachówki to ideał optyczny na dach powyżej 35 stopni, najlepiej 40-4st. Dachy dwuspadowe.

Fjnie że ktoś się zainteresował , dzięki . Ja na razie dostałam wycenę na 200 m dachu dwuspadowego z ogniomurkami ( trochę widać na avatarze) 5 okien dachowych plus wyłaz na 28 tys netto

Rozumiem, że podana cena zawiera koszt okien, ale i tak wydaje mi się bardzo... ile płacisz za m2 standardowej dachówki?

Pytanie do fachowców, jaka płaska dachówka będzie najlepiej wyglądała na dachu dwuspadowym, kąt 45? Domino chyba jednak lepiej pasuje do mniejszych nachyleń, Actua do większych, ale czy na pewno? I co dalej w temacie dachówek płaskich na 45 stopni?