syberia 07.09.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Rozumiem, że podana cena zawiera koszt okien, ale i tak wydaje mi się bardzo... ile płacisz za m2 standardowej dachówki? Pytanie do fachowców, jaka płaska dachówka będzie najlepiej wyglądała na dachu dwuspadowym, kąt 45? Domino chyba jednak lepiej pasuje do mniejszych nachyleń, Actua do większych, ale czy na pewno? I co dalej w temacie dachówek płaskich na 45 stopni? No tak , cena z oknami , i wydaje Ci się baardzo .... co ? bo nie wiem że drogo ? a standardowa dachówka to jaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 09.09.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 W dalszym ciągu czekam na kilka wycen, ale wydaje mi się, że Actua jest do kupienia w przedziale 60-70 brutto, a jeżeli tak to Twoje 200m dachu wychodzi chyba trochę drogo Nie wiem ile Cię kosztowały okna, nie wiem ile kosztowały dochówki uzupełniające np. boczne. Punktem wyjścia może być Twoja cena standardowej ACTUA 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Jak ktoś rozważa Actue, to niech poszuka jej pod nazwą Bogen (czy też Bogener) Actua 10. Po przejęciu Bogenera (a wcześniej Koramica) przez Wienerbergera te dachowki można kupić po taką nazwą 10-15% taniej. Są wypalane w tym samym zakladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 08.01.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jak ktoś rozważa Actue, to niech poszuka jej pod nazwą Bogen (czy też Bogener) Actua 10. Po przejęciu Bogenera (a wcześniej Koramica) przez Wienerbergera te dachowki można kupić po taką nazwą 10-15% taniej. Są wypalane w tym samym zakladzie. Odświeżę temat. Ktoś ma już doświadczenia bezpośrednie z BOGEN ACTUA 10? Dachówka zgrabna a i cenę da się znaleźć rozsądną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 TO może BOGEN PLANO 11 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 10.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Siostra ma właśnie kładzioną dachówkę Actua, tyle że z Wienerbergera. Wygląda świetnie (duże dachówki ceramiczne mają swój mega urok). Wiem że też szukali tańszych odpowiedników, ale najwyraźniej nie znaleźli w tej jakości i w tej powłoce (angoba szlachetna, grafit) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 10.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Siostra ma właśnie kładzioną dachówkę Actua, tyle że z Wienerbergera. Wygląda świetnie (duże dachówki ceramiczne mają swój mega urok). Wiem że też szukali tańszych odpowiedników, ale najwyraźniej nie znaleźli w tej jakości i w tej powłoce (angoba szlachetna, grafit) Uuuu brzmi nieźle. Może da się od siostry wyciągnąć jakieś zdjęcie, aby wszyscy mogli to zobaczyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan558 09.03.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 witam moim zdaniem w takie przedsięwzięcie warto więcej zainwestować bo to jest zakup na wiele lat. Ja tak zrobiłem i nie żałuję polecam wam dachówkę ceramiczną włoską od nich alledachy.pl Wyrób rewelacyjny a firma bardzo solidna polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 09.03.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ja również chętnie bym zobaczył jak to wygląda Ostatnio widziałem zdjęcia z wykonywanych prac to dachówka betonowa płaska Teviva na prawdę bardzo dobrze się prezentowała, ale nie pamiętaj niestety w jakim to było poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinek.dominik 17.03.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Uwzględniając CENĘ i jakość dachówki Bogena proponuję REFORM 11. Nie jest całkiem płaska ale efekt zadowalający. Cena w porównaniu do PLANO i ACTUA również zadowalająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 19.03.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Nooo na prawdę ciekawie to wygląda. Ta wklęsła powierzchnia tworzy fajny efekt szczególnie w kolorze antracytowym glazurowanym, A jak tu jest z jakością i wytrzymałością ?? Jednak do dachówki płaskiej to troche jej daleko. W porównaniu do Tevivy to tworzy całkiem inny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 19.03.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Najlepsza z wyglądu dla mnie jest teviva, a jeżeli chodzi o płaskie to chyba teviva ma największą popularność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 20.03.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Mi również wydaje się, że z dachówek płaskich to ona jest najczęściej wybierana. Prznajmniej takie odebrałem wrażenie patrząc na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 28.03.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Odswieze temat - mam dach o kacie 18 stopni - tak malo widac. Czy plaska dachowka to dobry wybor? Mysle o Braas Turmalin albo MH Piano albo Bogen Piano 11. Czy moze inne lepiej wygladaja....moze ma ktos zdjecia tak plaskiego dachu z dachowkami... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 29.03.2017 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Przy tak małym skosie dachówka wyjdzie drogo - jeszcze by trzeba robić pełne deskowanie. Pomijam już, że wiele dachówek odpada, bo minimalny zalecany kąt jest większy niż te 18 st. Duże dachówki (typu Orea 9) mają ten kąt minimalny 20 stopni... Im mniejsza dachówka tym ten kąt będzie większy. dzieki ale deski i pape juz mam - niezaleznie jaki bylby kat nie zaufalbym tylko dachowce i membranie. Sporo dachowek ma minimalny kat 10 stopni pod warunkiem szczelnego krycia wstepnego....ale moza zamiast paskiej jakis cantus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.03.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Przy takim kącie nachylenia połaci można kryć praktycznie każdą dachówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ted.zapatta 04.12.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Czytam forum od dawna, ale teraz pojawił się temat, którego rozwiązania tutaj nie znalazłam... Jaką dachówkę, z dachówek płaskich wybralibyście? (budynek raczej w stylu nowoczesnym, dach dwuspadowy, pow. 265 m2) 1. Tondach Figaro 2. Brass Teviva 3. Euronit Kapstadt (wiatrownice - obróbka blacharska) Najważniejszy dla mnie jest końcowy efekt wizualny, jednolitość barwy pokrycia, łatwość kładzenia...) Liczę na Waszą pomoc, bo czas na podjęcie decyzji się kurczy a ja mam coraz większy mętlik w głowie... Zapytanie było w 2013 i od tego czasu trochę się zmieniło na rynku. Pojawili się nowi producenci dachówek płaskich i ceny spadły poniżej 40 zł brutto za m2 dachówki ceramicznej. Duża część klientów przerzuciła się na zakupy online. Normą jest transport gratis i bezpłatne palety. Wyliczenia i kosztorysy też online. Wystarczy tylko wyszukać w serwisie aukcyjnym lub ogłoszeniowym sprzedawcę z dobrymi opiniami i z głowy. Przywiozą wszystko z dostawą pod drzwi. Świat idzie do przodu tylko Polacy się zapętlili, chodzą po błocie i stoją w kolejkach w jakichś PSB, potem czekają na wycenę tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.12.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Zapytanie było w 2013 i od tego czasu trochę się zmieniło na rynku. Pojawili się nowi producenci dachówek płaskich i ceny spadły poniżej 40 zł brutto za m2 dachówki ceramicznej. Duża część klientów przerzuciła się na zakupy online. Normą jest transport gratis i bezpłatne palety. Wyliczenia i kosztorysy też online. Wystarczy tylko wyszukać w serwisie aukcyjnym lub ogłoszeniowym sprzedawcę z dobrymi opiniami i z głowy. Przywiozą wszystko z dostawą pod drzwi. Świat idzie do przodu tylko Polacy się zapętlili, chodzą po błocie i stoją w kolejkach w jakichś PSB, potem czekają na wycenę tydzień. Zamawiałeś swoją dachówkę przez internet, cz tylko tak chrzanisz bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.12.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Ma trzy wpisy i w każdym tak chrzani bez sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raven.art 08.12.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam, podepnę się pod temat bo staje właśnie przed dylematem jaka dachówkę wybrać? Chciałbym pokryć dach dachówka płaską na tzw mijankę. Naczytałem się forum i ... tylko więcej pytań niż odpowiedzi. generalnie ludzie chwalą Brass Turmalin zastanawiałem się też nad Roben Bergamo i Actua 10 z Wienerbergera. w grę chodzi też betonowa tegalit albo teviva. choć do końca do betonu na dach nie jestem przekonany. Dom ma dach dwuspadowy z jednym wykuszem. Orientacja połaci Wschód -zachód. 100m od lasu. Największym problemem jaki zauważyłem z ceramiką jest to że te płaskie są krzywe. jedne mniej inne bardziej. (największe "banany" to chyba Simpla ) dlatego chciałem się poradzić co byście polecili na dach z dachówką płaską na tzw mijankę??? Nie ukrywam że budżet ma limit i cena ma znaczenie. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts