Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę płaską wybrać?

wiktoria37

Recommended Posts

Rozumiem, że podana cena zawiera koszt okien, ale i tak wydaje mi się bardzo... ile płacisz za m2 standardowej dachówki?

Pytanie do fachowców, jaka płaska dachówka będzie najlepiej wyglądała na dachu dwuspadowym, kąt 45? Domino chyba jednak lepiej pasuje do mniejszych nachyleń, Actua do większych, ale czy na pewno? I co dalej w temacie dachówek płaskich na 45 stopni?

No tak , cena z oknami , i wydaje Ci się baardzo .... co ? bo nie wiem że drogo ? a standardowa dachówka to jaka ?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W dalszym ciągu czekam na kilka wycen, ale wydaje mi się, że Actua jest do kupienia w przedziale 60-70 brutto, a jeżeli tak to Twoje 200m dachu wychodzi chyba trochę drogo :confused: Nie wiem ile Cię kosztowały okna, nie wiem ile kosztowały dochówki uzupełniające np. boczne. Punktem wyjścia może być Twoja cena standardowej ACTUA 10.

• 1 year później...
Jak ktoś rozważa Actue, to niech poszuka jej pod nazwą Bogen (czy też Bogener) Actua 10.

Po przejęciu Bogenera (a wcześniej Koramica) przez Wienerbergera te dachowki można kupić po taką nazwą 10-15% taniej.

Są wypalane w tym samym zakladzie.

Odświeżę temat.

Ktoś ma już doświadczenia bezpośrednie z BOGEN ACTUA 10?

Dachówka zgrabna a i cenę da się znaleźć rozsądną

Siostra ma właśnie kładzioną dachówkę Actua, tyle że z Wienerbergera. Wygląda świetnie (duże dachówki ceramiczne mają swój mega urok). Wiem że też szukali tańszych odpowiedników, ale najwyraźniej nie znaleźli w tej jakości i w tej powłoce (angoba szlachetna, grafit) :)

Uuuu brzmi nieźle. Może da się od siostry wyciągnąć jakieś zdjęcie, aby wszyscy mogli to zobaczyć :) ??

• 1 month później...
  • 2 years później...
Przy tak małym skosie dachówka wyjdzie drogo - jeszcze by trzeba robić pełne deskowanie. Pomijam już, że wiele dachówek odpada, bo minimalny zalecany kąt jest większy niż te 18 st. Duże dachówki (typu Orea 9) mają ten kąt minimalny 20 stopni... Im mniejsza dachówka tym ten kąt będzie większy.

dzieki ale deski i pape juz mam - niezaleznie jaki bylby kat nie zaufalbym tylko dachowce i membranie. Sporo dachowek ma minimalny kat 10 stopni pod warunkiem szczelnego krycia wstepnego....ale moza zamiast paskiej jakis cantus?

• 8 months później...
Czytam forum od dawna, ale teraz pojawił się temat, którego rozwiązania tutaj nie znalazłam...

Jaką dachówkę, z dachówek płaskich wybralibyście? (budynek raczej w stylu nowoczesnym, dach dwuspadowy, pow. 265 m2)

1. Tondach Figaro

2. Brass Teviva

3. Euronit Kapstadt

(wiatrownice - obróbka blacharska)

Najważniejszy dla mnie jest końcowy efekt wizualny, jednolitość barwy pokrycia, łatwość kładzenia...)

Liczę na Waszą pomoc, bo czas na podjęcie decyzji się kurczy a ja mam coraz większy mętlik w głowie...

Zapytanie było w 2013 i od tego czasu trochę się zmieniło na rynku. Pojawili się nowi producenci dachówek płaskich i ceny spadły poniżej 40 zł brutto za m2 dachówki ceramicznej. Duża część klientów przerzuciła się na zakupy online. Normą jest transport gratis i bezpłatne palety. Wyliczenia i kosztorysy też online. Wystarczy tylko wyszukać w serwisie aukcyjnym lub ogłoszeniowym sprzedawcę z dobrymi opiniami i z głowy. Przywiozą wszystko z dostawą pod drzwi. Świat idzie do przodu tylko Polacy się zapętlili, chodzą po błocie i stoją w kolejkach w jakichś PSB, potem czekają na wycenę tydzień.

Zapytanie było w 2013 i od tego czasu trochę się zmieniło na rynku. Pojawili się nowi producenci dachówek płaskich i ceny spadły poniżej 40 zł brutto za m2 dachówki ceramicznej. Duża część klientów przerzuciła się na zakupy online. Normą jest transport gratis i bezpłatne palety. Wyliczenia i kosztorysy też online. Wystarczy tylko wyszukać w serwisie aukcyjnym lub ogłoszeniowym sprzedawcę z dobrymi opiniami i z głowy. Przywiozą wszystko z dostawą pod drzwi. Świat idzie do przodu tylko Polacy się zapętlili, chodzą po błocie i stoją w kolejkach w jakichś PSB, potem czekają na wycenę tydzień.

Zamawiałeś swoją dachówkę przez internet, cz tylko tak chrzanisz bez sensu?

Witam,

podepnę się pod temat bo staje właśnie przed dylematem jaka dachówkę wybrać?

Chciałbym pokryć dach dachówka płaską na tzw mijankę. Naczytałem się forum i ... tylko więcej pytań niż odpowiedzi.

generalnie ludzie chwalą Brass Turmalin zastanawiałem się też nad Roben Bergamo i Actua 10 z Wienerbergera.

w grę chodzi też betonowa tegalit albo teviva. choć do końca do betonu na dach nie jestem przekonany.

Dom ma dach dwuspadowy z jednym wykuszem. Orientacja połaci Wschód -zachód. 100m od lasu.

Największym problemem jaki zauważyłem z ceramiką jest to że te płaskie są krzywe. jedne mniej inne bardziej. (największe "banany" to chyba Simpla :-) )

dlatego chciałem się poradzić co byście polecili na dach z dachówką płaską na tzw mijankę???

Nie ukrywam że budżet ma limit :-) i cena ma znaczenie.

Pozdro.